Ayutthaya - Konungariket Ayutthaya
Highslide JS
Vattenfallen Chat Trakan i Phitsanulok
Sukhothai uppslukas av Ayutthaya (1438)

1438 inträffade en viktig historisk händelse i Thailands historia. Kung Borommaracha II utnämnde då sin äldste son, den 7-årige Ramesuan, till guvernör eller vicekung (uparat) över Phitsanulok. Denne son hade han fått med en dotter till kung Maha Thammaracha IV av Sukhothai.

Då Maha Thammaracha IV dog 1438 var i praktiken Ramesuan kung av Sukhothai. Men han var för ung för en formell kröning.

Borommaracha II var uppenbart så säker på sin kontroll över området att han vågade utse sin unge son till denna post. Därmed inlemmades den sista delen av det gamla Sukhothairiket som en provins till Ayutthaya.

Här säger dock Wikipedia att detta skall ha skett då Sukhothais siste kung dog 1446. Men Maha Thammaracha dog ju 1438!

Den tidigare kungastaden Sukhothai, som lämnats mer eller mindre öde sedan 1378, försjönk med tiden i månghundraårig glömska för att i modern tid röjas fram ur djungeln som ett unikt kulturminnesmärke över en förgången storhetstid.

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-10-06, 13.30
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.