Tidigt på kvällen den 4 juni 2020 blev den landsflyktige Wanchalearm Satsaksit (Wanchaloem Satsaksit) วันเฉลิม สัตย์ศักดิ์สิทธิ์ (11 augusti 1982-) kidnappad och bortförd av beväpnade män utanför sitt exilboende Mekong Garden แม่โขงการ์เดนขณะลี้ภัย i Phnom Penh.
Wanchalearm talade i telefon med sin syster Sitanan Satsaksit สิตานัน สัตย์ศักดิ์สิทธิ์ då han bad henne vänta lite medan han betalade för mat i ett stånd mittemot hans hem. Därefter hörde Sitanan en hög smäll och hon trodde att han hade råkat ut för en trafikolycka då han skrek ”jag kan inte andas, jag kan inte andas,” berättade hon för BBC.
Samtidigt kunde hon höra män som skrek på kambodjanska, som hon inte förstod. Men det handlade inte om någon trafikolycka utan om en pågående kidnapping. Vittnen till händelsen berättade att de såg en grupp beväpnade män som stoppade in Wanchalearm i en svart stadsjeep. Då han skrek om hjälp på kambodjanska började några personer röra sig mot honom, inklusive en säkerhetsvakt, men de beväpnade kidnapparna varnade dem och uppmanade dem att backa innan de körde iväg i hög fart.
Förvånad och skräckslagen kunde Sitanan höra sin brors dämpade röst i ytterligare 30 minuter innan samtalet bröts. En källa säger att han blev den nionde thailändske kritikern av militären och monarkin i exil som blivit offer för försvinnande de senaste åren. Den kambodjanska polisen gjorde inledningsvis inget åt saken och förklarade att de inte kände till något bortförande. Wanchalearms öde är fortfarande okänt, men det är naturligtvis högst troligt att han inte längre är vid liv.
Wanchalearm var en populär och färgstark karaktär vars aktivism i Thailand hade startat mer än tio år före hans försvinnande. Från början med fokus på genus- och hbtq-rättigheter och kampen mot HIV som med tiden hade breddats till aktivism för demokrati och mänskliga rättigheter.
Han var född i distriktet Phibun Mangsahan (Amphoe Phibun Mangsahan) อำเภอพิบูลมังสาหาร i provinsen Ubon Ratchathani och hade tagit en examen vid fakultetet för statsvetenskap på Ramkhamhaenguniversitetet och var anhängare till partiet Pheu Thai. Under den politiska krisen 2013-2014 hade han anställts av den dåvarande biträdande premiärministern Chalerm Yubamrung vid partiets nyhets- och PR-avdelning. Ett tag arbetade han också för den dåvarande transportministern Chadchart Sittipunt.
Efter militärkuppen 2014 fortsatte Wanchalearms kamp för demokrati och mot juntan. Den nya juntan hade bråttom att få stopp på sina kritiker och då Wanchalearms ansikte var känt från TV kallades han kort tid efter kuppen till ett militärläger där han skulle förhöras av juntan. Wanchalearm förstod vad detta innebar och att han behövde fly sitt hemland och börja ett nytt liv i Kambodja 2014. Året efter anklagades han också för majestätsbrott. 2018 åtalades han för ett inlägg på Facebook som kritiserade premiärminister Prayut Chan-o-cha.
I Phnom Penh byggde Wanchalearm upp en skara följare i sitt gamla hemland som följde honom på Internet och hans roliga kommentarer om den thailändska regeringen. Hans vän Sunai Phasuk sade att han såg sig själv som satiriker eller nästan som en politisk komiker. Han gjorde ständigt parodi på militärjuntan, general Prayut och andra generaler.
"Han avslöjade det han menade var dumma misstag av juntan genom att använda nordostdialekt," tillade Sunai. "De flesta av dem är fattiga och han var själv från den regionen. Han gjorde det för att visa att en vanlig person kan driva med de som sitter på makten. Det verkar ha varit ett sätt för honom att ge igen på förtryckarna." Hans ständiga pikar passerade dock inte obemärkt.
I juni 2018 utfärdade de thailändska myndigheterna en arresteringsorder mot Wanchalearm baserad på att han skulle ha begått brott mot datalagen, som kriminaliserar det som uppmanar till oro, genom sin Facebooksida. Polisen lovade att de skulle få honom utlämnad till Thailand.
De flesta kommentatorerna till hans bortförande menade att antingen den thailändska eller den kambodjanska regeringen var inblandad. Förenta nationernas råd för mänskliga rättigheter sade till BBC att de följde fallet noga och att de försökte få till stånd en seriös utredning. Den 9 juni förklarade de kambodjanska myndigheterna till sist att man skulle undersöka fallet.
Den 11 juni uppmanade en FN-kommitté den kambodjanska regeringen att skynda på undersökningen. Uppmaningen gjordes enligt en internationell konvention som ratificerats av Kambodja. Kommittén begärde att Kambodja skulle presentera en lista över vad som gjorts i fallet till den 24 juni 2020.
Den 11 augusti besökte Wanchalearms familj och Amnesty Internationals Thailandsavdelning den kambodjanska ambassaden i Bangkok där man begärde att få träffa ambassadören och ta del av den begärda rapporten om fallet.
Den 9 juni hade 30 uniformerade och civilklädda underrättelseofficerare arresterat fyra universitetsstudenter vid Demokratimonumentet i Bangkok. Studenterna som demonstrerat mot Wanchalearms bortförande hade knutit vita band på offentliga platser i Bangkok för att kräva rättvisa i ärendet.
Studenterna anklagades för brott mot [sektion 12] lagen om upprätthållande av landets renlighet och ordning från 1992, som fastslog; ”Ingen får skrapa, hacka, repa, skriva, spraymåla eller på något annat sätt framföra meddelanden på offentliga platser.” Brott mot detta kan resultera i böter upp till 5 000 baht. De anklagades också för underlåtenhet att visa upp legitimation enligt kravet i 1983 års lag om nationella identitetskort.
Studenterna hade stoppats framför försvarsministeriet av 10 soldater som förklarade för aktivisterna att deras verksamhet var förbjuden "då den var symbolisk!" Bangkok Post ställde genast frågan, "Varför hade polisen slagit ned på den symboliska aktiviteten då den inte skadade offentlig egendom och att det var osannolikt att verksamheten skulle orsaka några problem hos allmänheten.”
Den thailändske utrikesministern Don Pramudwinai (Don Poramatwinai) ดอน ปรมัตถ์วินัย (25 januari 1950-), sade den 10 juni att Wanchalearm inte hade haft status som politisk flykting. Därför kunde Thailand inte göra något annat än att vänta på att den kambodjanska utredningen blev klar.
Jakrapob Penkair som också levt i exil sedan 2009, efter att ha fått ett tips om att han skulle bli mördad, hade känt Wanchalearm i många år. I en intervju med BBC, från en okänd plats, förklarade Jakrapob att han var chockad över sin väns försvinnande med tanke på hans relativt lättsamma kritik. Han trodde heller inte att Wanchalearm fortfarande var vid liv.
Wanchalearms försvinnande orsakade protester i Bangkok där demonstranter anklagade den thailändska regeringen för inblandning samtidigt som man begärde att den kambodjanska regeringen skulle genomföra en seriös utredning. Affischer med Wanchalearm och andra försvunna aktivister har dykt upp i olika områden av Bangkok.
Många aktivister menade att bortförandet av Wanchalearm hade förbindelser till palatset, men de hårda lagarna angående negativa kommentarer om monarkin gjorde en utredning om detta farligt att undersöka eller utforska.