Pitak Siam bör använda det parlamentariska systemet för att bekämpa regeringen i stället för gatudemonstrationer. Detta för att undvika våldsamma konfrontationer mellan olika politiska grupper, menade Pichai Rattakul som tidigare varit ledare för Demokratiska partiet under perioden 1982-1991. Uttalandet kom i samband med nyheten om ännu en planerad massdemonstration mot Yinglucks regim under november månad 2012. Det handlade ännu en gång om Pitak Siam under ledning av Boonlert Kaewprasit.
Den första demonstrationen vid Royal Turf Club söndagen den 28 oktober hade lockat uppskattningsvis 20 000 personer, vilket var mer än vad de flesta observatörer hade förväntat sig. Polisen hade dock en betydligt lägre siffra och talade om 7 000 demonstranter!
Pichai menade att anklagelserna mot regeringen var grundlösa. "Om jag vore general Boonlert skulle jag inte agera mot regeringen på detta sätt," tillade han. Pichai sade också att han inte förstod varför Prasong Soonsiri hade anslutit sig till demonstranterna.
Prasong som tidigare varit gruppchef i flygvapnet hade också varit chef för det nationella säkerhetsrådet (NSC). Om general Boonlert hade konkret information som grund för sin grupps anklagelser mot regeringen ombads han i stället att lämna över detta till Demokratiska partiet så att det kunde användas mot regeringen i den kommande misstroendedebatten, tillade Pichai.
Pichai sade också att han inte hade en aning om det kunde bli en ny militärkupp om sammandrabbningarna mellan de politiska grupperna skulle intensifieras. Boonlert hade sagt att han skulle välkomna en kupp, vilket hade fått många att höja på ögonbrynen. Även bland de som inte sympatiserade med den nuvarande regimen. Pichai berömde överbefälhavaren Prayut Chan-o-chas svar om att en kupp var utesluten. Prayut hade också varnat alla soldater om att det skulle få allvarliga konsekvenser om de blev inblandade i politiska påtryckargrupper.
En begäran kommer att lämnas in till författningsdomstolen mot general Boonlert Kaewprasit och den tidigare gruppchefen i flygvapnet Prasong Soonsiri. De anklagades för uppror i förbindelse med Pitak Siams demonstration den 28 oktober. Detta berättade den tidigare omtalade senatorn Ruangkrai Leekijwattana söndagen den 4 november.
Boonlerts tal som han hållit till demonstranterna vid Royal Turf Club den 28 oktober anstiftade klart till att störta en demokratisk administration under monarkin, vilket var i strid med artikel 113 i strafflagen, menade Ruangkrai. Prasong hade, då han valt att delta i demonstrationen efter invitation från Boonlert, gjort sig skyldig till brott mot både artikel 83 och artikel 113 i strafflagen, enligt Ruangkrai.
Artikel 113 i strafflagen förbjuder användning av våld för att tvinga fram en ny författning, att störta rättsväsendet eller att ta över landets administration. Skulle någon bli fälld för anklagelser om uppror kunde detta i teorin resultera i dödsstraff eller livstids fängelse.
Ruangkrai sade att general Boonlerts tillkännagivande om ännu en stor demonstration senare under november månad, med målet att störta regeringen, var ett intrång på både en demokratisk administration och monarkin. Boonlert hade sagt att han hoppades på att en miljon demonstranter skulle möta upp. Begäran skulle uppmana författningsdomstolen att omedelbart beordra Boonlert, Prasong och andra inblandade att ge upp planerna om ännu en demonstration.
Måndagen den 5 november lämnade Ruangkrai som lovat in begäran till författningsdomstolen och om domstolen skulle komma fram till att Boonlert och Prasongs handlingar var i strid med artikel 113, skulle han be DSI att vidta rättsliga åtgärder.