Lördagen den 2 juli 2011 var Yingluck Shinawatra övertygad om att Pheu Thai skulle få mer än 250 platser i representanthuset efter söndagens val. Hon hoppades också att valen skulle bli fria, rättvisa och transparenta så att det internationella samfundet kunde acceptera valresultatet. Tillfrågad om bildandet av nästa regering sade Yingluck att det ännu var för tidigt att tala om den saken. Hon var också noga med att påpeka att hennes äldre bror inte varit inblandad i valrörelsen.
Demokratiska partiets ledare Abhisit var under lördagen lika självsäker som Yingluck och övertygad om att hans parti skulle vinna valet och kunna bilda en ny regering. Han uppmanade alla röstberättigade i landet att rösta och visa i vilken politisk riktning de önskade att landet skulle gå. Drygt ett år tidigare hade en undersökning visat att Demokratiska partiet kunde få ända upp till 240 platser i parlamentet efter de allmänna valen.
Detta hade Abhisit berättat fredagen den 5 februari 2010, då han förklarade det dåvarande politiska läget för studenter vid King Prajadhipok’s Institute (KPI) (Sathaban Phra Pok Klao) สถาบันพระปกเกล้า. "Vi tror fullt och fast på att vårt parti kommer att vinna fler parlamentsplatser i centralregionen och i norr, men det är svårt att besegra oppositionen i nordöst."
Valdeltagandet i söndagens val uppgick till 75 procent och det visade sig att Yingluck fick rätt i sina prognoser om valresultatet. Pheu Thai vann nämligen en storseger och erövrade hela 265 av 500 platser i representanthuset. Demokratiska partiet blev nu största oppositionsparti med sina 159 (-6) platser. I stället för att öka tappade partiet 6 platser sedan valen 2007. Valresultatet godkändes den 27 juli efter att valkommissionen behandlat en rad protester om oegentligheter och påstått valfusk.
För den intresserade fick följande partier också platser i parlamentet; Bhumjaithai 34 platser, Chart Thai Pattana 19, Chart Pattana Puea Pandin 7, Phalang Chon (Phak Phalang Chon) พรรคพลังชล 7, Rak Prathet Thai 4, Matubhum 2, Rak Santi (Phak Rak Santi) พรรครักษ์สันติ 1, Mahachon 1 och New Democracy (Phak Prachathipatai Mai) พรรคประชาธิปไตยใหม่ 1.
Partiet Phalang Chons viktigaste person var Sontaya Kunplome som tidigare hade varit turistminister i Thaksins regering. Han hade lämnat Bhumjaithai 2011 och bildat partiet Phalang Chon. Formellt var Chao Maneewong (Chao Maniwong) เชาวน์ มณีวงษ์ (24 juli 1936-) partiets ledare, men söndagen den 10 mars 2013 avgick Chao och Sontaya över som partiledare.
(Chao Maneewong)
Partiet Rak Santi hade bildats den 21 april 2011 av Thawil Surachetpong och Purachai Piumsombun. Partiet blev sedan upplöst av valkommissionen den 5 februari 2019. Partiet New Democracy hade också bildats den 21 april 2011 med Suratin Pichan (Surathin Phichan) สุรทิน พิจารณ์ (2 mars 1959-) som partiledare.
(Suratin Pichan)
Partiet Matubhum är berett att samarbeta med UDD och Pheu Thai, sade partiledaren och den tidigare arméchefen Sonthi Boonyaratglin på valdagen. Han sade att hans parti kunde hjälpa till med bland annat säkerhetsfrågor, oron i söder och narkotikaproblemet om hans parti fick representanter i regeringen.
"Om Pheu Thai bildar nästa regering måste vi snabba på försoningsprocessen,” sade den tidigare överbefälhavaren. Han sade dock att Pheu Thai måste vara tydliga över hur man tänker agera i sina planer om en amnesti för Thaksin och beslagtagandet av hans tillgångar. Sonthi sade också att partiet Matubhum om nödvändigt var berett att verka som oppositionsparti. Det visade sig dock senare att Matubhum bara fick två platser i representanthuset och Sonthi förklarade inte helt oväntat att valresultatet var sämre än han räknat med.
Chart Thai Pattanas chefsrådgivare Sanan Kachornprasart sade att valresultatet blev ungefär som han förväntat sig. Sanan sade att Pheu Thai inte hade kontaktat honom för att diskutera eventuella planer om en koalition, vilket Yingluck hade talat om under dagen. Chart Thai Pattanas styrelse skulle träffas under måndagen för att diskutera partiets framtid.
