Jag har tidigare nämnt en man vid namn Jai Ungpakorn. Han hade valt att kritisera det han menade var de bakomliggande orsakerna till kuppen mot Thaksin 2006. Att kritisera Surayud Chulanont som fått kungligt godkännande som premiärminister efter kuppen räckte som grund för att anklaga Jai för majestätsbrott.
I ett uttalande den 19 januari 2006 hade den dåvarande nationelle polischefen general Kowit Wattana förklarat att Jais politiskt laddade bok A Coup for the Rich อะกูป์ฟอร์เดอะริช från 2007 innehöll delar som kunde påverka den nationella säkerheten och folkets goda moral." I boken säger Jai att han avslöjat huvudanledningarna till kuppen mot Thaksin. Han hade skrivit boken kort tid efter militärkuppen 2006 och i boken ställde han frågan om kung Bhumibol hade manipulerats att stödja kuppen.
Jai hade själv betalat för att publicera 1 000 exemplar, men då han bad sin arbetsgivare Chulalongkornuniversitetet att sälja boken vägrade man att göra detta och ett exemplar lämnades över till myndigheterna för undersökning. Jai var lektor vid universitetet då hans bok förklarades icke önskvärd i Chulalongkorns bokhandel. Anledningen sades vara att Jai listat den i Thailand förbjudna boken "The King Never Smiles" bland referenslitteraturen.
Julen 2008 tillbringade Jai i Oxford, England tillsammans med sin 10-årige son, som gick i skolan där. Jai hade själv arbetat som laboratorietekniker vid Oxfords universitet i 12 år under 1980- och 1990-talet. I januari 2009 återvände Jai, som är pappa till tre barn, till Bangkok där han väntade på att bli kallad till polisförhör.
Han begav sig till en lokal polisstation där han den 20 januari anklagades för majestätsbrott och han fick 20 dagar på sig att bemöta anklagelserna, innan ett beslut om ett formellt åtal mot honom skulle fattas. Tidsfristen för att bemöta anklagelserna skulle gå ut den 9 februari.
Jai och hans fru Numnual Yapparat (Numnuan Yappharat) นุ่มนวล ยัพราช valde att återvända till sitt gamla hemland England i februari, innan tidsfristen hade gått ut. Jai trodde nämligen att han skulle häktas och vägras borgen om åklagarna beslutade sig för ett åtal mot honom. Han berättade senare att han varit mycket orolig för att han skulle bli stoppad och arresterad på flygplatsen.
Jai, som för närvarande bor i Oxford med familj och vänner, sade att han inte kunde återvända till Thailand förrän det blev ett regimskifte. “Jag fick ge upp mitt jobb, mitt hem och allt annat. Jag hoppas på republik i Thailand, då det ser ut som om monarkin är ett hinder för demokratin,” sade han.
Jai sade också att han inte trodde att han skulle få en rättvis rättegång om han stannade kvar i Thailand. Han sade också att "det är uppenbart att anklagelserna i själva verket handlar om att förhindra envar diskussion om förhållandet mellan militären och monarkin." En talesman vid den thailändska ambassaden i London avstod från kommentarer.
Den 25 mars 2009 utfärdades en arresteringsorder mot Jai. I samband med detta förklarade Jai att han inte hade rymt från anklagelserna. "Jag har i stället bestämt mig för att bestrida anklagelserna från Storbritannien, då det inte är möjligt att göra detta i Thailand i en atmosfär av diktatur och avsaknad av rättssäkerhet. I dag utfärdades en arresteringsorder mot mig för majestätsbrott med hänvisning till 8 punkter i kapitel 1 i min bok "A Coup for the Rich."
"Dessa 8 punkter innehåller sanningen om kuppen 2006 och jag förnekar alla anklagelser om majestätsbrott. Anklagelserna är fabricerade för att stoppa det fria ordet. Jag utmanar rättsväsendet, armén och regeringen att offentligt bevisa att de 8 punkterna är en förolämpning mot monarkin. Jag utmanar också thailändsk media att publicera mina uttalanden i förbindelse med ett eventuellt uttalande från regeringen. Om så inte blir fallet kommer det att bevisa att Thailand inte har någon rättvisa eller demokrati."
Därefter listade Jai de åtta punkterna, vilket jag inte kan göra här då jag i så fall själv skulle kunna åtalas för majestätsbrott.
Tidigt i november 2009 anklagades Jai för ännu ett majestätsbrott. Anklagelserna hade att göra med hans blogg Red Siam (Daeng Sayam) แดงสยาม. Bakom polisanmälan stod en grupp självutnämnda nationalister. Många menade att dessa anklagelser var intressanta, då det påstådda brottet hade begåtts utomlands.
Tidigt 2011 blev även Jais bok Thailand’s Crisis and the fight for Democracy officiellt förbjuden i Thailand, mer än ett år efter att den publicerats. Förbudet innebar att boken inte får föras in i Thailand. Jai påstod att den förbjudna boken nästan blev utsåld efter förbudet.
Enligt tidningen Matichon (Nangsuephim Matichon) หนังสือพิมพ์มติชน pågick det fyra rättssaker mot Jai. Tre för majestätsbrott och ett för förräderi. Det första ärendet om majestätsbrott gällde något han skrivit på en webbsida, det andra för att ha skrivit en bok (förmodligen A Coup for the Rich) och det tredje för vad han sagt under ett seminarium vid School of Oriental and African Studies på Londons universitet (Mahawitthayalai London) มหาวิทยาลัยลอนดอน.
De senare kommentarerna påstods också ha förekommit på en webbsida och på ljudinspelningar, som polisen menade var ämnade att "störta den demokratiska regeringen med kungen som statschef." Förmodligen handlade det om något som kallats för Jais röda manifest (Thalaeng Kan Sayam Daeng) แถลงการณ์สยามแดง.
Den 10 februari 2010 kunde man läsa en intervju med Jai i tidningen Oxford Mail. Jai berättade att han riskerade 15 års fängelse för de anklagelser han riktat mot kung Bhumibol i sin bok ”A Coup for the Rich.” Jai berättade också om hur orolig han varit då han befann sig i Thailand i början av 2009 och hur rädd han varit över att hamna i fängelse. ”Förhållandena i thailändska fängelser är ganska motbjudande,” konstaterade han.