Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Kinesisk djonk
Kineserna som handelsmän i Ayutthaya

Efter att en stor del av japanerna försvunnit från Ayutthaya övertogs mycket av handeln mellan Siam och Japan av kineserna. Kineserna, som lätt levde sig in i siamesiska seder och var arbetsvilliga och ödmjuka mot prinsar och adel, var välsedda. De hade därför fått samma privilegier som siameserna själva. De gifte sig också i stor utsträckning med siamesiska kvinnor då de ofta kom till Siam som ungkarlar.

Det mesta av kungens varor skickades med kinesiska djonker med kinesiska besättningar. Kontakten med hovet i Kina var dock blygsam och detta innebar att kineserna i Ayutthaya inte var beskyddade av sitt gamla hemland och därför inte hade något annat val än att anpassa sig enligt siamesiskt levnadssätt.

Men liksom tidigare nämnt (se även "Sukhothai och Lan Na," ”Konungariket Sukhothai,” artikeln ”Kontakterna med Kina”) fortsatte Kina att hävda sin överhöghet över Siam ända fram till 1854, men de blandade sig aldrig i Siams inre angelägenheter. Siameserna skickade dock tribut till Kina, men detta berodde inte på rädsla för det stora riket utan snarare var detta ett sätt att underlätta för siamesiska varor att komma in i kinesiska hamnar. 

Denna artikel senast uppdaterad: 2016-10-06, 11.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.