Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Thaksin går i landsflykt (11 augusti 2008)

Efter att ha fått tillstånd att lämna landet för att besöka OS-invigningen i Beijing 2008 återvände aldrig paret Shinawatra till Thailand. I stället flydde de till England. De skulle ha återvänt till Thailand söndagen den 10 augusti för att medverka i nya rättsprocesser, men så blev inte fallet. Även parets tre barn hade rest till England.

Kort tid härefter meddelades det att paret sökt politisk asyl i England. Detta bekräftades också av en talesman från Home Office (Samnak Pituphum) สำนักปิตุภูมิ (inrikesministeriet) i Storbritannien och av Thaksins advokat. Någon vidare information om asylärendena gick det inte att få från Home Office, då man inte kommenterade enskilda ärenden. Demonstranter från PAD samlades snart utanför den brittiska ambassaden där de krävde att London skulle neka paret Shinawatra politisk asyl och att de skulle utlämnas till Thailand.

I oktober sade dock personer som stod Thaksin nära att någon asylansökan inte var aktuell och Thaksin själv sade att han befann sig i England på ett turistvisum. Måndagen den 11 augusti utfärdade Högsta domstolen i Thailand arresteringsorder för de två, då de inte infann sig i domstolen denna dag.

I ett uttalande efter sin flykt förklarade Thaksin att han hade ett hem i England och att Thailands juridiska system inte var rättvist mot honom och praktiserade dubbelmoral. Dessutom förklarade han att hans liv var i fara och att han tvingats använda en skottsäker bil under sina resor i Thailand. Thaksin sade också; "Jag älskar mitt land och jag är lojal mot kungen. Jag är kanske inte är en hundraprocentigt god människa, men jag är heller inte ond. Om det är möjligt vill jag återvända för att dö i mitt hemland." Thaksin bad även sina anhängare om ursäkt för att han gått i exil och bad dem om att ha fortsatt förtroende för honom.

Thaksin sålde sin fotbollsklubb Manchester City แมนเชสเตอร์ซิตี i september 2008. Köpare var en företagsgrupp från Förenade Arabemiraten สหรัฐอาหรับเอมิเรตส์. Anledningen till försäljningen skulle enligt Thaksin vara att ”hans ekonomiska situation hade förändrats."


Stavningsvarianter;

Home Office; Home Department.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-08, 12.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.