På måndagsmorgonen den 4 juli förklarade premiärminister Abhisit att han avgick som ledare för Demokratiska partiet. Före valet hade nämligen Abhisit sagt att han skulle avgå som partiledare om partiet fick färre platser än i de allmänna valen 2007. Partiets talesman Buranat Samuttharak sade att man fortfarande hade ett starkt förtroende för Abhisit, men man visste inte om han ville bli partiledare igen. Abhisit skulle dock fortsätta som tillfällig partiledare fram till att nästa partikongress kunde välja en ny ledare och ny partistyrelse. Detta skulle enligt lagen ske inom 90 dagar.
(Abhisit avgår som partiledare)
Buranat tillade att partimedlemmarna ute i provinserna var chockade över nyheten om Abhisits avgång. Trots att de visste att han skulle ta sitt ansvar för valresultatet hade de inte väntat sig att han skulle avgå så snabbt. Bangkoks tidigare guvernör Apirak Kosayodhin, som tippats som möjlig efterträdare till Abhisit, avböjde att kommentera då han tillfrågades om han skulle acceptera ett erbjudande som partiledare.
Abhisit fick också beröm av Pheu Thais Watana Muangsook som lovordade honom för hans arbete och hans kampvilja under valkampanjen. Watana sade att Abhisit hade bidragit till att göra kampanjen rättvis och öppen.
Under måndagen meddelade fem politiska partier att de skulle bilda en koalition med Yingluck Shinawatra som premiärminister. Yingluck sade att koalitionen tillsammans hade 299 parlamentsplatser av 500. 265 från Pheu Thai, 19 från Chart Thai Pattana, 7 från Chart Pattana Puea Pandin, 7 från Phalang Chon och 1 från Mahachon. De 299 medlemmarna skulle utgöra en solid majoritet, sade hon.
(Yingluck med sina koalitionspartners den 5 juli)
Lägg märke till att Chart Pattana Puea Pandin valde att ändra partinamnet till Chart Pattana (Phak Chat Phatthana) พรรคชาติพัฒนา under ett partimöte söndagen den 18 september 2011. Mötet leddes av partiledaren Wannarat Channukul, som nu också var industriminister. Wannarat sade att man bestämt sig för att ändra partinamnet då det gamla namnet var för långt. Vid mötet fick Wannarat också förtroendet att fortsätta som partiledare.
Yingluck förklarade att den mest angelägna frågan för hennes kommande regering var att skapa nationell försoning. Administrationens andra prioritet var att förbereda kungens 84-årsdag. Den tidigare omtalade sannings- och försoningskommissionen, som skapats av den tidigare regeringen, skulle fortsätta sitt arbete med att skapa nationell enighet tillsammans med en självständigt arbetande grupp som skulle bildas av den nya regeringen.
Fredagen den 5 augusti valdes Pheu Thais Yingluck Shinawatra formellt till Thailands första kvinnliga premiärminister av en majoritet i representanthuset. Mötet i parlamentet leddes av representanthusets talman Somsak Kiatsuranont. Somsak skulle nu vidarebefordra resultatet till kungen för godkännande.
(Yingluck blir premiärminister den 5 augusti 2011)
Redan på lördagsmorgonen den 6 augusti hade Abhisit Vejjajiva blivit återvald som partiledare för Demokratiska partiet. Då mötet inleddes, där partiledaren skulle utses, föreslog generalsekreteraren Marut Boonnak (Marut Bunnak) มารุต บุนนาค (21 augusti 1924-) Abhisit som kandidat till partiledarposten. Enligt rapporterna nominerades inga andra kandidater.
(Marut Boonnak)
Med på mötet var den tidigare biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban och den tidigare premiärministern Chuan Leekpai. Abhisit skulle få hjälp av tre biträdande, eller vice partiledare. De tre var Chamni Sakdiset, Apirak Kosayodhin och Juti Krairirk. Chalermchai Sri-on valdes till partiets nye generalsekreterare.
Det rapporterades sent på söndagsmorgonen den 7 augusti att kungen beviljat en audiens till Somsak för att kunna meddela ett kungligt godkännande av Yingluck. Audiensen skulle äga rum på Sirirajsjukhuset i Chalerm Phrakiat Building (Akhan Chaloem Phra Kiat) อาคารเฉลิมพระเกียรติ. Tisdagen den 9 augusti godkände kungen formellt också det nya kabinettet under ledning av premiärminister Yingluck. Onsdagen klockan 17.30 skulle ministrarna svära en trohetsed inför kungen.
På morgonen tisdagen den 23 augusti presenterade premiärminister Yingluck Shinawatra sin regeringsförklaring i parlamentet.