Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Förödelse efter en bombattack den 31 december 2006
Bomberna i Bangkok (31 december 2006)

På nyårsafton och natten till nyårsdagen 2007 exploderade åtta bomber på olika platser runt om i Bangkok. På nyårsdagens morgon exploderade också en bomb i en moské i Chiang Mai. Tre personer dödades och över 38 skadades. Bland de skadade fanns nio utlänningar. I Chiang Mai erkände en vaktmästare i moskén att han tillverkat bomben. Det är fortfarande oklart vem som låg bakom bombdåden i Bangkok. Det finns en annan källa som talar om bomber på tio olika platser i Bangkok. Samma källa nämner också flera nedbrända skolor i norr och nordöst vid årsskiftet.

Den thailändska militärjuntan och rådet för nationell säkerhet (CNS) var snabba med att peka ut anhängare till Thaksin som de skyldiga. Syftet skulle vara att skapa oro och destabilisera landet. Thaksin dementerade dock kraftfullt detta påstående från Kina, där han nu befann sig. Själv menade han att det handlade om dåd av muslimska separatister från södra Thailand. 

Några bedömare menade istället att militärjuntan själva kan ha stått bakom för att smutskasta Thaksin och rättfärdiga de undantagslagar som fortfarande råder på vissa håll i landet. Fyra anhängare till den avsatte Thaksin kallades till förhör. Två av dessa var Thaksins tidigare personliga sekreterare Prommin Lertsuridej och generalen Chitchai Wannasathit.

Misstankarna mot Thaksin och hans anhängare grundade sig på det faktum att sprängladdningarna skiljde sig från de som de muslimska separatisterna brukade använda. Dessutom hade rebellerna aldrig tidigare genomfört några bombdåd utanför regionen i söder. Senare backade Surayud och militärjuntan i sitt påstående om att Thaksins anhängare nödvändigtvis hade varit inblandade och förklarade att påståendet baserats på underrättelseanalyser och inte på faktiska bevis.

En undersökning av polisen slog dock senare fast att det ändå var muslimska separatister som låg bakom bombdåden i Bangkok. Nu hade man ändrat sig och påstod att tekniken bakom sprängladdningarna var av samma typ som de som användes i söder. Man menade att bombtillverkarna hade hyrts in av folk som ville utnyttja den politiska oron i Thailand.

Det fanns farhågor om att bomberna i Bangkok skulle skrämma bort många av de uppskattningsvis 16 miljoner turister som förväntades besöka Thailand under 2007. Lyckligtvis inträffade det inga terrordåd på någon turistdestination under året.  

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-29, 08.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.