Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Platsen för den holländska bosättningen i Ayutthaya
Holländarna kommer till Ayutthaya (1604)

Holländarna kom till Ayutthaya strax före Naresuans död. Holländarna blev därmed den tredje europeiska makten som kom till Ayutthaya och de fick samma vänliga mottagande som portugiserna och spanjorerna fått.

1601 hade Jacob Corneliszoon van Neck จาคอบ ฟาน เน็ก (1564-8 mars 1638) kommit till den siamesiska vasallstaten Pattani med fartygen Amsterdam อัมสเตอร์ดัม och Gouda för att köpa peppar och andra handelsvaror.

I december 1602 anlände ytterligare två holländska fartyg. En källa säger att de fick tillstånd att bygga handelsstationer här samma år och 1607 öppnade de en handelsstation i Songkhla.

I maj eller juni 1604 tog de sig vidare till Ayutthaya där deras ledare, Cornelius Specx คอร์นีเลียส สเปกซ์ (?-11 juni 1608), beviljades audiens hos kung Naresuan. Mötet resulterade i att holländarna tilläts bygga upp en handelsstation, eller faktori, i Ayutthaya 1608.

Det blev en man vid namn Lambert Jacosz Heijn som etablerade handelsstationen i Ayutthaya för det nederländska Ostindiska kompaniets (Borisat India Tawan Ok Khong Dat) บริษัทอินเดียตะวันออกของดัตช์ (VOC) räkning.

(Någon källa säger att holländarna gjorde sitt första besök i Ayutthaya 1603. En källa säger att holländarnas handelsstation öppnades 1604.)

En källa säger att Naresuan berättade för holländarna att han senare under året tänkte skicka en ambassad till Kina. Han menade att holländarna hade chansen att få in en fot på den kinesiska handelsmarknaden om de lät en holländsk representant följa med den siamesiska ambassaden.

1606 skickade Naresuans efterträdare, kung Ekathotsarot, en ambassad till Portugisiska Goa för att undgå problem med portugiserna inför en planerad ambassad till Holland ฮอลแลนด์. Portugiserna hade nämligen uttryckt sin oro över den holländska närvaron i Siam. Samma år kom de första portugisiska missionärerna till Ayutthaya.

(Observera att det som ofta kallas Holland officiellt heter kungariket Nederländerna (Prathet Nethoelaen) ประเทศเนเธอร์แลนด์ sedan 1815.)

1607 hjälpte holländarna siameserna inför den planerade ambassaden till Holland. Detta var Siams första diplomatiska mission till Europa. Den fem man starka ambassaden lämnade Banten på Java med destination Holland den 28 januari 1608.

Cornelius Specx dog under resan men den fem man starka siamesiska ambassaden, med två officiella ambassadörer, nådde fram och mottogs vid Haag กรุงเฮก av prins Moritz av Oranien พระเจ้ามอริสแห่งออเรนจ์ (r. 1618-1625) den 10 september 1608. På holländska är han känd som Maurits van Nassau eller Maurits van Oranje. Ambassaden hade med sig en ung holländare, som varit bosatt sex år i Siam, som tolk.

(Moritz av Oranien levde 14 november 1567-23 april 1625.)

En källa talar om att den siamesiska ambassaden bestod av 15 man. Samma källa säger att ambassaden bland annat hade med sig rubiner och andra ädelstenar som gåva.


(Moritz av Nassau)

Förutom de exklusiva gåvorna hade ambassaden med sig ett brev från kung Ekathotsarot, som var graverat på en guldplatta och placerat i en låda av elfenben. Holländarna fick också veta hur mäktigt kungariket Ayutthaya var i Asien. Så här skall den siamesiske ambassadören ha sagt;

"Kung Ekathotsarot kan omedelbart mobilisera 300 000 man samt 2 000 stridselefanter och han står på god fot med kejsaren av Kina, som är den mäktigaste av alla monarker. Om någon vägrar att lyda hans order, skickar kungen honom för att bli stekt i en het gryta, i vilken han får plågas en månad innan han dör."

Kanske blev holländarna imponerade av vad de fick höra och eftersom de också var intresserade av att skapa förbindelser med Kina togs ambassaden emot väl av prins Moritz. Ambassaden besökte Amsterdam อัมสเตอร์ดัม, Hoorn โฮร์น och Enkhuizen เอินค์เฮิซเซ่น där de fick se det välmående holländska kompaniets magasin och varv.

Besökarna var mycket intresserade av holländskt skeppsbyggnad, vilket utnyttjades av de holländska handelsmännen i Ayutthaya som under flera år gav siameserna ritningar över varv och fartyg som gåvor till dem. Delegationen fick också se det nyligen uppfunna teleskopet.

Under de följande åren beställde kung Ekathotsarot teleskop, kikare och glasögon av holländarna. Efter att ha stannat i hela två år återvände den siamesiska ambassaden hem på samma fartyg som också tog den förste holländske generalguvernören, Pieter Both ปีเตอร์ โบธ (1568-1615), till fjärran Östern ตะวันออกไกล.


Stavningsvarianter;

Jacob Corneliszoon van Neck; Jacob Cornelius van Neck, Jacob Cornelisz van Neck, Jacob van Neck.

Det nederländska Ostindiska kompaniet; Det förenade Ostindiska kompaniet, Verenigde Oost-indische Compagnie, Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), V.O.C.

Holland; Holanda ฮอลันดา.

Moritz av Oranien; Maurice (engelska), Maurits, Moritz av Nassau, เจ้าชายแห่งออเรนจ์, นัสเซา.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-03-03, 09.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.