Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Anupong Paochinda
Anupong Paochinda ersätter Suthep Thaugsuban som chef för CRES (16 april 2010)

Klockan 21.30 fredagen den 16 april 2010 sade premiärminister Abhisit på nationell TV att han utsett överbefälhavare Anupong Paochinda att ta över ledningen för CRES. Anupong fick därefter högsta prioritet att bekämpa de “terrorister” som infiltrerat rödskjortornas demonstrationer.

Men på lördagskvällen sade överste Sansern Kaewkamnerd att Suthep Thaugsuban fortfarande var ledare för CRES. Anupong hade bara fått som uppdrag av premiärminister Abhisit att vara ansvarig för beordrande av våld, om detta var nödvändigt för att säkra fred och ordning, sade överste Sansern.

Den tidigare överbefälhavaren Chaiyasit Shinawatra erbjöd nu Anupong att besöka rödskjortorna och deras ledare vid Ratchaprasongkorsningen. “General Anupong bör besöka demonstrationsområdet för att med egna ögon se vad som pågår där och träffa och diskutera hur man kan lösa landets politiska kris. Om överbefälhavaren vill så skall jag följa med honom dit," sade Chaiyasit på lördagen.

Den pensionerade generalen sade att han var enig med premiärministerns beslut att ersätta Suthep Thaugsuban med Anupong Paochinda som chef för CRES. Han trodde att situationen gradvis skulle förbättras efter detta.

Angående påståendet om att Thaksin var ansvarig för gatustriderna den 10 april, svarade Chaiyasit att Thaksin bara var utsedd till syndabock. “Regeringen har aldrig backat på någon punkt, vilket flera partier önskat. De står fast vid sin gamla inställning även om ett stort antal demonstranter och soldater dör och blir sårade,” sade Chaiyasit.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-11-22, 12.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.