Kambodjas premiärminister Hun Sen kommer att besöka Thailand tidigt nästa månad för att delta i det första mötet med Mekong River Commission (MRC) (Khana Kammathikan Maenam Khong) คณะกรรมาธิการแม่น้ำโขง. Han har bjudits in av premiärminister Abhisit meddelade utrikesministeriet onsdagen den 24 mars 2010.
Kambodjas utrikesminister Hor Namhong (Ho Namhong) ฮอ นำฮง (15 november 1935-), handelsminister Cham Prasidh (Chom Prasit) จอมประสิทธิ์ (15 maj 1951-), jordbruks-, skogs- och fiskeriminister Chan Sarun จัน สะรุน (13 augusti 1951-) och ministern för vattenresurser och meteorologi Lim Kean Hor ลิม เคียน ฮอร์ skulle också delta i MRC-mötet.
(Hor Namhong)
(Cham Prasidh)
(Chan Sarun)
(Lim Kean Hor)
Mötet skulle hållas på Hyatt Regency Hua Hin Hotel โรงแรมไฮแอท รีเจนซี่ หัวหิน den 2-5 april i Hua Hin. En gemensam deklaration om Mekongflodens behov och en hållbar utveckling av flodområdet skulle presenteras i slutet av mötet.
På förmiddagen söndagen den 4 april anlände Hun Sen till Hua Hin under ett stort säkerhetspådrag. Han välkomnades av försvarsminister Prawit Wongsuwan innan han begav sig till Dusit Thani Hua Hin Hotel โรงแรมดุสิตธานี หัวหิน där han skulle bo. Sju kompanier poliser och militärer hade utkommenderats för att garantera säkerheten för mötesdeltagarna och för att förhindra att regeringsfientliga demonstrationer skulle störa mötet.
En kinesisk delegation hade påbörjat samtal om det minskade vattenflödet i Mekongfloden före måndagens huvudmöte. Där hade medlemsländerna uttryckt sin oro för att planerade och redan byggda kraftverksdammar i Kina ytterligare skulle minska vattenflödet, som nu var det lägsta på flera decennier.
Under måndagens huvudmöte skulle Kinas biträdande utrikesminister Song Tao (Song Thao) ซ่ง เทา (april 1955-) och premiärministrarna från Kambodja, Thailand, Laos och Vietnam delta. Man skulle då diskutera hur den väldiga floden skulle skötas, som mer än 60 miljoner var beroende av för sin existens. Detta efter den katastrofala torkan i regionen, problemen med Kinas kraftverksdammar och oron över klimatförändringar.
"All uppmärksamhet är riktad mot Kina. Jag tror att alla bilaterala möten som Kina deltar i... kommer att vara extremt viktiga," sade mötets organisatör Jeremy Bird เจเรมี เบิร์ด (30 november 1955-). Mötet som var det första sedan Mekong River Commission (MRC) bildats 15 år tidigare och hade kommit till stånd efter att Mekongflodens vattenstånd sjunkit till sin lägsta nivå på 50 år i norra Thailand och Laos.
(Jeremy Bird)
Jeremy Bird som var chef för MRC:s sekretariat, avfärdade aktivisternas oro om att dammarna var orsak till vattenbristen, men representanter för länderna i Sydostasien menade att det behövdes bättre data angående floden för att dämpa oron. Den thailändske delegaten Isra Sunthornvut (Itsara Sunthonwat) อิสรา สุนทรวัฒน์ (20 juni 1970-) menade att det viktigaste handlade om att klarlägga vattennivåerna. "Vi känner inte till fakta och det är det vi vill få klarhet om," tillade Isra som var en tjänsteman vid den thailändska premiärministerns kansli.
(Isra Sunthornvut)
Veckan innan mötet hade den kinesiska ambassaden i Bangkok sagt att Kina "aldrig skulle göra något som kunde skada andra länders intressen (underförstått länderna vid nedre Mekongfloden)" och hade gått med på att dela med sig av data angående vattennivån i två av dammarna under innevarande torrtid.
Nationerna längre nedströms kommer troligen att pressa Kina på mer information och även ekonomisk hjälp, sade Anond Snidvongs na Ayudhaya (Anon Sanitwong na Ayutthaya) อานนท์ สนิทวงศ์ ณ อยุทธยา, som var direktör för Southeast Asia START Regional Centre som undersökte förändringar i miljön. Lägg märke till att Anond är den enda i min text med namnet Sanitwong สนิทวงศ์ som inte transkriberar det till Sanidwongse.
(Anond Snidvongs na Ayudhaya)
Efter mötet med den kinesiska delegationen under söndagen sade utrikesminister Kasit Piromya att samtalen "lade grunden för framtida gemensamma aktiviteter." Han förklarade att han var "optimistisk" om att Kina, som ännu inte var medlem i MRC, i framtiden skulle bli en femte fullvärdig medlem i organisationen.
Ledarna anlände till Hua Hin under söndagen och deltog i en galamiddag innan måndagens möte, där en gemensam deklaration om målsättningen skulle skrivas under, sade arrangörerna. Burma som liksom Kina inte var medlem i MRC hade också bjudits in till mötet.
MRC hade varnat att Mekongflodens ekosystem kunde vara hotat av de föreslagna dammarna och den ökande befolkningen. Krisen med vattenflödet hade tvingat frakt- och turbåtar att sluta med sin verksamhet på "den mäktiga Mekongfloden" och hade skrämt upp de samhällen som var beroende av världens största inlandsfiske. Sydvästra Kina, som själv drabbats av den värsta torkan på ett århundrade där mer än 24 miljoner människor led brist på dricksvatten, menade att orsaken till vattenbristen vanligtvis var för liten nederbörd i stället för mänsklig infrastruktur.
Kina hade åtta planerade eller färdiga dammar i sin del av Mekongfloden och menade att de var effektiva med att släppa ut vatten under torrtider och att förhindra översvämningar under regniga månader. Viceministern för vattenresurser Liu Ning (januari 1962-) sade på onsdagen att det behövdes fler åtgärder för att garantera vattentillgången och tillgången till fisk, då det fanns förslag om ytterligare 12 dammar i länderna vid nedre Mekong.