Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Kung Bhumibol när han tillfälligt lämnade sjukhuset den 21 oktober 2009
Kung Bhumibols hälsa

Det thailändska palatset sade onsdagen den 14 oktober 2009 att kung Bhumibol Adulyadejs allmänna hälsotillstånd var bra, men att han behövde stanna kvar på sjukhuset ytterligare några dagar. Detta gick man ut med efter att rykten om hans försämrade hälsa hade fått landets aktiebörs att falla med drygt 2 procent. Detta rykte skulle senare resultera i ett åtal om majestätsbrott mot en person vid namn Katha Nakanhoon.

Katha Nakanhoon blev också anklagad för att ha skickat meddelanden som resulterade i det ovan nämnda börsfallet. 2012 var rättegången uppenbart avklarad, men jag har för tillfället inte lyckats hitta någon vidare information om domen.

Den respekterade gamle kungen, som var den monark, som regerat längst i världen, hade tagits in på sjukhus den 19 september där han fick dropp efter att ha fått diagnosen lunginflammation, feber, trötthet och aptitlöshet. "Inflammationen i hans lunga har förbättrats, men det kommer att ta ett tag innan han återhämtar sig vilket är normalt för äldre personer," sade man. "Det medicinska teamet har bett honom att stanna kvar på sjukhuset så att han kan återhämta sig snabbare."

Kungen betraktades som en halvgud av många thailändare och tusentals personer besökte Sirirajsjukhuset efter att han blivit inlagd. Detta för att skriva sina välgångsönskningar till kungen i en speciell bok.

Kungens hälsa var ett känsligt ämne i Thailand där han fått en image som den enda enande kraften i landet. Så sent som i augusti 2009 hade kungen varnat att landet kunde "kollapsa" om Thailands stridande politiska fraktioner inte kunde enas.

Kungens återhämtning försvårades av att han även led av Parkinsons sjukdom โรคพาร์คินสัน och det gick rykten bland högt uppsatta personer om att han också var deprimerad.

Redan den första veckan av oktober menade läkarna att kung Bhumibol var så pass frisk att han kunde återvända hem till Chitraladapalatset, men han skall ha vägrat. Detta enligt den skotske journalisten Andrew MacGregor Marshall แอนดรูว์ แม็กเกรเกอร์ มาร์แชลล์ (25 mars 1971-). Andrew MacGregor Marshall har skrivit en bok vid namn A Kingdom in Crisis (2014) som har förbjudits i Thailand och han har också polisanmälts för flera påstådda brott. Du kan läsa mer om honom i de externa länkarna.

Trots att kungen ännu inte var helt återställd kunde han arbeta medan han återhämtade sig på sjukhuset. Läkarlaget som behandlade kungen kommer att avgöra när han är färdigbehandlad och kan skrivas ut från sjukhuset berättade kronrådsmedlemmen Surayud Chulanont fredagen den 18 december.

På sin födelsedag den 5 december 2009 lämnade kungen tillfälligt sjukhuset för att ge en audiens i Grand Palace för medlemmar ur den kungliga familjen samt viktiga samhällsmedborgare. Måndagen den 21 december förklarade kronrådsmedlemmen Charnchai Likhitjitta att han hade nöjet att informera befolkningen att kungens hälsa var god.


(Kungen på sin 84-års födelsedag)

På måndagsnatten den 2 maj 2011 förberedde sig ett medicinskt team för att operera kung Bhumibol. Det handlade om att avlägsna överflödig vätska från ryggmärgens hålighet. Från palatset rapporterades det att kungen den senaste tiden hade haft problem med att gå stadigt. De medicinska undersökningarna, som också omfattade konsultationer med specialister både från Thailand och utomlands, hade kommit fram till att en operation kunde förbättra kungens problem. Bortsett från detta beskrevs kungens hälsa som god och att han åt normalt.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-01, 18.51
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.