Tisdagen den 29 januari 2013 demonstrerade en grupp rödskjortor som kallade sig själva för 29 januari-gruppen (Klum 29 Mokkara) กลุ่ม 29 มกราฯ. Gruppen leddes av Suda Rangkupan (Suda Rangkuphan) สุดา รังกุพันธุ์, som var en föreläsare från Chulalongkornuniversitetet. Det intressanta med denna demonstration var att det var första gången som en rödskjortegrupp visade sig kritisk till hur Yinglucks regering arbetade.
(Suda Rangkupan)
Gruppens medlemmar hade börjat samlas vid Royal Plaza omkring klockan 06.00 på morgonen. De satte upp en scen och 18 partytält framför statyn av kung Chulalongkorn. Senare anslöt sig ett stort antal andra rödskjortor och omkring klockan 09.30 hade man börjat marschera mot Government House. Under marschen skanderade de ”29 januari-släpp de politiska fångarna” och ”makten till folket.”
29 januari-gruppen bestod till stor del av akademiker och motståndare till artikel 112 (lagen om majestätsbrott) och betraktades som "mer ideologisk" än andra rödskjortegrupper. En del av gruppledarna var kända för sina nära relationer till Thaksin Shinawatra.
Gruppen planerade att lämna över ett förslag om författningsändringar till premiärminister Yingluck, som arbetats fram av gruppen Nitirat. Ändringsförslaget handlade om en amnesti för alla "politiska fångar," inklusive de som anklagats för majestätsbrott, med undantag för statliga tjänstemän. Nitirats föreslagna amnesti sträckte sig ända tillbaka till kuppen mot Thaksin. Den skulle omfatta alla politiska brott från och med septemberkuppen 2006. Gruppen har drivit en kampanj för att frige alla politiska fångar oavsett tröjfärg.
Andra rödskjortegrupper hade verkat lindrigt intresserade av att gå ut på gatorna och kämpa mot lagen om majestätsbrott, som var en mycket känslig fråga, och inte minst att offentligt kritisera "deras egen regering.”
Framme vid Government House krävde de att få träffa en representant från regeringen, som kunde ta emot deras krav. När stämningen bland demonstranterna blev mer upphetsad valde biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung att gå ut till dem. Chalerm verkade självsäker då han hoppade upp på flaket till en högtalarbil framför lite mer än 1 000 demonstranter. Han blev mer obekväm när rödskjortorna pressade honom på svar om en formell amnesti och inte tillät honom att lämna flaket innan han lovat en sådan till alla internerade rödskjortor.
Chalerm försökte då i stället prata om hur framgångsrik han varit med att ställa de som slagit ner rödskjortornas demonstrationer 2010 inför rätta, men blev då avbruten av en annan av 29 januari-gruppens ledare. Det handlade om poeten Kamol Duangpasuk (Kamon Duangphasuk) กมล ดวงผาสุก (?-23 april 2014), alias Mainueng Kor Kunthee (Mainueng Ko Kunthi) ไม้หนึ่ง ก.กุนที. Tragiskt nog skulle han bli mördad drygt ett år senare. Den 23 april 2014 sköts han ned mitt på dagen då han var på väg till sin bil efter att ha ätit lunch på en restaurang.
(Kamol Duangpasuk)
Kamol påminde Chalerm om att rödskjortor också hade demonstrerat dagen innan, då de ville veta regeringens inställning om en amnesti. Han krävde också att regeringen skulle informera dem om vad man kommit fram till under gårdagskvällens kabinettsmöte. Chalerm försökte flörta lite med demonstranterna genom att säga till Kamol att han inte skulle använda uttrycket ”politiska fångar” om de internerade rödskjortorna, då de inte begått några fel. Om de inte gjort något fel, undrade Kamol, varför har då inte regeringen släppt dem på fri fot? Frågan verkade besvära Chalerm.
Chalerm fick lämna först efter att ha lovat att man skulle skicka en representant till Royal Plaza klockan 18.00, för att berätta om regeringens inställning till en amnestilag. Då han hoppat ner från flaket försökte han ännu en gång flörta lite med demonstranterna, genom att förklara att han stod på deras sida. Han berättade också att premiärministern varit upptagen med ett kabinettsmöte och att det var därför hon hade skickat honom.
29 januari-gruppen avslutade sin demonstration omkring klockan 20.00 efter att premiärminister Yingluck gått med på att lämna över Nitirats amnestiförslag till det thailändska statsrådet (Council of State) för övervägande.
Under måndagens demonstrationer hade UDD:s ordförande Thida Thavornseth berättat att biträdande handelsminister Nattawut Saikua skulle lämna över UDD:s eget amnestiförslag till premiärministern. Thida sade också att hon inte förväntade sig att regeringen skulle använda deras amnestiförslag i alla detaljer. UDD skulle heller inte ha några invändningar om regeringen tänkte överväga amnestiförslaget från Ukrit Mongkolnavin, sade hon.
Premiärministerns vice generalsekreterare Tawat Boonfueng (Thawat Bunfueang) ธวัช บุญเฟื่อง (15 januari 1949-) hade begett sig till rödskjortornas demonstrationsområde under måndagsnatten. Han hade framträtt på scenen och sagt att en amnestilag inte kunde hastas fram och göras klar över en natt, men att regeringen arbetade på den.
(Tawat Boonfueng)
Premiärminister Yingluck berättade att hon utsett Chalerm Yubamrung för att ta samla ihop de olika amnestiförslagen, så att regeringen kunde överväga dem. Juridiska experter, inklusive det thailändska statsrådet, skulle sedan titta på dem.
Thida Thavornseth förklarade att 29 juni-gruppens agenda skiljde sig en del från UDD:s och rödskjorteledaren Kwanchai Praipana hade sagt att han stod på regeringens sida.
Då går vi händelserna lite i förväg och berättar att den ovan nämnda Suda Rangkupan flydde Thailand den 22 maj 2014 efter militärkuppen. Hon hade då anklagats för majestätsbrott för att ha burit svarta kläder i samband med kung Bhumibols födelsedag. Anmälan hade lämnats in av Demokratiska partiets juridiske rådgivare Virat Kullayasiri. Mig veterligen befinner sig Suda fortfarande i exil i slutet av 2022.