Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Tillfångatagen kambodjansk skogshuggare med illegalt avverkat rosenträ
Den thailändska armén anklagas för att döda illegala skogshuggare (14 mars 2014)

Fredagen den 14 mars anklagade den kambodjanska militären thailändska trupper för att sammanlagt ha dödat 15 kambodjanska bybor, som illegalt hade korsat gränsen för att stjäla värdefulla träslag. Från thailändskt håll förnekades inte helt oväntat uppgifterna.

Den kambodjanske underrättelseofficeren Preap Thoeurth berättade i telefon att tolv skogshuggare hade skjutits ihjäl onsdagen den 5 mars och ytterligare tre onsdagen veckan efter. Dessutom saknades också två personer. De skulle ha skjutits efter att ha begett sig in i Thailand från distriktet Choam Khsant (Chom Krasan) จอมกระสานต์ i den kambodjanska provinsen Preah Vihear för att stjäla siamesiskt rosenträ (phayung) พะยูง. Det latinska namnet är Dalbergia Cochinchinensis och en del källor kallar det jakaradaträ.

"Myndigheterna har lärt befolkningen att inte korsa gränsen för att stjäla ädelträ, men rosenträ är väldigt dyrt,” sade Preap och tillade att “detta är fjärde eller femte gången som den thailändska militären skjutit på skogshuggare i år.” Siamesiskt rosenträ som kostar oerhörda summor per kubikmeter är starkt efterfrågat i Kina och Vietnam och år av illegal skogsavverkning i Kambodja har drastiskt minskat landets egna tillgångar av ädelträ. Enligt en källa är siamesiskt rosenträ speciellt dyrbart. Jag har sett siffror på 17 000 dollar per ton för några år sedan med toppnoteringen 50 000 dollar per kubikmeter!

Den kambodjanske vice militärkommendanten Pen Song i provinsen Preah Vihear bekräftade det inträffade och anklagade den thailändska militären för att bryta mot en överenskommelse mellan de två länderna att inte använda dödligt våld mot skogshuggarna. "Vi har bett dem [den thailändska militären] att inte döda kambodjanska skogshuggare utan att arrestera och bötfälla dem i stället, men de tar det aldrig försiktigt. Vi vet inte vad vi skall göra," sade Pen.

Pen Song berättade att kambodjanska lokala bybor ofta stoppades från att passera gränsen till Thailand av kambodjanska gränspatruller, men en del andra personer från andra provinser gömde sig i skogen och lyckades sedan smita förbi dem.

Enligt en rapport från det kambodjanska inrikesministeriet i februari 2014 hade den thailändska militären skjutit ihjäl minst 69 illegala kambodjanska skogshuggare under 2013. Dessutom hade 165 personer arresterats eller fängslats. Den regionale thailändske armétalesmannen generalmajor Prawit Hookaew avvisade anklagelserna och sade att det var "omöjligt" att så många kambodjaner hade dödats utan en formell protest från Phnom Penh.

Den kambodjanske aktivisten och tidigare presidenten för Cambodian Center for Human Rights (Sun Sitthi Manut Saiyachon Kamphucha) ศูนย์สิทธิมนุษยชนกัมพูชา Ou Virak (U Wirak) อูวิรัก sade att om uppgifterna om dödandet av de illegala skogshuggarna stämde skulle den thailändska regeringen hållas ansvarig enligt internationell lag. “Ingen förtjänar att dödas eller skjutas för illegal skogsavverkning,” sade Ou.


Stavningsvarianter;

Preap Thoeurth; Priap Tho-ut เพรียบ โธอุด, Priap Tho-ut เพรียบ โธอุธ.

Choam Khsant; Jomcrasan, ชำกฺสานฺต.

Siamesiskt rosenträ; Mai phayung ไม้พะยูง, palisander, palissander, rosewood, thailändskt rosenträ, กระยง กระยุง ชะยุง แดงจีน ประดู่ตม ประดู่ลาย ประดู่เสน ประดู่น้ำ พระยูงไหม หัวลีเมาะ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 21.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.