Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Pattanis centrala moské
Regeringen får rådet att demilitarisera södern (5 oktober 2010)

Regeringen måste dra tillbaka sina trupper från de tre sydligaste provinserna om man vill få slut på oron i södern. Detta sade ordföranden i ett förbund bestående av 15 sydliga islamiska kommittéer Kariya Kijjarak (Kariya Kitcharak) กริยา กิจจารักษ์ tisdagen den 5 oktober 2010.

Hans förslag kom efter att våldet i söder fortsatt efter utnämnandet av en ny kommendant för arméns region 4 i söder.

Kariya sade att problemen i söder inte kan lösas med militära medel utan bara på fredlig väg. Han rekommenderade tre saker;

1. Dra tillbaka alla soldater från sydligaste Thailand och tillåt självstyre i en speciell administrativ zon, men inte någon självständig stat. Självstyre skulle göra det möjligt för befolkningen att få rättssäkerhet enligt islamiska religiösa principer.

Om dödandet skulle fortsätta efter att trupperna dragits bort kunde regeringen deklarera att folket i söder dödade sina egna bröder och systrar och inte soldater eller poliser.

2. Att snabbt skapa en industri med halal-mat för att få fart på ekonomin i de sydligaste provinserna och skapa arbeten åt den lokala befolkningen.

3. Att förklara Yala, Pattani och Narathiwat som städer för islamisk religiös och kulturell turism. Utländska turister skulle respektera den islamiska kulturen i dessa tre provinser, medan de som ville ha västerländsk kultur kunde besöka Songkhla, Phuket eller Samui.


Stavningsvarianter;

Kariya Kijjarak; Kariya Kijjjarak.

Förbundet av de sydliga islamiska kommittéerna; Confederation of 15 Southern Islamic Committees.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-10-14, 14.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.