Jag ska nu berätta historien om en grekisk man som blev en mycket framträdande person i Thailands historia. Han har blivit känd under namnet Constantine Phaulkon คอนสแตนติน ฟอลคอน (cirka 1647-5 juni 1688), men det finns en mängd olika stavningsvarianter av hans namn. Mycket av min information om denne man har jag hämtat från boken Falcon At the Court of Siam av John Hoskin จอหน์ ฮอสสกนิ (1948-). Det är dock inte alltid som hans uppgifter stämmer överens med andra källor.
Constantine kan ha varit född omkring 1647 i fortet Kástro Ássou på ön Kefalinia (Sefalonia) เซฟาโลเนีย. Ön tillhörde vid den här tiden republiken Venedig och i dag tillhör den Grekland ประเทศกรีซ. Pappan var grek och hette Don Giorgio Gerakis ดอน จิออจิโอ เยรากี och Constantines mamma Aanetta Foca Supianto (Gerakis) härstammade från Venedig. Familjen hade en liten krog på ön.
Constantine rymde hemifrån i ung ålder, vilket ska ha skett med moderns goda minne. Anledningen ska ha varit att ge sonen en bättre framtid än vad föräldrarna kunde ge honom. Källorna är inte eniga när han rymde och det finns källor som säger att han rymde elva (!) år gammal 1658. En fransk präst vid namn Claude de Bèze โกลด เดอ แบซ (1657-1695), som senare skulle bli Constantines sekreterare, säger i stället att Constantine lämnade sitt hem 1660, tretton år gammal.
Constantine fick hyra som skeppsgosse på ett engelskt handelsfartyg och kom fyra veckor efter sin rymning till London. London blev sedan hans bas de kommande tio åren. Under sin vistelse i London ändrade Constantine sitt efternamn från det grekiska Gerakis eller Yeraki, som betyder falk, till det engelskklingande Falcon. Stavningen av namnet ändrades senare till Phaulkon.
Constantine kan möjligen ha tjänstgjort i den brittiska flottan och deltagit i strider mot nederländarna under det andra anglo-nederländska kriget som pågick 1665-1667. Hur som helst så påbörjade han sin karriär som sjöman i Medelhavet och han skulle senare bli anställd som kontorist eller sekreterare i det brittiska Ostindiska kompaniet. Under den här tiden arbetade Constantine på flera olika fartyg av olika nationaliteter.
1669 seglade han för första gången till Fjärran Östern ombord på fartyget Hopewell โฮปเวลล. Han var då anställd som artillerist. Destinationen var den brittiska handelsstationen Bantam (Banten) på Java. I samband med denna resa lärde sig den språkintresserade Constantine språket malaj. En källa säger att en kapten vid namn George White จอร์จ ไวท์ (1648-efter 1707), som skulle få stor betydelse för Constantines framtid, också fanns med ombord på detta fartyg.
Hoskin däremot nämner inget om att George White var med på samma fartyg som Constantine och säger i stället att Constantine seglade till Indien omkring 1672! George White kommer du att få höra talas betydligt mer om längre fram.
Så här beskriver en källa George Whites bakgrund; George var en engelsk handelsman och medgrundare av det reformerade brittiska Ostindiska kompaniet. Han var född i Bristol บริสตอล i England och hans far var också handelsman. George tog sedan en skepparexamen och seglade med sitt eget eller familjens fartyg till Indien 1670.
George bosatte sig därefter i fortet Saint George ฟอร์ตเซนต์จอร์จ i staden Madras มัทราส, som i dag är känd som Chennai เจนไน. Han var inte anställd av det brittiska Ostindiska kompaniet då han kom till Indien utan han påbörjade i stället en karriär som frihandlare, eller interloper, utanför det brittiska Ostindiska kompaniets insyn. Vad detta uttryck innebär kan du läsa mer om längre fram i detta avsnitt och i det kommande avsnittet "Samuel White."
(Fortet St. George 1905)
En av mina källor säger att en man vid namn Richard Burnaby ริชาร์ด เบอร์นาบี också fanns med ombord på Hopewell. Han kommer att få en närmare presentation lite längre fram i detta avsnitt och i det kommande avsnittet "Samuel White." Det finns dock en källa som säger att Richard och George träffades först i Bantam. Richard var då anställd som tjänsteman i hamnen av det brittiska Ostindiska kompaniet. Ytterligare en man, som vi också kommer att höra mer om, Francis Davenport ฟรานซิส ดาเวนพอร์ท (cirka 1650-före 26 juli 1694), sägs ha anlänt till Indien med samma fartyg som George och Constantine.
Constantine gjorde därefter handelsresor till hamnar längs kusterna ända till Persiska viken. Han skaffade sig fem års erfarenhet av kusthandel och sägs ha lidit skeppsbrott mer än en gång, men det verkar som att han aldrig nådde officers rang under sin sjömanskarriär. Som skeppsbruten på Malabarkusten i Indien sägs Constantine ha träffat siamesiska ämbetsmän, på väg hem till Siam, och kanske var det då som hans nyfikenhet på detta land i Fjärran Östern väcktes.