Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Chaiyasit Shinawatra
Chaiyasit Shinawatra och partiet Pheu Thai (20 november 2008)

Torsdagen den 20 november 2008 förklarade den tidigare omtalade generalen Chaiyasit Shinawatra att han hade beslutat sig för att ge sig in i politiken. Anledningen till detta var att Thailand befann sig i kris och att han ville försöka lösa problemen. Den pensionerade generalen bekräftade att han hade kontaktats av Thaksinanhängaren Yongyuth Tiyapairat för att leda det nya partiet Pheu Thai (Phak Phuea Thai) พรรคเผื่อไทย. Partiet hade bildats så sent som den 11 september 2008.

Ibland kan man se den svenska översättningen ”för thailändare” av partinamnet, men jag har valt att använda den vanligast förekommande transkriberingen Pheu Thai, som dock inte följer gängse transkribering enligt RTGS.

En välinformerad politisk källa sade så här; "Efter att Thaksin förklarat att han vill återvända till politiken finns det inte längre någon anledning att försöka dölja någonting. Han har rekryterat Chaiyasit att bli ledare för Pheu Thai, som kommer att ge PPP:s parlamentsmedlemmar nytt tak över huvudet om PPP blir upplöst." I den kommande ommöbleringen av regeringen skulle Chaiyasit också, enligt samma källa, utnämnas till biträdande premiärminister med ansvar för den nationella säkerheten och därmed bli general Chavalit Yongchaiyudhs efterträdare.

Under Thaksins första regeringsperiod hade Chaiyasit blivit utnämnd till överbefälhavare, trots att han inte var någon stark kandidat till posten. 2004 hade han omplacerats, då Thaksin inte var nöjd med hans insats. Den politiska källan sade att Thaksin valt Chaiyasit då han kunde lita på honom och då han hade bra förbindelser med militären och "Chaiyasit är för närvarande ett bättre val än Yingluck Shinawatra eller Potjaman." Yingluck är som tidigare nämnt Thaksins yngsta syster.

Det hade ryktats att Thaksin och Potjaman kanske skulle återvända till Thailand den 25 december för att inleda en ny politisk strid. Andra källor menade att det förmodligen var för tidigt för Potjaman att återvända med tanke på hennes personliga säkerhet. Dessutom hade hon domen om skatteflykt hängande över sig. Fredagen den 21 november blev det officiellt att Potjaman överklagat sin treåriga dom för skatteflykt och att hon var fri mot borgen.

Tisdagen den 25 november sade Thaksins talesman Pongthep Thepkanjana att Thaksin inte skulle återvända till Thailand under 2008. Thaksins tidigare advokat och utrikesminister Noppadon Pattama tillade att det skulle vara alltför farligt för Thaksin att återvända just nu. "Thaksin skulle inte ens vara säker i ett thailändskt fängelse. Vad skulle hända om man lät galningar komma nära honom," undrade Noppadon.


Stavningsvarianter;

Pheu Thai; För Thailand, För thailändarna, Pheu Thai Party, Phuea Thai, Phak Phüa Thai พรรคเผื่อไทย, Pua Thai, Puea Thai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.