Ayutthaya - Ayutthaya och kontakterna med väst
Highslide JS
Målning från Ayutthayaperioden
Upproret mot Chakkraphat (1561)

1561 inträffade ett allvarligt uppror i Ayutthaya. Bakgrunden var följande; Tidigare kung Chairachas yngste son, prins Sri Sin, hade adopterats och uppfostrats av kung Chakkraphat. Omkring 1555, då Sri Sin var 13 eller 14 år hade han gått i kloster. Kort härefter blev han anklagad för att planera en kupp mot kungen och blev satt under sträng övervakning fram till 1561 då kung Chakkraphat beordrade att han skulle stanna kvar i templet.

Sri Sin flydde då och samlade sina anhängare och genomförde ett överraskande nattligt anfall på huvudstaden. Efter att ha besegrat överbefälhavaren för kungens trupper i en duell lyckades han tränga in i palatset. Kung Chakkraphat flydde i en båt, men hans söner Ramesuan och Mahin samlade sina styrkor för ett motangrepp. Prins Sri Sin kämpade tappert, men han stupade i palatset och de flesta av hans anhängare infångades och avrättades.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-10-30, 13.34
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.