Rödskjortornas engagemang för författningsändringar och motstånd mot eventuella militärkupper tog fart då uppskattningsvis 30 000 supportrar samlades vid Bonanza Resort Khao Yai i Nakhon Ratchasima på lördagskvällen den 25 februari 2012.
UDD-medlemmar och Pheu Thai-medlemmar från hela landet hade börjat samlas vid resorten i distriktet Pak Chong redan under fredagskvällen. Trafiken var intensiv hela lördagen, med privatbilar och bussar med röda flaggor, på Thanarat Road (Thanon Thanarat) ถนนธนรัชต์ som ledde fram till Khao Yais nationalpark, rapporterades det. Bland UDD-ledarna och parlamentsmedlemmar från Pheu Thai som deltog i mötet fanns UDD:s ordförande Thida Thavornseth, hennes man Weng Tojirakarn och Jatuporn Prompan.
Thida sade att författningen från 2007 nu hade använts i fem år och det thailändska samhället hade sett dess bästa och sämsta sidor. UDD-demonstrationen visade att det fanns många som ville visa att de inte ville acceptera den. En gemensam sittning av senatorer och medlemmar i representanthuset hade tidigt på lördagsmorgonen i princip kommit överens om att skriva om författningen. Lördagens samling var UDD:s första större demonstration efter att Thida hade valts till dess ordförande året innan. Thaksin skulle också höra av sig till mötet via videolänk.
Gulskjortornas PAD hade hotat med att utöka sina protester om arbetet med författningsändringarna fortgick. Vissa viktiga ledare inom PAD skulle till och med ha sagt att de hellre såg en militärkupp än införandet av en ny författning, som de menade skulle konsolidera makten för Thaksin och hans allierade.
Under tiden berättade Tul Sithisomwong från den mångfärgade gruppen att hans grupp också skulle motsätta sig ändringar av författningen. Detta gjorde han vid Segermonumentet inför 100 supportrar. Tul sade att det skulle ta ungefär en månad att samla in 20 000 underskrifter, vilket krävdes för att begära åtal mot de parlamentariker som röstade för författningsändringar.
Söndagen den 26 februari gjorde Brad Adams från människorättsorganisationen Human Rights Watch ett uttalande. Han menade att de thailändska domstolarna systematiskt verkade ha nekat rödskjortor borgen i ärenden som handlade om majestätsbrott. Det handlade om de rödskjortor som arresterats i samband med våldsamheterna 2009-2010. Den New York-baserade gruppen påpekade att borgen nekats i tolv fall där medlemmar från UDD stod anklagade, medan borgen beviljats för PAD-ledaren Sondhi Limthongkul i juli 2010.
(Brad Adams)
Lagen om majestätsbrott hade tillämpats sparsamt före septemberkuppen 2006, men därefter hade antalet åtal ökat markant. Åtalen hade ofta drabbat Thaksins sympatisörer, som blivit alltmer frispråkiga i sin kritik av etablissemanget. "Premiärminister Yingluck Shinawatras nya regering har visat ett svagt intresse för att få ett slut på anmälningarna om majestätsbrott," sade Human Rights Watch.
En rörelse för att ändra artikel 112, som faktiskt även hade stöd av en del framstående rojalister, som hävdade att missbruket av lagen skadade monarkins rykte hade dock mötts av motstånd från både regeringen och oppositionspolitiker.