Polistalesmannen generalmajor Piya Uthayo berättade onsdagen den 25 juli 2012 att domstolen hade godkänt en arresteringsorder på en 63-årig kvinna anklagad för majestätsbrott. Arresteringsordern var utfärdad mot den thailändska medborgaren Thitinant Kaewchantranont (Thitinan Kaeochantharanon) ฐิตินันท์ แก้วจันทรานนท์, som var bosatt på Nya Zeeland.
Hon hade enligt uppgift gjort en oförskämd gest mot en bild av kung Bhumibol utanför författningsdomstolen i Bangkok den 12:e juli. Domstolen var då i färd med att bedöma om de föreslagna författningsändringarna var i strid med författningen. Någon källa säger att ovanstående incident inträffade den 13 juli och att Thitinant skulle ha trampat på eller sparkat på ett kungaporträtt. Händelsen hade inträffat där den mångfärgade gruppen demonstrerade utanför domstolen.
Thitinant hade gripits den 14:e juli, men på grund av en tidigare historia av psykisk sjukdom hade hon först förts till Srithanya-sjukhuset (Rongphayban Si Thanya) โรงพยาบาลศรีธัญญา i Nonthaburi. Därefter hade polisen fört henne till mentalsjukhuset Galaya Rajanagarindra Institute (Sathaban Kanlaya Ratcha Nakharin) สถาบันกัลยาณ์ราชนครินทร์ i distriktet Thawi Watthana ทวีวัฒนา. Där vaktades hon av två poliser, under tiden som man utredde om hon var psykiskt sjuk. Institutet ålades att komma med ett utlåtande om hennes mentala hälsa inom 45 dagar.
(Distriktet Thawi Watthana)
Fallet hade kommit till offentlig kännedom den 17 juli. Detta efter att en ultrarojalistisk grupp den 16 juli hade begett sig till Suvarnabhumi-flygplatsen för att försöka förhindra Thitinants eventuella hemresa till Auckland ออกแลนด์, Nya Zeeland. Gruppen som bestod av omkring 200 personer hade samlats vid flygplatsen efter ett rykte om att hon var på väg att lämna Thailand med ett plan från Thai Airways International. Som nämnt här ovan hade Thitinant gripits den 14 juli och fanns därför inte på flygplatsen.
Generallöjtnant Kamronwit Thoopkrachang, som var chef för huvudstadspolisen, berättade att han bildat en kommitté för att undersöka fallet. Kommittén leddes av generalmajor Parinya Chansuriya (Parinya Chansuriya) ปริญญา จันทร์สุริยา, som var vice polischef vid huvudstadspolisen. En polisöverste vid namn Charoen Srisasalak (Charoen Sisalak) เจริญ ศรีศศลักษณ์, som var vice polischef för huvudstadspolisens andra division och utredare vid Thung Song Hongs polisstation (Sathani Tamruat Thung Song Hong) สถานีตํารวจทุ่งสองห้อง fanns också med i kommittén.
(Parinya Chansuriya)
(Charoen Srisasalak)
I mitten av augusti 2012 kom läkarnas diagnos som förklarade att Thitinant var psykiskt sjuk. De slog också fast att hon varit manodepressiv sedan 2003. Rättsväsendet ville ändå avgöra om hon varit psykiskt sjuk eller varit delvis tillräknelig vid själva händelsen!
Efter att ha varit på mentalsjukhuset i 45 dagar och sedan omkring en månad på Central Women’s Correctional Institute i Bangkok släpptes Thitinant på fri fot mot en borgensgaranti på 300 000 baht. Rättegången började sedan den 11 mars 2014 och under tiden för rättegången förvarades hon återigen på Galaya Rajanagarindra Institute.
Den 21 maj 2014 fann brottmålsdomstolen Thitinant skyldig till att ha utfört en kränkande gest mot ett foto av kungen utanför författningsdomstolen den 13 juli 2012. Detta trots att domstolen medgav att de var övertygade om att läkarnas diagnos om Thitinants mentala ohälsa var korrekt. Diagnosen om hennes mentala ohälsa hade fastställts av en av regeringens psykiatriker och en källa säger att hon var bipolär.
Hon dömdes först till två års fängelse. Som brukligt sänktes straffet då hon erkänt sitt brott och fastslogs till ett år. Dessutom ändrades domen till en villkorlig dom. Detta då domstolen menade att hon i stället skulle ges tillfälle till vård.
Vad som sedan hände är lite oklart för mig. Mina källor talar om att domen överklagades till appellationsdomstolen och sedan till Högsta domstolen. Thitinant skulle ha släppts mot borgen efter att ha överklagat till Högsta domstolen. Vad som än hänt innan dess så släpptes Thitinant från ett fängelse lördagen den 27 augusti 2016. Detta efter att ha beviljats kunglig nåd.