Tisdagen den 8 juni 2010 förklarade partiet Pheu Thai, genom sin talesman Prompong Nopparit, att de var motståndare till premiärminister Abhisits beslut att föreslå den tidigare chefsåklagaren Khanit na Nakhon som chef för en oberoende undersökningskommission. Denna kommission skulle undersöka våldsamheterna och dödsfallen under de senaste politiska våldsamheterna och fick namnet sannings- och försoningskommissionen (Khana Kammakan Itsara Truat Sop Lae Khon Ha Khwam Ching Phuea Kan Prong Dong Haeng Chat) คณะกรรมการอิสระตรวจสอบและค้นหาความจริงเพื่อการปรองดองแห่งชาติ.
"Khanit har nära relationer med personer inom regeringen,” sade Prompong. Han uppmanade i stället premiärministern att hitta en opartisk person från någon internationell organisation som ledare för kommissionen.
Abhisit hade lovat att ge kommissionen fria händer i sitt arbete med att undersöka vem som var ansvarig för dödsfallen under de regeringsfientliga demonstrationerna. Han hade uttalat sig på söndagen från Vietnam, där han befann sig som deltagare i mötet World Economic Forum on East Asia เวิลด์ อีโคโนมิค ฟอรัม, att han tänkte se till att rödskjortorna blev representerade i undersökningskommissionen. Siffrorna för antalet döda under demonstrationerna hade nu justerats till 89 personer och mer än 1 000 skadade.
Samma dag godkände kabinettet som förväntat utnämnandet av Khanit na Nakhon, berättade regeringstalesmannen Watchara Kannika. Khanit fick mandat att själv utse kommissionens övriga medlemmar.
Khanit, som var rektor vid det juridiska fakultetet vid Dhurakij Pundit University (Mahawitthayalai Thurakit Bandit) มหาวิทยาลัยธุรกิจบัณฑิตย์, hade tidigare lett en annan oberoende kommission som utsetts av Surayud Chulanonts administration. Denna kommission hade fått i uppdrag att undersöka det påstådda utomrättsliga dödandet av omkring 2 500 personer under Thaksin Shinawatras krig mot narkotikan 2003.
I januari 2008 hade kommissionen kommit fram till att 2 819 människor hade dödats mellan februari och april 2003 och att merparten av dessa hade blivit mördade. Trots löften från premiärminister Abhisit om att rättvisa skulle skipas och att de ansvariga för morden och rättsövergreppen under denna tid skulle lagföras hände ingenting. Många polisofficerare som figurerade i undersökningen och i efterföljande utredningar av departementet för särskilda utredningar (DSI) fortsatte sina tjänstgöringar som om ingenting hade hänt. En del hade till och med befordrats.
Misslyckandet med att hålla dem ansvariga för deras övergrepp gör det mer troligt att mord, tortyr och utpressning kommer att ske igen och då i synnerhet i samband med operationer mot narkotikahandeln, sade Human Rights Watch (HRW).
Premiärminister Abhisit sade att Khanit skulle utse medlemmarna i sin nya undersökningskommission inom 15 dagar. Han betonade också att regeringen inte skulle blanda sig i Khanits undersökning. "Jag har begärt att försvarsministeriet och inrikesministeriet ska undersöka de vapen som användes för att skapa oro [under demonstrationerna]. Ministerierna har två veckor på sig att förbereda en rapport,” sade han.
Ytterligare en kommission kommer att bildas för att titta på det kontroversiella projektet med att bredda en väg nära nationalparken Khao Yai. Kommissionen kommer att samarbeta med National Environment Board (Kammakan Sing Waet Lom Haeng Chat) กรรมการสิ่งแวดล้อมแห่งชาติ för att lösa problemet, sade premiärministern.
Onsdagen den 9 juni kommenterade biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban Khanits utnämnande. "Khanit har visat goda arbetsinsatser, är expert på juridik och kan accepteras av allmänheten. Han har inga nära personliga förbindelser med någon i regeringen som partiet Pheu Thai har påstått."
Suthep påpekade också att Khanit faktiskt var en av grundarna av det förbjudna partiet Thai Rak Thai. Suthep betonade att kommissionens huvuduppgift var att undersöka fakta angående det politiska våldet och presentera resultatet för allmänheten. Det handlade om att skapa nationell försoning och inte att förvränga fakta.
Den 12 juni rapporterade Bangkok Post att juridikprofessorn Banjerd Singkaneti (Banchoet Singkhaneti) บรรเจิด สิงคะเนติ (11 februari 1964-) från Thammasatuniversitetet hade sagt att den oberoende kommissionen måste vara fri från personer som varit direkt involverade i konflikten.
(Banjerd Singkaneti)
Banjerd sade att kommissionen knappast skulle kunna peka ut några individuella gärningsmän i olika enskilda incidenter då detta var DSI:s uppgift. “I stället skulle kommissionen försöka komma fram till vad som gått fel och lett fram till Thailands förfall. Detta för att förstå och förklara konflikterna och se vilka misstag som begåtts under flera månader tillbaka,” sade professor Banjerd. Han trodde att kommissionen skulle se till ett helhetsperspektiv för att komma fram till hur Thailand kunde gå vidare.