Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Damrong Pidech
Partiet Thai Forest Conservation Party (12 december 2012)

Onsdagen den 12 december 2012 blev det känt att den tidigare chefen för departementet för nationalparker och bevarandet av djur- och växtliv, Damrong Pidech (Damrong Phidet) ดำรงค์ พิเดช (26 november 1951-), hade ansökt om att registrera ett nytt politiskt parti.

Det nya partiets huvudsakliga mål var att återta illegalt ockuperad skogsmark och Damrong hade onsdagen den 12 december begett sig till valkommissionen för att officiellt registrera partiet Tuang Kuen Puen Pa (Phak Thuang Khuen Phuen Pa Prathet Thai) พรรคทวงคืนผืนป่าประเทศไทย. På engelska blev namnet Thai Forest Land Reclamation Party (FRP). Namnet ändrades sedan 2018 till Thai Forest Conservation Party (FCP) (Phak Rak Phuen Pa Prathet Thai) พรรครักษ์ผืนป่าประเทศไทย.

Damrong hade varit chef för nationalparksdepartementet fram till oktober 2012. Han hade rykte om sig för sina aggressiva åtgärder mot illegala skogsockupanter. Han skulle själv verka som partiledare med den tidigare generalinspektören i departementet, Titi Kanoktaweekan (Thiti Kanokthawithakon) ธิติ กนกทวีฐากร, som partiets generalsekreterare.

"Ingen av partiets grundare är tidigare politiker utan de flesta av dem är pensionerade tjänstemän från DNP (nationalparksdepartementet)," berättade Damrong för reportrarna i samband med registreringen. "Jag är ännu inte helt säker på om vi kan skaffa fram tillräckligt många partimedlemmar som enligt lagen krävs för att kunna bilda partiet," sade Damrong. "Partiet har bara en styrelse på 17 personer och ingen budget. Var och en som vill försöka erövra en parlamentspost för partiet kommer att bli tvungen att använda sina egna pengar [för valkampanjen].

"Jag tror inte att några politiker vill gå med mitt parti då jag inte har några pengar att erbjuda dem och då partiets politik handlar om att återta skogsmark. Detta är ju tvärtemot vad de andra partierna har gjort, som i stället ger bort mark." "Vi kommer att se det som en stor framgång om åtminstone en partimedlem blir vald som parlamentsmedlem och kommer då att ta tillfället i akt att förklara problemen med markintrång i parlamentet," sade Damrong.

Aram Promthet (Aram Phromthet) อร่าม พรหมเทศ från valkommissionen sade att det skulle ta omkring 30 dagar att verifiera partiets dokument och godkänna registreringen.


Stavningsvarianter;

Damrong Pidech; Damrong Pidej, Damrong Pidet.

Tuang Kuen Puen Pa; พรรคทวงคืนแผนป่าแห่งประเทศไทย (felstavat?).

Aram Promthet; Aram Promthep.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 12.42
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.