Under en presskonferens söndagen den 2 februari 2014 frågade UDD:s Thida Thavornseth arméchefen Prayut Chan-o-cha och PDRC:s ledare Suthep Thaugsuban om soldater hade varit inblandade i sammandrabbningen mellan demonstranter från PDRC och rödskjortor vid Lak Si-korsningen (Si Yaek Lak Si) สี่แยกหลักสี่ under lördagen.
I sammandrabbningen hade nio personer skadats varav två allvarligt. Någon källa säger sju skadade. Bland de skadade fanns reportern Chirawat Sukhanon จีระวัฒน์ สุขานนท์, alias Jack Sukhanon แจ๊ค สุขานนท์, från Daily News och den kände amerikanske krigsfotografen James Nachtwey เจมส์ แนชเวย์ (14 mars 1948-).
Thida visade upp pressfoton och videoklipp från sammandrabbningen vid Lak Si. Hon menade att dessa visade att grupper på två eller tre man, klädda i svart, hade öppnat eld mot rödskjortorna. I varje grupp fanns det en skytt och en eller två av de övriga hade pekat ut målen för skytten. En senator hade föreslagit att det var rödskjortor som skjutit på varandra, vilket Thida bestämt förnekade, men hon berättade inte namnet på senatorn.
Thida sade att de svartklädda männen hade haft gröna armband, liknande de som utfärdats till journalister av det thailändska journalistförbundet, och att de uppenbart försökte gömma sig och framstå som reportrar. Allt skjutande kom från PDRC:s håll. Våra bröder och systrar var inte beväpnade och mestadels kvinnor, menade Thida.
UDD:s Yosvaris Chuklom krävde att Suthep skulle svara på om de beväpnade männen vid Lak Si-korsningen var soldater som stödde PDRC, då det såg ut som om de hade genomgått militär träning. Han begärde också att Prayut skulle svara på samma fråga. Ingen av rödskjortorna vid Lak Si hade varit beväpnade och det var de som ensidigt hade blivit attackerade, sade Yosvaris.
Under söndagen uttalade sig också Puea Thais Charupong Ruangsuwan i hårda ordalag. Han menade att skjutningen vid Lak Si-korsningen var ett resultat av samarbete mellan valkommissionen (EC) och PDRC. Charupong sade att allmänheten redan visste att valkommissionen och PDRC ville ha valet ogiltigförklarat. Han rådde de personer som hindrats att rösta på grund av incidenten att polisanmäla detta.
Valkommissionen hade på söndagskvällen förklarat att röstningen i Lak Si-området ställts in. Detta då ämbetsmännen hade misslyckats med att förhandla med demonstranterna om att få hämta valurnorna från det blockerade distriktskontoret. Ett nytt val skulle därför ske senare.
Måndagen den 3 februari förnekade arméns talesman Winthai Suwari att armén skulle vara inblandad i skjutningen vid Lak Si-korsningen. Detta trots att en del av de vapen som använts liknade militära vapen. Denna uppgift hade kommit från polisen vilket fick Winthai att kommentera det inträffade och han förklarade också att militären vid den här tiden inte haft några uppdrag som krävde beväpnade soldater.
Oroande var att en stor mängd armévapen hade erövrats av UDD-demonstranter under det politiska våldet 2010 och att en del av dessa aldrig hade återlämnats. Winthai sade också att soldaterna, som befann sig vid Lak Si-korsningen, hade bekräftat att det under sammandrabbningarna hade kommit skott från flera olika riktningar. Därför uppmanades polisen att grundligt undersöka sina bevis, innan man gick ut offentligt med sina antaganden. Annars riskerade polisen att förlora sin trovärdighet och att illasinnade personer kunde utnyttja situationen för att skapa oro, sade Winthai.
Winthai uppmanade alla som hade foton på våldsanvändning, oavsett vilken politisk gruppering man tillhörde, att skicka dem via en angiven e-postadress till arméns fotocenter eller att ringa ett specifikt telefonnummer för att informera myndigheterna.
Onsdagen den 5 februari presenterade polisen vad de hittills kommit fram till i sin undersökning av skjutningarna vid Lak Si-korsningen. Den vice nationelle polischefen Aek Angsananont sade att undersökningen av brottsplatsen, foton och videosekvenser visat att det funnits 21 personer som bar, höll i, eller hade använt skjutvapen. Tre av dessa hade identifierats och polisen hade begärt arresteringsorder mot dem.
Utredarna kunde ännu inte säga om de tre misstänkta var poliser eller militärer då utredningen ännu inte var klar. Polisen letade också efter en skåpbil som fångats på video och misstänktes ha använts för transport av vapen till Lak Si-området. Polisgeneral Aek försäkrade att alla misstänkta i lördagens skjutning skulle åtalas, oavsett om det handlade om poliser eller militärer.