Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Smaragdbuddhan
Phra Kaeo (Smaragdbuddhan)

Det var under Tiloks regeringstid som den berömda Smaragdbuddhan (Phra Kaeo Morakot) พระแก้วมรกต kom till Chiang Mai. Namnet är vilseledande då statyetten faktiskt är tillverkad av jade (nefrit (yok on) หยกอ่อน) och inget annat.

Den finns idag i Wat Phra Kaeo วัดพระแก้ว i Bangkok. Templets fullständiga namn är Wat Phra Si Rattana Satsadaram วัดพระศรีรัตนศาสดาราม.

Statyetten kallas Emerald Buddha på engelska och statyettens formella thailändska namn är Phra Bhuddha Maha Mani Ratana Patimakorn (Phra Phuttha Maha Mani Rattana Patimakon) พระพุทธมหามณีรัตนปฏิมากร.

Denna Buddhastatyetts historia är full av myter. Historiskt dyker den upp för första gången i Chiang Rai 1434 där den skall ha upptäckts i en stupa som träffats av ett blixtnedslag. Inne i stupan hittades en statyett som var täckt med stuck.

Abboten upptäckte en dag att näsan på statyetten flagnade och då han studerade den närmare upptäckte han att den var grön undertill. Han avlägsnade därför all stuck och upptäckte Phra Kaeo.

Statyetten flyttades sedan till Lampang, dit folk vallfärdade för att se den. Dåvarande kung Sam Fang Kaen befallde senare att den skulle hämtas till Chiang Mai och en elefant skickades för att hämta den. Men då statyetten hämtats kunde man bara förmå elefanten att gå en bit på väg mot Chiang Mai innan den envist vandrade tillbaka till Lampang.

Kungen gjorde nya försök att få transporterat Phra Kaeo till Chiang Mai. Nu med andra elefanter, men det hela upprepade sig och elefanterna sprang hela tiden tillbaka till Lampang. Därför menade kungen att andarna som vaktade statyetten ville bli kvar i Lampang och därför förblev Phra Kaeo här i drygt 30 år fram till 1468.

1468 fördes den slutligen till Chiang Mai av kung Tilok och 1470 placerades statyetten i en stor stupa, i templet Wat Chedi Luang, som han låtit bygga speciellt till den.

En del föreslår att statyetten faktiskt kan ha tillverkats i nordöstra Indien, av greker som Alexander den store (Aleksandoe Maharat) อเล็กซานเดอร์มหาราช (r. 336-323 före vår tideräkning) lämnat kvar här, och att stenen förmodligen kom från Kaukasus คอเคซัส. Statyetten skall sedan ha befunnit sig på resande fot i över tusen år innan den hamnade i dagens Thailand.

Men detta ifrågasätts av en del konsthistoriker som menar att den inte kan ha tillverkats så mycket tidigare än då den hittades. De menar nämligen att den är tillverkad i Chiang Saen-stil från 1400-talet. Du kommer att få höra talas mera om Phra Kaeos öde längre fram.


Stavningsvarianter;

Wat Phra Kaeo; Wat Phra Kaew, Wat Phra Si Rattana Satsadaram, Wat Phra Si Rattanasatsadaram, Wat Phra Sri Ratana Satasaram, Wat Phrasrirattana Sasadaram.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-08-13, 09.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.