Fredagen den 31 augusti 2012 påstods överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha under ett möte ha visat sin frustration över rapporter som ville skuldbelägga militärofficerare för deras roll i nedslaget mot rödskjortorna 2010. "Det är irriterande," skulle general Prayut ha sagt enligt en armékälla som inte ville bli nämnd med namn. "Om soldaterna hade haft för avsikt att skada folk skulle de ha skjutit på dem framifrån och många skulle då ha blivit dödade. Men vi har följt lagen. Vi gjorde ett bra arbete, så det finns inget att oroa sig för. Armén kommer att ta hand om sina soldater," påstods han ha sagt under mötet.
Prayut skulle enligt källan ha visat sin frustration över det han menade var medias överreaktion på två soldaters vittnesmål i samband med händelserna i maj 2010. Det handlade om sergeanterna Kacharat Niamrod (Khacharat Niamrot) คชารัตน์ เนียมรอด och Saringkhan Thaweecheep (Saringkhan Thawichip) ศฤงคาร ทวีชีพ, som menades ha utplacerats som krypskyttar under nedslaget av demonstrationerna. De två hade infunnit sig hos departementet för särskilda utredningar (DSI) på onsdagen för att vittna om sitt uppdrag under nedslaget.
Prayut instruerade sina underordnade att ta väl hand om de två officerarna. Han ville också att officerare skulle undersöka varför ett vittne dykt upp alldeles nyligen för att vittna mot de två officerarna, berättade källan. Han gav också sina underordnade rådet att invitera Khunying Pornthip Rojanasunand, som var direktör för institutet för rättsmedicin, att vittna på militärens sida.
Måndagen den 24 september uppmanade Prayut Chan-o-cha DSI att inte dra förhastade slutsatser och slå fast att de 11 dödade rödskjortorna orsakats av regeringsstyrkorna. Detta skulle i stället avgöras av rättsväsendet, sade han. General Prayut kommenterade departementet för särskilda utredningars (DSI) uppfattning om att det fanns trovärdiga bevis för att anta att 11 rödskjortor som miste livet under demonstrationerna 2010 hade dödats av regeringsstyrkorna.
Överbefälhavaren sade att han själv inte tänkte kommentera vem som gjort rätt eller fel. Alla parter måste vänta på ett domstolsavgörande baserat på de bevis som fanns. Armén är ansvarig för att försvara sitt rykte och att ta hand om sin personal som utfört sin plikt enligt order, sade general Prayut.