Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Nandabayin i filmen om Naresuan
Krig mot Burma 1590-1591

Kung Nanda Bayin verkade aldrig vilja ge sig. Någon gång under 1590 höll burmeserna ett rådslag om hur man skulle tackla ett uppror i shanstaterna. Man kom fram till att det existerade ett intimt samarbete mellan Ayutthaya och shanstaterna och om man inte kuvade Siam skulle oroligheterna sprida sig. Därför beslöt man sig för ännu ett anfall på Siam.

Fientligheterna började i slutet av 1590, men det handlade då bara om rekognosceringstrupper som lätt slogs tillbaka av siameserna. Trots att det verkar som om man inte hade några spioner visste man ganska väl i Ayutthaya vad som hände vid gränserna. Folk på andra sidan gränsen var ofta tai som tvingats bosätta sig där under tidigare krig och kanske var det de som rapporterade om misstänkta trupprörelser i området.

Enligt den burmesiska krönikan var det nu dags för en storskalig invasion och burmeserna samlade ihop en väldig armé som bestod av 200 000 man, 1 000 elefanter, 10 000 hästar. Armén anfördes av kronprins Mingyi Swa och lämnade Pegu i november 1590 och gick in i Siam genom passet Chedi Sam Ong förbi Kanchanaburi.

Det var burmesernas ambition att nå fram till Ayutthaya innan siameserna fick organiserat sitt försvar. Men burmeserna blev själva överraskade av kung Naresuan och hans styrkor inte långt från gränsen.

Naresuan hade lämnat en del av sin armé på vägen mot gränsen som lockbete och lade sig själv i bakhåll med 60 adelsmän och lika många elefanter. Mingyi Swa föll för lockbetet och anföll och då attackerades han av Naresuan, vilket överrumplade burmeserna fullständigt.

Guvernörerna av Pagan och Bassein föll i siamesernas händer och det var med stora svårigheter som Mingyi Swa lyckades samla ihop sina trupper och retirera i stor hast tillbaka till Pegu, dit han anlände i april 1591.

Kung Naresuan ville nu en gång för alla få ett slut på det burmesiska hotet och beordrade 1591 att en styrka på 50 000 man skulle gå in i Burma. Trupperna leddes av guvernören av Phitsanulok tillsammans med ytterligare tre guvernörer. De blev emellertid besegrade av den burmesiske guvernören av Martaban och tvingades återvända hem.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-05-06, 19.20
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.