Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Thapanee Eadsrichai
Nätanvändare varnade för att "gilla" foto (19 oktober 2012)

Thailändska internetanvändare varnades fredagen den 19 oktober 2012 för att dela eller trycka på gilla-knappen gällande ett kontroversiellt foto på internet. Det handlade om ett foto där en thailändsk journalist stod nära en tidning, som låg på marken, där man tydligt kunde se ett foto på den kambodjanske kungen Norodom Sihanouk som avlidit 89 år gammal den 15 oktober.

Den ständige sekreteraren vid ministeriet för informations- och kommunikationsteknologi Chaiyan Peungkiatpairote (Chaiyan Phuengkiatphairot) ไชยยันต์ พึ่งเกียรติไพโรจน์ (17 oktober 1957-) varnade för att detta kunde vara ett brott mot databrottslagen. Detta sade Chaiyan under en presskonferens på fredagen där han bad det thailändska sociala nätverket att inte sprida eller trycka på gilla-knappen vid fotot eller meddelanden i förbindelse med detta. Detta eftersom detta kunde leda till en konflikt mellan de båda länderna.


(Chaiyan Peungkiatpairote)

Det kunde också vara i strid med databrottslagen från 2007, som förbjöd spridning av innehåll som kunde hota den nationella säkerheten. Maxstraffet för brott mot denna lag var fem års fängelse, berättade Chaiyan.

I Kambodjas sociala nätverk hade fotot blivit mycket uppmärksammat som visade den välkända journalisten och reportern Thapanee Eadsrichai (Thapani Iatsichai) ฐปณีย์ เอียดศรีไชย (14 juli 1977-) från kanal 3 som föreföll stå över tidningen med fotot av kung Sihanouk, som låg på marken. Fotot hade kritiserats starkt från både kambodjanskt och thailändskt håll.

Thapanee och cheferna på kanal 3 bad snabbt om ursäkt och Thapanee sade att hon inte hade för avsikt att kränka kung Sihanouk. Tidningen hade i själva verket legat en bra bit från henne och det var bara fotovinkeln som gjorde att det såg ut som om hon stod nära den. Det thailändska utrikesministeriet hade också agerat för att rensa luften i ärendet.

Den kambodjanska regeringen uppmanade i ett uttalande under torsdagen sina medborgare att inte låta sig ryckas med i illasinnade försök från vissa politiska grupper att använda det inträffade för skapa instabilitet i landet och orsaka problem med grannländerna.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-16, 17.35
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.