Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Ett av offren den 7 september
Ministerbesöket i söder (8 september 2010)

Premiärminister Abhisit berättade onsdagen den 8 september 2010 att han bett utbildningsministern Chinnaworn Boonyakiat och biträdande inrikesministern Thaworn Senniam att omedelbart göra ett besök i sydligaste Thailand.

Detta för att underrätta sig om situationen i söder efter tisdagens mord på två lärare i den våldsdrabbade regionen. De två lärarna hade skjutits ihjäl av två män på motorcykel. De två morden vara bara ett par i den långa rad av mord, överfall och bombdåd som regionen var plågad av.

Att Abhisit själv inte besökt de sydligaste provinserna berodde på hans många möten i parlamentet, men han förklarade att det var av yttersta vikt att få ett slut på våldet i söder. Torsdagen den 9 september skulle Abhisit kalla samman ett ministermöte där man skulle diskutera hur man kunde främja utvecklingen i de fem sydligaste provinserna.

Samtliga 465 statliga skolor i riskområden i Yala, Pattani och Narathiwat skulle hålla stängt i tre dagar efter morden. Sammanlagt hade 135 lärare mördats sedan våldet blossade upp igen i januari 2004. I omkring 10 000 våldsamma incidenter under samma period hade omkring 4 100 personer dödats och 6 500 skadats, enligt officiell statistik.

Måndagen den 13 september utfärdades arresteringsorder för två huvudmisstänkta, samt ytterligare fem personer, i förbindelse med morden på de två lärarna i Narathiwat, berättade den nationelle polischefen Vichien Potposri.

Vichien sade att de nio patronhylsor som man hittade på brottsplatsen var från samma M16-gevär som använts av upprorsmän i september 2009 i distriktet Ra-ngae ระแงะ i Narathiwat.

Polisen hade under söndagen diskuterat nya säkerhetsarrangemang med Narathiwats lärarförbund.


Stavningsvarianter;

Ra-ngae; Amphoe Ra-ngae อำเภอระแงะ, Rangae.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-09-25, 15.26
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.