Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Tharit Pengdit
Utlovade belöningar i förbindelse med dödsfallen år 2010 (17 oktober 2012)

Onsdagen den 17 oktober 2012 berättade DSI:s generaldirektör Tharit Pengdit att han skrivit under en order som erbjöd kontanta belöningar för upplysningar rörande sju dödsfall under upploppen 2010. DSI erbjöd en belöning på en miljon baht för information som ledde fram till att misstänkta gärningsmän kunde arresteras, inklusive två personer tillhörande "männen i svart," i förbindelse med sju personers död under det politiska våldet 2010.

Förhoppningen var att personer som varit på plats och observerat de ansvariga för dödsfallen skulle vilja träda fram och vittna. Det hade inte funnits någon morot för dem att lämna in information till myndigheterna förrän nu. Belöningen skulle utgå om informationen resulterade i arrestering av misstänkta i förbindelse med följande sju fall;

1. Fallet med generalmajor Khattiya Sawasdipol, som sköts till döds nära Siloms tunnelbanestation.

2. Fallet med överste Romklao Thuwatham och fyra andra soldater som dog av granatsplitter på Dinso Road i distriktet Phra Nakhon.

3. Fallet med den japanske reportern Hiro Muramoto som sköts ihjäl på Khao San Road nära Khok Wua-korsningen.

4. Fallet med den italienska fotografen Fabio Polenghi som blev ihjälskjuten på Ratchadamri Road i Lumphiniområdet i distriktet Pathum Wan.

5. Fallet med fanjunkare Withaya Phromsamli (Witthaya Phromsamli) วิทยา พรมสำลี som dödades av en M79-granat, som också sårade sex andra soldater framför Uechueliang Building (Akhan Uechueliang) อาคารอื้อจือเหลียง på Rama IV Road.

6. Fallet med den menige soldaten Narongrit Sala ณรงค์ฤทธิ์ สาละ som dödades av en gevärskula nära National Memorial i området Don Mueang.

7. Fallet med den 38-årige polisen och vicekorpralen Karnnuphat Lertchanpen (Kannuphat Loetchanphen) กานต์ณุพัฒน์ เลิศจันทร์เพ็ญ, som dödades av en kula från ett M16-gevär på Silom Road i distriktet Bang Rak den 7 maj 2010.

Tharit sade att identiteten på de som valde att vittna i ovanstående fall skulle skyddas. I framtiden kunde det bli aktuellt med fler kontanta belöningar, tillade han.


Stavningsvarianter;

Uechueliang Building; อาคารอึ้งจือเหลียง.

Narongrit Sala; Narongrit Sara.

Karnnuphat Lertchanpen; Kannupong Lertchanpen.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-16, 17.33
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.