Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Chaisit Trachutham
Nya åtal mot Thaksin Shinawatra (25 juli 2012)

Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten accepterade den 25 juli 2012 att gå vidare med ett fall om maktmissbruk riktat mot Thaksin Shinawatra och 26 andra personer. Fallet handlade om ett lån på 11.58 miljarder baht från Krung Thai Bank (KTB). Beslutet togs av nio domare med Chaisit Trachutham ชัยสิทธิ์ ตราชูธรรม som ordförande. Åtal väcktes av chefsåklagaren Julasing Wasantasing.

Bland de åtalade fanns den tidigare verkställande direktören för KTB, Viroj Nualkhair, och personer från dotterbolaget till det börsnoterade fastighetsbolaget Krisdamahanakorn Public Limited Company (KPLC) (Kritsada Maha Nakhon) กฤษดามหานคร, som köpt upp mark runt flygplatsen Suvarnabhumi innan den byggdes. Åtalet handlade om maktmissbruk och brott mot flera lagar.

Enligt åtalet hade det statligt ägda KTB godkänt stora lån till Krisdamahanakorns dotterbolag trots att Krisdamahanakorn vid den här tiden hade stora oreglerade skulder till banken. Enligt gällande regler var det därför inte möjligt för Krisdamahanakorn att få fler lån, men banken hade ändå godkänt lån på 11.58 miljarder baht till dotterbolagen.

Några andra medlemmar från Thaksins familj åtalades inte vid det här tillfället. Detta trots att den kommitté (Assets Scrutiny Committee (ASC)) som bildats efter kuppen 2006, för att granska Thaksins tid vid makten, tidigare hade rekommenderat åtal mot Thaksins son Panthongtae Shinawatra. ASC menade att banklånen senare hade överförts till Panthongtaes konto, men detta bekräftades inte av åklagarämbetet i detta åtal.

Antikorruptionskommissionen (NACC) anklagade Thaksin för att ha skadat det ekonomiska systemet genom att tillåta KTB att utfärda stora krediter under sin tid som premiärminister. Ett åklagarvittne från KTB berättade att Thaksin, hans fru Potjaman och deras son Panthongtae hade beordrat banken att godkänna lånen. Månaden innan hade Demokratiska partiet lämnat ett brev till Åklagarmyndigheten och NACC där man undrade varför man inte väckte åtal mot Panthongtae.

Samtliga anklagade, förutom Thaksin, infann sig i rätten den 11 oktober för att ta del av anklagelserna mot dem. Domstolen beslöt sig därför för att utfärda en arresteringsorder mot Thaksin och bordlade under tiden hans rättegång. Domstolen fastställde att rättegången mot de övriga skulle fortsätta igen den 25 januari 2013. Samma dag förklarade Thaksins juridiske rådgivare Noppadon Pattama att Thaksin inte accepterade arresteringsordern mot honom från Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten.

Noppadon förklarade att Thaksin tänkte stanna kvar utomlands och heller inte acceptera några rättegångar som det gamla ASC låg bakom, då det handlade om hans politiska motståndare. "Thaksin var inte inblandad i KTB:s utlåning då det var helt och hållet upp till bankens tjänstemän att besluta om lån skulle beviljas," sade Noppadon.

Biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung berättade torsdagen den 26 juli att han var fast besluten att förverkliga sitt löfte om att få hem Thaksin till Thailand. Den frispråkige Chalerm sade att han visste ett sätt som skulle göra detta möjligt. Han var dock först tvungen att vänta på att Pheu Thai skulle "kristallisera" sig och uppmanade sina partikamrater att ligga lågt. När så blivit fallet skulle han visa hur hans löfte skulle infrias.

Redan under mars månad hade Chalerm sagt att han funderat ut ett sätt för att få hem Thaksin. Han hade dock vägrat att berätta exakt hur och ville spara detta som en överraskning. Chalerm hade dock sagt att det skulle ske med hjälp av den folkmajoritet som ville ha tillbaka honom. Han avslöjade inte när han skulle agera och förklarade att han först måste skapa förståelse bland allmänheten om Thaksins position efter kuppen 2006 och raden av korruptionsanklagelser mot honom.

Chalerm sade att han diskuterat ärendet med de två tidigare bannlysta TRT-medlemmarna Sutham Sangprathum och Adisorn Piangket. De var överens om att de inom partiet som försökt få hem Thaksin utan att lyckas skulle sluta med sina försök och låta honom och de två tidigare bannlysta politikerna få göra ett försök.

På sin 63:e födelsedag den 26 juli framträdde Thaksin via videolänk från Hongkong. Han talade under en ceremoni i Pheu Thais högkvarter när partiet, i samband med hans födelsedag, invigde det som kallades Thaksin Shinawatra-biblioteket (Hong Samut Thaksin Chinnawat) ห้องสมุดทักษิณ ชินวัตร. Han sade att hans familj öppnade biblioteket åt honom i vetskap om att han själv tyckte om att läsa och att han ville att andra skulle tycka detsamma.


(Thaksin via videolänk)

Läsning ger kunskap och kunskap är makt och inte pengar vilket de i Demokratiska partiet tror, sade han. Denna villfarelse har fått dem att ta mina pengar, sade Thaksin. Generöst nog uppmanade Thaksin medlemmar från Demokratiska partiet att komma till biblioteket och läsa böckerna där så att de kunde förstå hur han tänkte.

Thaksin fortsatte med att säga att det nu var kaos i landet eftersom det fanns fler personer med uniformer än med kunskap, så folket vet inte om att de blivit vilseledda. Han ville att landets politiker skulle läsa bra böcker och han skulle skicka de böcker han läst och tyckte om till biblioteket, så att andra också kunde ta del av dem. Thaksin sade också att han snart skulle komma hem igen. Han väntade på att Thailand skulle bevilja honom ett inresevisum, men han kunde inte säga vem som skulle göra det och när det skulle ske.


Stavningsvarianter;

Krisdamahanakorn Public Limited Company; Krisdamahanakorn Plc, Krisda Mahanakhorn, Kritsada Maha Nakhon.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-15, 16.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.