Se även det tidigare avsnittet ”Yingluck Shinawatra blir premiärminister,” artikeln ”Bundit Aneeya frias för majestätsbrott (18 februari 2014).”
Efter Högsta domstolens tidigare dom i februari 2014 hamnade Bundit ännu en gång i klammeri med rättvisan efter en paneldiskussion den 26 november 2014. Mötet hade organiserats av Waranchai Chokchana วรัญชัย โชคชนะ där Bundit deltog tillsammans med 15 andra personer. Militärofficerare och polis övervakade tillställningen vilket blivit allt vanligare efter kuppen i maj 2014.
I samband med att Bundit framförde sin syn på hur thailändarna såg på monarkin sade han; “Jag menar att det thailändska folket är delat i två läger: Det ena är för en monarki som inte följer lagen, då statschefen …” Han hann inte avsluta meningen innan han blev arresterad av polisen! Han fördes därefter till Sutthisans polisstation (Sathani Tamruat Sutthisan) สถานีตำรวจสุทธิสาร där han ännu en gång anklagades för majestätsbrott. Han blev frisläppt efter att poeten och författaren Rawee Siri-Issaranant betalat en borgensgaranti på 400 000 baht.
I mars 2015 åtalades Bundit formellt för majestätsbrott och Bundits dåvarande advokat Yaowalak Anuphan fortsatte samma försvarslinje som hans tidigare advokat och begärde av domstolen att Bundits hälsa skulle få utvärderas av Galaya Rajanagarindra Institute.
En tidigare rapport talade om spår av schizofreni, men att han var i stånd att klara en rättegång. Bundit togs in på sjukhuset under tre dagar och under den tiden skrev han ett brev där han förnekade sin sinnessjukdom. "Varje gång då jag fick piller så stoppade jag in dem i munnen och spottade sedan ut dem när ingen såg det," berättade han. "Kan ni föreställa er hur jag kände det då jag som en normal person internerades på ett sjukhus för sinnessjuka?"
Bundit erkände att han spelat med då det gällde det tidigare försvaret om att han var sinnessjuk, men den här gången planerade han att berätta för domstolen att han var frisk. "Han [psykiatrikern] vet att jag är frisk, men han vill hjälpa mig," sade han. ”Det kommer emellertid att slå tillbaka mot mig då de [domstolen] förmodligen vill skicka mig till ett sinnessjukhus där jag blir tvingad att genomgå en elchocksbehandling." Yaowalak avfärdade dock vad Bundit hade sagt och tillade att han verkade normal på utsidan, men att han hade symptom på paranoia (Rok Chit Wat Rawaet โรคจิตหวาดระแวง).
Apichat Jariyavilas (Aphichat Chariyawilat) อภิชาติ จริยาวิลาศ, som var talesperson för departementet för mental hälsa (krom sukhaphap chit) กรมสุขภาพจิต, sade att patienter med schizofreni ofta inte insåg att de var sjuka, vilket förklarade att många av dem inte fick någon behandling eller vägrade att låta sig behandlas.
"Schizofreni kan drabba vem som helst oavsett hur intelligent man än är," sade Apichat. Personer i ett tidigt skede av schizofreni eller särskilt intelligenta personer kan ibland dölja sitt tillstånd, men problemen tenderar att öka över tid utan medicinering. "Om vi talar om en sjukdomsperiod på mer än 10 år är det möjligt att personen uppvisar tydliga tecken på lägre intelligens och oförmåga att arbeta," tillade doktor Apichat som var psykiatriker på Srithanya-sjukhuset. Men han var inte involverad i rättsfallet mot Bundit.
Även om en mentalsjukdom kunde resultera i en mildare dom skulle Yaowalak hävda att hennes klient var oskyldig, då det som Bundit hade sagt inte direkt refererade till kungen.
I sin lägenhet i utkanten av Bangkok visade Bundit upp dammiga högar av böcker. Han kallade sig själv ”ett misslyckande” då han skrivit och översatt mer än 40 böcker som sålt väldigt få exemplar. De skulder som han dragit på sig för att trycka sina böcker uppgick till 170 000 baht, vilket tvingat honom att sälja en del böcker till starkt reducerade priser.
