Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Abhisit träffar Hun Sen i New York
Abhisit besöker FN (22 september 2010)

Onsdagen den 22 september 2010 sade premiärminister Abhisit att han skulle förklara Thailands ekonomiska, politiska och social situation för världens ledare under FN:s sextiofemte generalförsamling i New York den 22-26 september.

"Efter att jag hade diskuterat den ekonomiska situationen i Thailand förra året bestämde sig Ford ฟอร์ด för att investera i Thailand och jag tror att det finns många investorer i USA som planerar att investera eller utvidga sin verksamhet här," sade Abhisit.

Angående det försenade projektet med ett stort industriområde, med namnet Map Ta Phut มาบตาพุด, i provinsen Rayong förklarade han att regeringen hade en tydlig politik och att man skyndat på processen efter att förvaltningsdomstolen givit klartecken till att 74 av 76 projekt kunde återuppta sin verksamhet trots oron för eventuella miljö- och hälsoaspekter.

Angående planerna att träffa Kambodjas premiärminister Hun Sen sade Abhisit att det var troligt att han och hans kambodjanska kollega skulle råka på varandra många gånger under internationella möten innan årets slut.

Frågan var bara om hur mycket tid man skulle få till att diskutera gränsbråket. "Men jag kan försäkra er att våra båda länder vill hitta en fredlig lösning på problemen, eftersom vi är goda grannar. Gränsbråket är en bilateral fråga och det är inte nödvändigt att be om hjälp från andra medlemsländer i ASEAN,” sade Abhisit.

På lördagsmorgonen den 25 september träffades premiärministrarna Abhisit Vejjajiva och Hun Sen vid FN:s generalförsamling i New York. Mötet skedde efter ASEAN-US-mötet där president Barack Obama บารัค โอบามา (4 augusti 1961-) var värd.

De båda premiärministrarna var överens om att båda länderna behövde arbeta fram en strategi för att stärka grannrelationerna. För att förbättra situationen vid Preah Vihear kom de båda ledarna överens om att inga truppförflyttningar eller nya trupper skulle utplaceras vid det omtvistade området. Abhisit förklarade att han och Hun Sen kommit överens om att inte lösa gränsproblemet vid Preah Vihear med våld.

Utrikesministeriet håller skyndsamt på att utveckla planer för att förbättra relationerna mellan Thailand och Kambodja. Detta berättade utrikesminister Kasit Piromya måndagen den 27 september.

På lokal nivå sade Kasit att den thailändska och kambodjanska armén samt provinsmyndigheterna skulle verka för ett kulturellt utbyte, organisera idrottsevenemang, främja mänskliga rättigheter, ge medicinsk hjälp och att röja landminor utmed gränsen.

På mellannivå skulle en het linje upprättas och fler vägspärrar sättas upp mellan de båda länderna. Den kambodjanske informationsministern skulle också bjudas in för att diskutera bilaterala frågor.

Kasit sade att planerna snart skulle presenteras för premiärminister Abhisit. 

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-09-25, 15.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.