Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Den tyske journalisten Nick Nostitz
Brottmålsdomstolen undersöker dödsfall från april-maj 2010 (12 mars 2012)

På måndagseftermiddagen den 12 mars 2012 påbörjades domstolsförhandlingar vid Ratchadaphiseks brottmålsdomstol (San Aya Ratchadaphisek) ศาลอาญารัชดาภิเษก. Det handlade om 16 personer som dött under regeringens tillslag mot UDD-demonstranterna i april och maj månad 2010. Brottmålsdomstolen började med att undersöka taxichauffören och UDD-supportern Channarong Polsrilas (Channarong Phonsila) ชาญณรงค์ พลศรีลา (?-15 maj 2010) död.


(Den skjutne Channarong Polsrila)

Channarong höll på med att bygga barrikader med bildäck framför en bensinstation på Soi Rang Nam när skott avlossades och Channarong blev träffad i magen och armen den 15 maj 2010. Channarong hade förklarats död på väg till Phaya Thai 1 Hospital (Rongphayaban Phaya Thai 1) โรงพยาบาลพญาไท1.

Tidigt 2011 hade departementet för särskilda utredningar (DSI) slagit fast att det var möjligt att 13 av de 92 personer som dödats under det politiska våldet 2010 hade dödats av säkerhetsfolk. Yinglucks regering hade överlämnat undersökningsresultaten till polisen och de rättsliga undersökningarna hade tagit ny fart då ytterligare tre personer, som hittats ihjälskjutna i Wat Pathum Wanaram, hade tillkommit i utredningen.

Under de inledande domstolsförhandlingarna fanns omkring 70 rödskjortor på plats. UDD:s Thida Thavornseth, biträdande transportminister Chat Kuldilok, tre arméofficerare och en representant från sannings- och försoningskommissionen deltog också. Åklagarsidan bad om att få höra 41 vittnen och de avlidnas släktingar ville kalla 15 vittnen. Vittnesförhören skulle inledas den 18 juni och pågå under sju måndagar fram till slutet av juli. Vid behov kunde tiden förlängas, sade domstolen.

Den 18 juni skulle två tyska journalister, Bangkok-baserade Nick Nostitz นิค นอสติทซ์ (1968-) och Thilo Thielke ธีโล เธียลเค (24 januari 1968-29 oktober 2020) från Der Spiegel แดร์ ชปีเกิล, vittna i domstolen. De skulle vittna efter att Suriyant Polsrila (Suriyan Phonsila) สุริยันต์ พลศรีลา, som var Channarong Polsrilas änka, hade inlett vittnesförhören.

På plats i domstolen med sina två tonårsdöttrar berättade Suriyant för Bangkok Post att hon var glad över att vittnesförhören äntligen skulle börja. "Jag hoppas naturligtvis på att domstolen kommer att skipa rättvisa," och hon tillade att hon ansökt om ersättning från staten för sin mans död.


(Thilo Thielke)


(Suriyant Polsrila med ett porträtt av sin döde make)

Ytterligare tre ärenden skulle upp i domstolen och datumen för dessa var satta till den 19 mars, 23 april och 28 maj. Något datum för domstolsförhandlingar vid Bangkoks södra brottmålsdomstol (San Ayan Krung Thep Tai) ศาลอาญากรุงเทพใต้, angående den japanska kameramannen Hiro Muramotos död den 10 april 2010, hade ännu inte fastslagits.

Jämfört med offer för våldet i södra Thailand hade ärendena med de drabbade av våldet i Bangkok dröjt lång tid, innan de togs upp till rättslig prövning. Angående imamen Yapa Gaseng (Yapha Kaseng) ยะผา กาเซ็ง från Narathiwat, som dött i militärt förvar i mars 2008, hade domstolen i Narathiwat redan tre dagar innan året var slut meddelat sin dom. Domen blev att militären befanns skyldig till dödsfallet.


(Yapa Gaseng)

Rättegången om fallet med Sulaiman Naesa สุไลมาน แนซา i Pattani, som även han hade dött i militärt förvar, började ett år senare i april 2010 och rättegången förväntades vara klar under mars månad 2012.


(Sulaiman Naesa hittades hängd)

DSI:s chef Tharit Pengdit offentliggjorde torsdagen den 17 maj en ny rapport om hur utredningen av dödsfallen fortlöpte. Han berättade att minst 25 av de 92 personer som dog i förbindelse med våldsamheterna 2010 kunde ha blivit dödade av säkerhetsstyrkorna. Han sade också att utredarna trodde att minst 12 personers död orsakats av UDD. Vem som var ansvarig för de övriga 52 döda i Bangkok kunde utredarna ännu inte svara på.

I Bangkok hade 89 personer dödats och en man dog av sina skador en tid efter att våldet hade upphört. Därutöver hade en person dödats i Khon Kaen och en i Udon Thani. DSI hade tidigare presenterat obduktionsrapporter för 22 av de dödade, som kunde ha orsakats av statliga myndigheter, till huvudstadens polisbyrå. En del av dessa fall hade, som nämnts här ovan, lämnats vidare till domstolarna.


Stavningsvarianter;

Channarong Polsrila; Channarong Phonsrila, Charnnarong Sripolcha.

Yapa Gaseng; Yapa Gasem.

Sulaiman Naesa; Sulaiman Nasae.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 18.57
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.