Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Vorayuth Yoovidhya i London 2017 Foto: Matt Dunham/AP/TT
Vorayuth Yoovidhya och smitningsolyckan (3 september 2012)

Den 3 september 2012 inträffade en smitningsolycka som snart skulle få oerhört stor uppmärksamhet både i Thailand och internationellt. Den misstänkte smitaren var nämligen inte vem som helst utan sonen och arvtagaren till den stormrike Chile Yoovidhya เฉลียว อยู่วิทยา (17 augusti 1923-17 mars 2012). Han hade listats som Thailands tredje rikaste person vid sin död och hans uppskattade förmögenhet uppgick då till 5 miljarder dollar.

Affärsmannen och investeraren Chaleo hade skapat den fantastiskt framgångsrika energidrycken Krathing Daeng กระทิงแดง, som introducerades i Thailand 1976. En österrikare som tyckte att drycken hade botat hans jetlag ingick ett partnerskap med Chaleo 1984 och 1987 introducerade man en exportversion av Krathing Daeng under namnet Red Bull.


(Chaleo Yoovidhya)

Red Bull är en översättning av det thailändska Krathing Daeng och borde egentligen översättas till Red Gaur. Det är nämligen inte två vanliga tjurar som är avbildade på logon utan två vildoxar av arten gaur.

Polismannen Wichian Klanprasert (Wichian Klanprasoet) วิเชียร กลั่นประเสริฐ hade tidigt på morgonen, då han körde på sin motorcykel, blivit påkörd bakifrån av en Ferrari เฟอร์รารี่ i hög hastighet och blivit släpad över hundra meter av bilen, innan bilföraren smet från platsen. Farten vid kollisionen uppskattades senare till 170 kilometer i timmen.


(Wichian Klanpraserts id-kort)

Läckande bromsvätska från den skadade bilen gjorde att man kunde spåra bilen ända hem till Vorayuth Yoovidhyas familjs muromgärdade hem. Det skulle visa sig att bilen hade körts av Vorayuth Yoovidhya (Worayut Yuwithaya) วรยุทธ อยู่วิทยา och att han hade både alkohol och kokain i blodet.


(Rekonstruktion av händelseförloppet då Vorayuths Ferrari körde in i motorcykeln)

Vorayuths advokat hävdade senare att Vorayuths höga alkoholhalt i blodet berodde på att han för att lugna sina nerver hade druckit då han återvänt hem efter olyckan för att berätta för sin familj om det inträffade. Angående kokainet menade Vorayuth att detta berodde på att han fått i sig detta via en medicin, då han varit hos tandläkaren!

Vorayuth hade från början hävdat att det var hans assistent och chaufför Suwet Hom-ubol (Suwet Hom-ubon) สุเวช หอมอุบล som kört bilen vid olyckan, men erkände senare att det var han själv som suttit bakom ratten. Suwet blev senare anklagad för att ha vittnat falskt. Hur det gick för honom vet jag inte på nuvarande tidpunkt. Polisen och överstelöjtnanten Pannaphol Nammueng (Phannaphon Nammueang) พรรณพล นามเมือง, som var en av utredarna, påstods dessutom ha uppmanat Suwet att ta på sig skulden för att ha kört bilen. Fallet skapade stor uppståndelse och upprördhet i Thailand.

En förundersökning inleddes om misstänkt fortkörning, smitning och vårdslöshet i trafik med dödlig utgång. Men trots en försäkran om att fallet skulle tas på allvar, av den dåvarande poliskommissionären Kamronwit Thoopkrachang, skulle det inte hända något på flera år. Under tiden fortsatte Vorayuth sitt jetset-liv till synes utan ånger.

Vorayuths advokater lyckades nämligen hela tiden skjuta upp Vorayuths kallelser till polisförhör och domstolsförhandlingar. Detta genom att hävda att Vorayuth var sjuk eller för upptagen med affärer utomlands. Detta skulle sedermera resultera i att preskriptionstiderna gick ut för de olika åtalspunkterna.

