Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Chitchai Wannasathit
Thaksin återvänder till politiken (23 maj 2006)

Efter valet klagades det över hur valbåsen varit placerade och till sist förklarades valet den 2 april 2006 för ogiltigt av författningsdomstolen. Domstolen hade kommit fram till att valbåsens placering hade kränkt väljarnas integritet. Författningsdomstolen uppmanade senare valkommissionen att avgå för dess misskötsel av valen i april. Valkommissionärerna vägrade emellertid att följa uppmaningen och blev till sist häktade anklagade för tjänstefel. Nya val planerades nu till den 15 oktober 2006 och till skillnad mot förra gången tänkte oppositionen inte bojkotta valen och en rad nya partier dök upp.

En polisgeneral vid namn Chitchai Wannasathit ชิดชัย วรรณสถิตย์ (13 augusti 1946-) utsågs till ställföreträdande premiärminister, men redan den 23 maj återvände Thaksin plötsligt till politiken. Chitchai anklagades nämligen för att tillbringa för mycket tid med att shoppa, spela golf och resa utomlands i stället för att sköta statsangelägenheter. Thaksins återkomst skedde i samband med att Sondhis tidning Manager Daily hade publicerat en artikelserie med hårda anklagelser mot honom. Vad detta handlade om kan du läsa om i nästa artikel.

Jag har tidigare berättat att överbefälhavaren Sonthi Boonyaratglin hade utnämnts att att leda militären i de södra oroliga provinserna i juni 2005. Rykten cirkulerade om att Thaksin ville bli av med honom och att han skulle avskedas i samband med en militär omorganisation i oktober. Thaksin skulle ha tappat förtroendet för Sonthi redan i mars i samband med demonstrationerna mot honom själv. Sonthi hade nämligen bestämt sig för att inte stödja regeringens förslag om att använda militärt våld för att få slut på demonstrationerna.

Den 13 juli meddelade författningsdomstolen att de tänkte behandla en sak om påstått valfusk från både Thai Rak Thai och Demokratiska partiets sida. Skulle partierna fällas kunde resultatet bli att de tvingades upplösas.

Den 19 augusti skrev tidningen the Nation att Thaksin skulle ha slutit ett hemligt avtal med Banharn Silpa-archa om att Banharn skulle ta över som premiärminister efter valen den 15 oktober. Banharn hade i sin tur talat med direktören för Bank of Thailand, Mom Ratchawong Pridiyathorn Devakula (Pridiyathon Thewakun) หม่อมราชวงศ์ ปรีดิยาธร เทวกุล (15 juli 1947-), och bett honom att bli hans biträdande premiärminister och finansminister om hans dröm om en återkomst som premiärminister skulle bli verklighet. Detta enligt högt placerade personer inom TRT och Chart Thai.


(Mom Ratchawong Pridiyathorn Devakula)

En ledande medlem i TRT sade att Thaksin kanske ville försöka minska det politiska trycket på sig själv genom att ingå en koalition med Banharns parti Chart Thai. Thaksin tänkte erbjuda Banharn posten som premiärminister under en period av politiskt reformarbete efter valen.


Stavningsvarianter;

Chitchai Wannasathit; Chidchai Vanasatidya.

Pridiyathorn Devakula; Pridiyatorn Devakul, Dhewakul.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-08, 12.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.