Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Rödskjortor blockerar mötet i Samut Prakan
Rödskjortornas fortsatta trakasserier mot Abhisit (25 augusti 2012)

Pheu Thai bagatelliserade Abhisits senaste klagomål angående rödskjortornas trakasserier av honom och sade att det var svårt att stoppa dem. Man tyckte också att Abhisit först kunde överväga om att be om ursäkt för hans påstådda roll i det blodiga tillslaget mot rödskjortorna 2010. Pheu Thais talesman Prompong Nopparit hävdade att Abhisits försök att få lagligt stöd till hårdare tag mot sina motståndare i stället kunde provocera fram ännu mera motstånd från rödskjortorna.

Abhisit sade att han planerade att diskutera trakasserierna med polisgeneralen Adul Saengsingkaew, som skulle bli nationell polischef då general Priewpan Damapong skulle pensioneras i september. Abhisit gjorde sitt uttalande efter att omkring hundra rödskjortor hindrat honom från att delta i ett politiskt möte, som hölls av Demokratiska partiet i Samut Prakan, på lördagsmorgonen den 25 augusti 2012. Rödskjortorna hade blockerat ingången till byggnaden där mötet skulle hållas och de hade använt högtalare för verbala attacker mot Abhisit. En del bar på hatiska plakat riktade mot honom.

Det rapporterades att Abhisits chaufför hade kört runt mötesbyggnaden tre eller fyra gånger för att hitta en väg in. Detta hade emellertid misslyckats då det bara fanns en in- och utgång. Abhisit hade då beslutat att ge upp försöket då han kände att situationen kunde eskalera till våldshandlingar.

Abhisit sade att hans tidigare begäran om hjälp inte hade hörsammats. "Jag har kontaktat berörda myndigheter såsom valkommissionen och ministern som är ansvarig för den kungliga thailändska polisen [för att titta på problemet], men inget har hänt." "Valkommissionen hade hävdat att de inte kunde göra något då det inte handlade om någon valperiod," sade han.

Pheu Thais Prompong Nopparit menade att rödskjortornas handlingar var ett resultat av Abhisits egen "karma" efter nedslaget mot UDD 2010. Så länge som den tidigare premiärministern inte kunde inse att han gjort något fel skulle det vara svårt att få rödskjortorna att avstå från sina handlingar, sade han. Det var faktiskt upp till Abhisit själv om han ville göra något åt sina tidigare misstag och inte upp till den nationelle polischefen eller styrelsen för den kungliga thailändska polisens kontor, tillade Prompong.

Biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung bad måndagen den 27 augusti rödskjorteledarna att avråda sina följeslagare från deras ständiga trakasserier av Abhisit. Chalerm berättade att han ringt till Jatuporn Prompan och Kwanchai Praipana och talat om vad som hänt i Samut Prakan under lördagen och sagt till dem att detta inte fick hända igen. Han sade att om liknande incidenter fortsatte att inträffa skulle en majoritet av befolkningen till sist vända UDD ryggen.

Alla hade rätt att bege sig var som helst i landet och uttrycka sin politiska mening och visa sitt motstånd mot den tidigare premiärministern, men det måste ske på ett lagligt sätt, sade Chalerm. Han uppmanade Demokratiska partiets talesman Thepthai Senapong att kontakta honom personligen om de behövde polisbeskydd vid framtida politiska möten. Det var inte nödvändigt med en skriftlig formell begäran om detta.


Stavningsvarianter;

Styrelsen för den kungliga thailändska polisens kontor; Royal Thai Police Office Board.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 21.57
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.