Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Suvarnabhumi flygplats den 25 november 2008
Flygplatsen Suvarnabhumi ockuperas (25 november 2008)

Tisdagen den 25 november 2008 kom det rapporter om att Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi hade stängts. Demonstranter från PAD hade tagit sig förbi polisen som vaktade vid flygplatsen och rusat in bland förundrade passagerare och personal.

"För våra passagerares säkerhets skull har vi tillfälligt stoppat alla avgående flyg intill situationen återgår till det normala," sade flygplatschefen Serirat Prasutanon เสรีรัตน์ ประสุตานนท์ klockan 21.00. Inkommande plan fortsatte dock att landa på flygplatsen sent på kvällen.


(Serirat Prasutanon)

Vägen ut till flygplatsen blockerades också så att det varken gick att ta sig dit eller komma därifrån. Anledningen till att PAD riktade in sig just på flygplatsen var att premiärminister Somchai skulle ha landat här under tisdagen, men hans flyg sades vara försenat på grund av tekniska skäl. Somchai hade från Peru kritiserat PAD:s planer om att finnas på flygplatsen vid hans hemkomst. Demonstranternas talesman Suriyasai Katasila meddelade att PAD tänkte hålla flygplatsen stängd tills Somchai avgick.

På morgonen onsdagen den 26 november skadades tre PAD-anhängare av två explosioner. De skadade demonstranterna befann sig nära flygplatsen Don Mueang.

Dramatiken i Thailand fortsatte under onsdagen då överbefälhavaren Anupong ännu en gång föreslog att Somchai och hans regering skulle avgå och att det skulle utlysas nyval. En uppmaning från Anupong till demonstranterna på Suvarnabhumi-flygplatsen att lämna den hörsammades dock inte. Anupong förnekade att hans uttalande skulle tolkas som en kupp utan det handlade bara om en uppmaning till regeringen och PAD att göra vad som var bäst för nationen. Om en kupp hade varit en hjälp för att lösa krisen i landet skulle vi ha genomfört en sådan redan i dag, tillade han.

Nattawut Saikua sade i en telefonintervju att; "Premiärministern har sagt flera gånger att han inte tänker avgå eller upplösa parlamentet, då han blivit demokratiskt vald. Och detta gäller fortfarande."

Under onsdagen återvände Somchai från Peru. Efter ett kortvarigt stopp på en flygbas intill Don Mueang fortsatte han till Chiang Mai där han landade klockan 18.00. I ett uttalande sade Somchai att PAD måste lämna Suvarnabhumi och Government House och han kallade till ett kabinettsmöte i Chiang Mai under torsdagen.

Klockan 22.00 på kvällen visade sig Somchai på TV där han återigen slog fast att han inte tänkte avgå. En civildomstol i Bangkok hade under onsdagen också beordrat demonstranterna att lämna flygplatsen, men liknande order hade tidigare utfärdats för demonstrationer på andra platser i Bangkok. PAD förklarade att Somchai måste avgå innan några samtal eller förhandlingar kunde komma på tal. Biträdande premiärministern, Olarn Chaipravat (Olan Chaiprawat) โอฬาร ไชยประวัติ (5 december 1944-) med ansvar för den ekonomiska politiken, sade att PAD:s protester skadade nationen.


(Olarn Chaipravat)

Representanter för flygbolag och turistnäringen varnade att den politiska oron kunde drabba dessa näringar hårt och skada landets anseende. Man menade att PAD-demonstrationerna den 29 augusti, som tillfälligt stängde flygplatserna i Krabi, Phuket och Hat Yai, redan hade skadat landet. Som bevis för detta presenterades statistik som visade att antalet turister och hotellbeläggningen i landet minskat betydligt under 2008. Man varnade för att den senaste oron kunde förvärra läget ytterligare och försätta många verksamheter i konkurs innan högsäsongen för turism skulle börja vid årsskiftet.

För svensk del innebar ockupationen av Suvarnabhumi-flygplatsen att många resenärer under en period inte kunde resa till eller ifrån Thailand via Bangkok.


Stavningsvarianter;

Serirat Prasutanon; Serirat Pasutanont, Serirat Prasutanont, Saereerat Prasutanont, Serirat Prasutanond.

Olarn Chaipravat; Olarn Chaiprawat.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 13.02
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.