I september 2013 riktade partiledaren Chuwit Kamolvisit, från oppositionspartiet Rak Prathet Thai, hård kritik mot polisen för att de inte hade begärt en arresteringsorder mot Vorayuth. "Polisen gjorde ingenting och tillät en välhavande mans son att flyga iväg och titta på tävlingar i Formel 1 (Rot Sut Nueng) รถสูตรหนึ่ง i Singapore och sedan återvända till Thailand som om ingenting hade hänt," sade Chuwit.

"Åklagarmyndigheten hade berättat för polisen att den misstänkte inte hade infunnit sig då han kallats och att det fanns tecken på att han tänkte fly. Men det var fortfarande polisens skyldighet att begära en arresteringsorder av domstolen mot den misstänkte," sade Chuwit. "Polisen får inte ha dubbelmoral, en för en rik mans barn och en annan för en fattig mans barn. Polisen balanserar på en tunn tråd utan att bry sig om hur medborgarna känner sig," menade Chuwit.

Polisen och generalmajoren Suebsak Pansura (Suepsak Phansura) สืบศักดิ์ พันธุ์สุระ, som var kommendant vid huvudstadspolisens 5:e division hade bekräftat att Vorayuth vid den här tiden var i Singapore och han berättade också att Vorayuths advokat tidigare hade begärt uppskov för sin klients möte med rättvisan. Suebsak berättade också att Seksan Bangsombun เสกสรร บางสมบูรณ์ från Åklagarmyndigheten hade beordrat polisen att undersöka ett läkarintyg, som utfärdats till Vorayuth av ett sjukhus i Singapore, och som använts för att begära ytterligare uppskov.

Alla dessa turer hade gjort det möjligt för Vorayuth att slippa undan åtalet om fortkörning i samband med Wichians död då detta brotts ettåriga preskriptionstid nu hade gått ut.

I april 2017 var det åttonde gången som Vorayuth uteblev från domstolen för att ta del av anklagelserna mot honom. Som skäl uppgavs angavs hans affärsåtaganden. Först den 28 april 2017 hade polisen bett brottmålsdomstolen om en arresteringsorder mot Vorayuth, men då hade han redan hunnit fly till Singapore där han övergav sitt privata jetplan.

Interpol bekräftade att Vorayuth hade lämnat Singapore den 27 april och den thailändska polisen begärde då hans thailändska pass skulle dras in, vilket också gjordes tidigt i maj. Den 28 augusti 2017 sattes Vorayuth upp på Interpols röda lista efter påtryckningar från den thailändska polisen om att han skulle arresteras.

Den 24 juli 2020 förklarade den thailändska polisen att alla åtal mot Vorayuth hade lagts ned efter uppmaning från Åklagarmyndigheten, men fallet kunde öppnas på nytt om det kom fram nya bevis. Någon närmare förklaring eller detaljer om varför fallet lagts ned presenterades inte.

Polisens vice talman överste Kissana Phathanacharoen (Kritsana Phatthanacharoen) กฤษณะ พัฒนเจริญ förnekade att familjen Yoovidhyas förmögenhet hade spelat någon roll i beslutet om nedläggningen av fallet. För många har nedläggningen av fallet kommit att symbolisera den djupgående korruptionen och ett system där de rika och mäktiga står över lagen i Thailand. Då nedläggningen av fallet blev känt kom ett ramaskri från allmänheten, omfattande kritik från thailändska akademiker och en rörelse för att bojkotta Red Bull-produkter och Twitterkontot #BossYoovidhya.

Den 27 juli 2020 rapporterades det att den thailändska polisen under general Chakthip Chaijinda hade påbörjat en internutredning om de märkliga turerna i fallet. Wichian Klanpraserts bror uttryckte sitt förakt över polisens arbete och sin frustration över hur rika och välbesuttna thailändare till synes kunde undgå straff.

Det kan vara intressant att veta att Chakthip hade utsetts till ny nationell polischef då Somyot Poompanmoung gick i pension den 30 september 2015. Han skulle sitta kvar ända fram till sin pension den 30 september 2020.

Det sista är inte sagt i detta ärende och jag skall försöka lägga till ytterligare information så snart jag kan.


Stavningsvarianter;

Wichian Klanprasert; Wichian Klunprasert.

Suebsak Pansura; Suebsak Pansuri.

Kissana Phathanacharoen; Kissana Pattanacharoen, Kritsana Pattanacharoen.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 19.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.