Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Suphannahongse
Kung Bhumibols 60-årsjubiléum på tronen (juni 2006)

I juni 2006 firade Thailand Rama IX:s diamantjubileum på tronen. Det hade nu gått 60 år sedan Bhumibol blev kung av Siam. Det handlade om fem dagar med kunglig ståt och hyllningar från folket och från de kvarvarande kungliga familjerna runt om i världen. Hela 13 monarker deltog personligen i firandet och 12 andra hade skickat kungliga representanter. Det var bara representanter från de två monarkierna Saudiarabien (Prathet Saudiarabia) ประเทศซาอุดีอาระเบีย och Nepal som saknades.

Förutom kungligheterna deltog även politiker och societetsfolk i firandet som inkluderade en rad buddhistiska ceremonier, ett offentligt tal av kungen, fyrverkeri, en kunglig båtprocession på floden och till sist en galamiddag i palatset. Över hela landet hade folk klätt sig i gult för att ära kung Bhumibol och de bar orangea armband med texten Länge leve kungen (Song Phra Charoen) ทรงพระเจริญ.

Fredagen den 9 juni hade en miljon människor samlats vid Royal Plaza i Bangkok. De hade kommit för att lyssna på kung Bhumibols offentliga tal från en palatsbalkong. Detta var en ovanlig händelse och bara tredje gången de senaste sex årtiondena. Många miljoner fler hade valt att se det hela på TV. Den 78-årige kungen såg pigg och alert ut under sitt framträdande.

Vid den speciellt utvalda tiden klockan 19.19 hade hundratusentals av de som samlats vid de upplysta palatsbyggnaderna tänt ljus till kungens ära. Måndagen den 12 juni fick de församlade kungligheterna och gästerna se den den extravaganta kungliga båtprocessionen (Krabuan Phayuhayattra Chonlamak) กระบวนพยุหยาตราชลมารค.


(Den kungliga båtprocessionen)

2 082 livréklädda roddare bemannade 52 långa slanka båtar som roddes uppför Chaophrayafloden till Wat Arun. Bhumibol själv fanns ombord på sin egen karakteristiska båt med ett stiliserat svanhuvud i fören. Båtens namn är Suphannahongse (Suphannahong) สุพรรณหงส์ och representerade den mytiska fågel som reds av hinduguden Brahma.


Stavningsvarianter;

Kungliga båtprocessionen; Royal Barge Procession, Royal Barge Ceremony.

Suphannahongse; Gyllene Hamsa.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-16, 08.44
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.