Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Yuthasak Sasiprapha
Den kontroversiella ljudfilen på YouTube (7 juli 2013)

Lördagen den 6 juli 2013 publicerades en ljudfil på YouTube, som påstods vara en konversation mellan Thaksin Shinawatra och biträdande försvarsminister Yuthasak Sasiprapha. De två skulle ha träffats i Singapore i slutet av juni månad. Här säger andra källor Hongkong och att mötet ägt rum den 22 juni. Konversationen handlade bland annat om en plan för att få igenom ett amnestiförslag för att Thaksin skulle kunna återvända hem, om möjligheterna att ändra på försvarsministeriets regler om militära omplaceringar och utnämningar och regeringens kontroll över de väpnade styrkorna.

Söndagen den 7 juli menade Pheu Thais talesman Prompong Nopparit att rösterna i ljudklippet inte var Thaksins och Yuthasaks, utan det hela hade manipulerats av personer med avsikten att skapa oreda och konflikt i landet. Prompong trodde också att det skulle dyka upp fler liknande ljudklipp längre fram och han bad Demokratiska partiet att inte försöka utnyttja det inträffade. Arméns vice talesman överste Winthai Suwari sade att ljudklippet inte skulle användas som skäl för militären att blanda sig i politiken.

Under tiden förklarade Yuthasak att rösten i ljudklippet inte var hans. Han sade också att han aldrig velat ta kontroll över de väpnade styrkornas kommendanter eller ändra i försvarsministeriets administration. Han hade heller inte träffat Thaksin i Singapore. Samma dag menade den tidigare PAD-medlemmen Suriyasai Katasila att rösterna i ljudklippet föreföll vara äkta vara.

Måndagen den 8 juli vägrade Yuthasak att kommentera ljudklippet ytterligare. Han sade till de väntande reportrarna att han redan pratat med media om saken och inte hade mer att tillägga, innan han fortsatte till sitt kontor. Generallöjtnant Ditthaporn Sasasamit, som var stabsofficer till Yuthasak och som tippats bli ny talesman för försvarsministeriet, vägrade också att kommentera ärendet. Han förklarade att han inte var auktoriserad att prata om ärendet.

Klockan 10.00 på måndagen dök den tidigare officeren och medlemmen i Thailands patriotiska nätverk, kapten Songklod Chuenchupol (Songklot Chuenchuphon) ทรงกลด ชื่นชูผล (13 juli 1965-), upp framför försvarsministeriet med en kopia av Smaragdbuddhan. Han utmanade därefter Yuthasak att svära inför buddhastatyn att ljudklippet hade blivit manipulerat och att det inte var hans röst. Songklod menade att det thailändska folket förlorat förtroendet för Yuthasak och uppmanade honom att avgå.


(Songklod Chuenchupol)

Under tisdagen den 9 juli tonade premiärminister Yingluck ner ryktena om en möjlig militärkupp. Hon slog fast att ljudklippet inte hade undersökts tillräckligt noga ännu och att man därför inte kunde uttala sig om dess äkthet ännu. Yingluck sade också att ärendet hade utnyttjats i politiskt syfte, vilket gjorde det svårt för regeringen att utföra sina plikter. Hon lovade att göra sitt bästa och att händelsen med ljudklippet inte skulle få distrahera henne i sitt arbete.

Samma dag sade flygvapenchefen Prachin Jantong att armébefälhavaren Thanasak Patimaprakorn och ledarna för de väpnade styrkorna skulle träffas och diskutera det kontroversiella ljudklippet. De skulle sedan hålla en presskonferens där de skulle ge militären syn på det inträffade. När mötet skulle äga rum var oklart. Tillfrågad om de väpnade styrkorna fortfarande hade förtroende för Yuthasak gav Prachin inte något rakt svar. På frågan om Yuthasak behövde avgå för att visa sitt ansvarstagande sade Prachin att han helst inte ville kommentera detta.

Han tillade att han först ville undersöka saken närmare och konsultera de andra kommendanterna från de väpnade styrkorna. Han var heller inte säker på att ljudklippet var äkta och tillade, "jag hoppas inte att det är det." Han ombads också uttala sig om armébefälhavare Thanasak och överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha och Prachin förklarade att han fortfarande hade förtroende för de två. Detta även om det verkade som om de två kände till Thaksins planer, enligt ljudklippet. Det är bäst om general Thanasak och general Prayut själva svarar på den frågan, sade Prachin.

Tillfrågad om ljudklippet kunde resultera i en kupp svarade Prachin: "Detta får inte hända. Ingen vill att det skall hända."

Thaksins son Panthongtae uttalade sig också på Facebook och förklarade att rösten i ljudklippet verkligen var hans fars, men han menade bestämt att det handlade om en manipulerad version för att skada hans far. Panthongtae berättade att hans far personligen sagt till honom att han inte hade tid att lyssna på ljudklippet och ryckte på axlarna åt det. Panthongtae sade att han skulle ta med sig ljudklippet till sin far då han skulle till Beijing för att träffa honom under torsdagen.

Torsdagen den 11 juli bekräftade premiärminister och försvarsminister Yingluck att Yuthasak inte skulle avskedas från sin post. Detta berättade hon efter ett möte med överbefälhavaren och de väpnade styrkornas chefer efter sin första arbetsdag på försvarsministeriet. Samtidigt sade hon med Yuthasak vid sin sida: "Jag kan för närvarande inte säga om general Yuthasak är den rätta personen att hjälpa mig med arbetet på försvarsministeriet. Låt oss vänta och se hur han presterar.”

Yingluck berättade också att de statliga myndigheterna höll på att undersöka ljudklippets äkthet och att det var bättre om allmänheten fokuserade på general Yuthasaks beslutsamhet att arbeta för landets bästa och hur han lyckades med detta. Yingluck skulle själv anstränga sig till det yttersta i sin nya roll som försvarsminister för folkets och landets bästa. Hon sade också att hon var övertygad om att kommendanterna för de väpnade styrkorna hade förtroende för Yuthasak.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 13.52
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.