Ombudsmannens kontor bad torsdagen den 13 september 2012 utrikesministeriet att överväga sitt beslut om att ha utfärdat ett pass till Thaksin Shinawatra den 26 oktober 2011. Man menade att detta kunde skada byråkratin. Thaksin hade ansökt om passet vid den thailändska ambassaden i Dubai och han hade bara behövt vänta en dag innan det var klart.
Ombudsmannens kontor svarade därmed på en begäran som lämnats in tidigare under året av partiet New Politics ledare Somsak Kosaisuuk. Den tidigare gulskjorteledaren hade bett kontoret att avgöra om utrikesminister Surapong Tovichakchaikul och utrikesministeriet hade brutit mot någon lag eller missbrukat sin ställning då man bestämt att Thaksin skulle få ett nytt pass.
Ombudsmannen konstaterade att Thaksin dömts till två års fängelse 2008 av Högsta domstolen och att han hade undgått sitt straff genom att fly. Thaksin hade innan dess varit förbjuden att resa utomlands såvida en domstol inte gav honom tillstånd till detta från fall till fall.
Ombudsmannens kontor menade att ministeriet hade begått ett misstag då man inte väntade med att behandla Thaksins ansökan. Man borde ha rådfört sig med andra myndigheter innan beslutet. Detta misslyckande riskerade att skada landets byråkratiska system. Ombudsmannens kontor bad därför utrikesministeriet att överväga att ändra sitt beslut om utfärdandet av Thaksins pass och att i fortsättningen strikt följa gällande regler för utfärdande av pass. Även Demokratiska partiet hade satt press på utrikesministeriet att återkalla Thaksins pass.
Demokratiska partiets talesman Chavanont Intarakomalyasut bad fredagen den 14 september utrikesministeriet att korrigera sitt misstag. Chavanont syftade på utrikesminister Surapong Tovichakchaikul, som hade beordrat utfärdandet av passet till Thaksin. Chavanont trodde dock inte att Surapong skulle ändra sig då det verkade som om hans enda tanke var att hjälpa Thaksin utan att bekymra sig om etik och moral. Ministern riskerade kommande åtal på flera punkter i förbindelse med hans hjälp till en dömd rymling, varnade Chavanont.
Söndagen den 9 september hade en opinionsundersökning (ABAC Poll เอแบคโพล) visat att 80.3 procent av de tillfrågade ville att Thaksin skulle få återvända till Thailand och få försvara sig i domstol. 19.7 procent var av motsatt uppfattning. Samma undersökning visade att 83.6 procent ville att premiärminister Yingluck skulle fortsätta med sitt regeringsarbete. Här hade 16.4 procent motsatt uppfattning.
Tisdagen den 26 mars 2013 försvarade utrikesminister Surapong Tovichakchaikul sitt beslut om att utfärda ett pass till Thaksin Shinawatra. Passet hade utfärdats till Thaksin den 26 oktober 2011 då ”han inte längre var något hot mot landet,” hade en talesman för utrikesministeriet sagt vid denna tid. Man visste dock inte om han hade använt sitt thailändska pass under sina resor.
“Utrikesministeriet har kommit fram till att vi gjort rätt, då ett pass är som en ID-handling. Vi tar ju inte ifrån ID-handlingarna från folk som fängslats," sade utrikesminister Surapong. Han trodde att Thaksin i huvudsak använde sitt pass från Montenegro då han reste och att han hade pass från flera olika länder. “Det handlar inte om att ge tillbaka ett rött pass [diplomatpass]. Det handlar bara om hans vanliga pass,” sade utrikesministern. Thaksins röda diplomatpass hade som tidigare omtalat förverkats den 12 december 2008 av den dåvarande regeringen ledd av Demokratiska partiet.
Se även avsnittet ”Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln ”Abhisit Vejjajiva blir premiärminister (15 december 2008).”
Torsdagen den 11 oktober 2012 sade biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung att Thaksin Shinawatra inte kommer att fråntas sin grad som överstelöjtnant i polisen. Chalerm, som var ansvarig för den kungliga thailändska polisens kontor (RTPO), gjorde detta uttalande då han tillfrågades varför han inte begärt att Thaksin skulle fråntas sin gradbeteckning.
Chalerm menade, liksom Thaksin, att domen i det tidigare omtalade Ratchadaphisek-fallet var en konstruktion av kuppmakarna och inte en dom från det vanliga rättsväsendet och att Thaksin hade åtalats av den numera nedlagda kommittén för granskning av tillgångar (ASC), som bildats av militären. "Även om den kungliga thailändska polisens kontor menar att Thaksins gradbeteckning ska fråntas honom kommer jag inte att göra detta. I stället kommer jag att utse honom till polisgeneral. Envar som inte är nöjd med vad jag gör kan grilla mig i en misstroendedebatt," sade Chalerm.