Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Wicha Mahakhun
NACC vill åtala Abhisit och Suthep (25 februari 2015)

Denna artikel kan ses som en fortsättning av artikeln ”Abhisit och Suthep anklagas för mord (december 2012)” i avsnittet ”Yingluck Shinawatra blir premiärminister.”

Onsdagen den 25 februari 2015 rapporterades det att Nationella antikorruptionskommissionen (NACC) enhälligt beslutat sig för att inleda en process för att kunna åtala den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajiva och hans biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban. Det handlade om hur de skött det blodiga tillslaget mot rödskjortorna i april och maj 2010. Tillslaget hade resulterat i 91 döda och de flesta var rödskjortor tillhörande UDD, men det fanns också andra medborgare bland offren.

De två skulle kallas till NACC inom 15 dagar för att ta del av anklagelserna riktade mot dem. De skulle erbjudas möjligheten att försvara sig genom att lägga fram bevis och skaffa fram vittnen. Angående andra statliga ämbetsmän och deras roll i skingringen av demonstranterna 2010 skulle NACC undersöka om de också skulle hållas ansvariga.

Abhisit sade samma dag att han respekterade NACC:s beslut, men sade också att han var självsäker och beredd att bevisa sin oskuld. Han förklarade att situationen 2010 inte hade varit lätt att handskas med och insisterade på att han visst hade ändrat sina strategier för att undgå dödsoffer, men det hade inte varit lätt då det funnits beväpnade män bland demonstranterna.

Abhisit sade att premiärminister Prayut Chan-o-cha, som var vice arméchef vid den här tiden, varit väl insatt i läget liksom den tidigare försvarsministern Prawit Wongsuwan och den tidigare arméchefen Anupong Paochinda. Abhisit menade att deras vittnesmål skulle vara värdefulla, men han var inte säker på att de var villiga att vittna.

Abhisit hävdade att den tidigare omtalade taxichauffören Phan Khamkong och den 14-årige pojken Kunakorn Srisuwan hade dödats och Samorn Maithong allvarligt skadats, då säkerhetsfolk blockerade förbjudna områden och inte under tillslaget mot demonstranterna. Abhisit sade också att Samorn trots varningar hade kört in i ett osäkert område. Phan hade heller inte dött i sin taxi utan då han lämnat den för att se vad som hände.

Från den 14-19 maj 2010 hade regeringen varnat för att det fanns beväpnade män som gömt sig bland demonstranterna. "Vi varnade media, sjukvårdspersonal, frivilliga och demonstranterna att de befann sig i fara då det fanns beväpnade personer mitt ibland bland dem. Det var inte lätt. Om vi valt att inte göra något alls hade vi i stället anklagats för att inte göra vår plikt,” sade Abhisit.

Söndagen den 22 november 2015 berättade Wicha Mahakhun från NACC att man fått in fler dokument från departementet för särskilda utredningar (DSI), angående de regeringsfientliga demonstrationerna 2010. Han sade också att NACC troligen behövde gott om tid för att undersöka de nya dokumenten, som innehöll mer än 30 komplexa fall. Wicha sade också att de nya dokumenten var de sista man skulle behandla och att NACC därför inte tänkte begära in fler dokument från DSI.

Redan tisdagen den 29 december 2015 berättade NACC:s generalsekreterare general Sansern Poljiak (Sansoen Phonchiak) สรรเสริญ พลเจียก att NACC lagt ner anklagelserna om ämbetsbrott mot Abhisit och Suthep.

Appellationsdomstolen valde dessutom onsdagen den 17 februari 2016 att följa brottmålsdomstolens beslut att inte behandla anklagelserna mot Abhisit och Suthep. Liksom brottmålsdomstolen menade appellationsdomstolen att det bara var NACC och Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten som kunde bestämma om ärendet skulle drivas vidare.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-18, 09.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.