Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Gränsen mellan Thailand och Kambodja i Aranyaprathet
Nya sammandrabbningar vid gränsen till Kambodja (januari-juni 2010)

Så sent som på söndagsmorgonen den 24 januari 2010 hade det inträffat en kortvarig sammandrabbning mellan thailändska och kambodjanska trupper nära Preah Vihear. I samband med detta avfyrade kambodjanerna åtta granater in på thailändskt territorium.

En militär källa rapporterade att thailändska gränsvakter under en patrullering öster om nationalparken Khao Phra Wihan (Utthayan Haeng Chat Khao Phra Wihan) อุทยานแห่งชาติเขาพระวิหาร, inte långt från templet Preah Vihear, hade utsatts för ett bakhåll av kambodjanska soldater. Eldstriden som bröt ut varade i 10 minuter.

En annan källa säger att det hela hade börjat då thailändska gränstrupper skrek till en grupp kambodjanska soldater och frågade varför de befann sig i området. Kambodjanerna öppnade då eld mot thailändarna med automatvapen och M79-granater. Två thailändska soldater sårades.

På måndagen den 25 januari hade dock premiärminister Abhisit uttalat att sannolikheten för att detta skulle utlösa nya våldsdåd vid gränsen som liten. Spänningen minskade ytterligare efter att den thailändske och den kambodjanske kommendanten gått med på att etablera närmare kontakter. De två parterna ställde för tillfället också in sina gränspatrulleringar.


(Kambodjanska soldater vid Preah Vihear)

På fredagskvällen den 29 januari bröt det ut ännu en skottlossning mellan de båda länderna som varade två-tre minuter och söndagen den 31 januari dödades en thailändsk soldat under en eldstrid som varade omkring 15 minuter. Omkring 20 thailändska soldater hade begett sig in på kambodjanskt område och vägrade att lämna området då de uppmärksammades av kambodjanska soldater.

En talesman för det kambodjanska försvarsministeriet, generallöjtnant Chhum Socheat (Chum Suchat) ชุม สุชาติ, bekräftade att en thailändsk soldat hade dödats då kambodjanska trupper sköt mot dem med sina automatvapen och granatgevär.

Lördagen den 6 februari besökte Kambodjas premiärminister Hun Sen det omtvistade gränsområdet vid templet Preah Vihear. Det hade tidigare spekulerats i om Thaksin skulle delta i Hun Sens gränsbesök, men så blev inte fallet.

Hun Sen hade ursprungligen även tänkt att besöka templet Ta Muen Thom i provinsen Surin, men avstod då hans eskort inte tilläts bära vapen på thailändsk mark. Hun Sen förklarade sig införstådd med detta krav och återvände hem till Phnom Penh med helikopter på måndagen.

Den 16 april 2010 öppnade kambodjanska och thailändska styrkor eld mot varandra nära Kambodjas nordvästra gräns. Eldstriden varade i omkring 15 minuter, men det fanns inga rapporter om skadade, sade den kambodjanske talesmannen för försvarsministeriet Chhum Socheat till AFP.

"Då våra trupper patrullerade gränsen öppnade thailändska soldater eld mot dem. Därför besvarade våra trupper elden," sade Chhum. Han sade också att båda sidor använt sig av både handeldvapen och granater, men att det hela lugnat ner sig efter ett möte mellan kambodjanska och thailändska kommendanter i området.

Den thailändska militären bekräftade det inträffade. "Det handlade om ett missförstånd och ingen skadades i sammandrabbningen," sade en thailändsk arméofficer som inte ville ha sitt namn publicerat.

Tisdagen den 8 juni blev kambodjanska och thailändska trupper på nytt inblandade i ännu en kortvarig eldstrid vid gränsen. Incidenten inträffade omkring 40 km från templet Preah Vihear då soldater från bägge sidor patrullerade gränsen.

Eldstriden varade i omkring sex minuter, men det fanns inga rapporter om skadade. Detta berättade talesmannen för det kambodjanska försvarsministeriet Chhum Socheat för AFP. "Det handlade om ett missförstånd då området ofta är utsatt för illegal timmersmuggling," sade Chhum. Han tillade att eldgivningen upphört efter att de två sidorna kontaktat varandra.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-09-03, 12.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.