Regeringen kommer att tillsätta en enhet som ska sätta stopp för webbsidor med innehåll som kan misstänkas vara majestätsbrott, sade biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung fredagen den 26 augusti 2011. "Jag kommer inte tillåta att webbsidor som begår majestätsbrott får finnas kvar på nätet under den här regeringen," sade han.
Tillfrågad om narkotikabekämpningen i landet sade Chalerm att han var väl förberedd på att tackla narkotikaproblemet och att han hade gott om källor som kunde bistå med information för att hjälpa till att lösa problemet. Chalerm sade också att polisen skulle undersöka en incident där en grupp rödskjortor hade hotat en kvinnlig journalist från kanal 7 (Chong 7) ช่อง 7. Journalisten, som burit gula kläder, hade rapporterat från en demonstration utanför parlamentet under gårdagen.
En källa säger att den kvinnliga journalisten hade ställt frågor till premiärminister Yingluck som hon inte ville svara på. "Jag har kontaktat gruppledaren för gruppen Khon Rak Udon, Kwanchai Praipana, och han har lovat att hålla ordning på rödskjortorna," sade Chalerm.
Chalerm fick också frågor om en incident utanför parlamentet som inträffat under torsdagen. En grupp rödskjortor hade då misshandlat två män som lade ner en krans i protest mot husets talman och Pheu Thais parlamentsmedlem Somsak Kiatsuranont. Chalerm svarade att det fanns en dold agenda bakom händelsen, men han ville inte gå närmare in på vad han menade.
Torsdagen den 1 december 2011 lämnade en grupp, som förklarat sig lojal till monarkin, över ett brev till premiärminister Yingluck där man bad regeringen om att stänga ner alla webbsidor som publicerade innehåll som kunde misstänkas vara majestätsbrott.
Gruppens ledare var den tidigare omtalade Tul Sithisomwong, som även var ledare för den mångfärgade gruppen, och han sade att ett stort antal personer hade begått majestätsbrott på internet. I brevet ombads premiärministern att uppmana ministeriet för informations- och kommunikationsteknologi att arrestera lagbrytarna så snabbt som möjligt och stänga webbsajterna.
Onsdagen den 7 december erbjöd sig Chalerm Yubamrung att bilda en kommitté som skulle stoppa webbsidor med majestätsfientligt innehåll. Hans förslag hade vidarebefordrats till premiärminister Yingluck. Chalerm erbjöd sig också att vara ordförande för kommittén.
Chalerm förklarade att han som medlem i partiet Pheu Thai definitivt inte tänkte tillåta några webbsidor att begå majestätsbrott även om de till äventyrs skulle vara administrerade av rödskjortor. Han sade att kommittén skulle hålla sitt första möte redan under veckan där representanter från polisen, inrikesministeriet och andra liknande myndigheter skulle ingå.
En medlem från Demokratiska partiet lämnade måndagen den 30 januari 2012 in en begäran till departementet för särskilda utredningar (DSI) med krav om rättsliga åtgärder mot premiärminister Yingluck Shinawatra och ytterligare tre personer. De övriga tre var biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung, ministern för informations- och kommunikationsteknologi Anudith Nakornthap och polischefen Priewpan Damapong. Detta för att de misslyckats med att agera mot webbsidor som begick majestätsbrott.
Demokratiska partiets vice taleskvinna, Mallika Boonmeetrakul (Manlika Bunmitrakun) มัลลิกา บุญมีตระกูล (22 februari 1973-), sade att hon lämnat in sin begäran som privatperson och inte för partiets räkning. Mallika sade att de fyra hade brutit mot sektion 157 i strafflagen då de inte fullföljt sina skyldigheter. Mallika sade att hon tidigare skickat en rapport till de ovan nämnda fyra med bifogade bevis, som visade att ett stort antal webbsidor hade publicerat meddelanden med majestätsförnärmande innehåll. Men inget hade gjorts för att agera mot dessa sidor.
(Mallika Boonmeetrakul)