Bundit pratade aktningsfullt om sin fru, som inte talat med honom sedan han lämnade sin familj för mer än 20 år sedan. Hans son och dotter hade aldrig besökt honom, men hans dotter skickade 10 000 baht till honom varje månad. Hon hade läst juridik vid Thammasatuniversitetet. "Efter att hon [min dotter] klarat sin examen ville hon bli domare,, men hon förstod att hon inte skulle bli accepterad på grund av sin fars förseelser," sade Bundit.
Bundit sov på en madrass på golvet utan luftkonditionering som han hyrde för 2 300 baht per månad. Han hade en smartphone av det kinesiska märket Oppo som han använde till Facebook, när han inte arbetade med sin senaste bok på sin skrivmaskin.
Bundit berättade att han kommit över de självmordstankar som han haft då och då under de senaste åren." Det thailändska samhället är för dåligt för att människorna ska sitta stilla. Det är därför som jag måste kämpa," sade han. "Jag ska leva i 121 år för att få se förändringarna."
I väntan på dom hade Bundit sedan släppts fri mot en borgen på 400 000 baht. Detta med tanke på hans höga ålder och hälsotillstånd. Han hade tidigare fått diagnosen psykos, han hade bara en njure och var försedd med en kateter och urinpåse. I och med frisläppandet hamnade Bundit i exklusiv skara som beviljats borgen av en militärdomstol i ett majestätsbrottsärende.
Bundits problem fortsatte emellertid och lördagen den 12 september 2015 blev han kallad till polisen för förhör misstänkt för att ha hotat den nationella säkerheten. Detta efter att ha haft synpunkter på den nya författningen under ett seminarium på Thammasatuniversitetet. Seminariet hade hållits samma dag som han kallades till förhör och under seminariet hade man diskuterat utarbetandet av den nya författningen.
Bland talarna på seminariet som döpts till The Constitution of the Kingdom of Thailand? fanns många demokratianhängare såsom Rangsiman Rome (Rangsiman Rom) รังสิมันต์ โรม (31 maj 1992-), som var en juntamotståndare från New Democracy Movement (Khabuan Kan Prachathipatai Mai) ขบวนการประชาธิปไตยใหม่ (NDM), Piyabutr Saengkanokkul och Chaturon Chaisang som nyligen hade fått sitt pass återkallat av myndigheterna.
Det fanns liksom tidigare också poliser och militärer på plats och en del av dem ska ha burit civila kläder. Officerarna hävdade att deras närvaro bara hade handlat om en säkerhetsåtgärd. Enligt den välkände pro-demokratiske advokaten Anon Nampa, som deltagit i seminariet och som sedan följde med Bundit till polisstationen Chana Songkhram, tog polisen in Bundit i ett förhörsrum och begärde att få tala enskilt med honom.
Vad Bundit hade föreslagit angående en ny författning, efter att den gamla hade avskaffats av militären efter kuppen i maj 2014 och ersatts av en tillfällig författning i juli 2014, var bland annat att den nya författningen skulle anamma att thailändare från alla klasser var lika mycket värda och att alla skulle vara likvärdiga ägare till landets tillgångar. Enligt polisen hade Bundit föreslagit att fem viktiga principer skulle ingå i den nya författningen. En av dessa handlade om mänsklig värdighet och här påstod polisen att denna princip hade innehållit referenser till den thailändska monarkin.
Till sist släpptes Bundit utan åtal och han berättade obekymrat att han aldrig mer skulle framföra sådana kommentarer på offentliga seminarier igen. Detta för att bevisa att han inte var tokig, sade han.
Den 15 november 2016 blev Bundit arresterad i sitt hem i Bangkokdistriktet Nong Khaem หนองแขม. Han informerades av polis från Chana Songkhrams polisstation att han ännu en gång var anklagad för brott mot artikel 112 (majestätsbrottslagen) i strafflagen. Det handlade om hans kommentarer från mars 2015. Den 17 november beviljades Bundit återigen att bli frisläppt mot en borgen på 400 000 baht.
Tyvärr verkar min information vara lite rörig och jag får rätta eventuella fel i denna artikel efter hand. Jag vet heller inte vad som har hänt efter detta och återkommer så fort jag har fått mer information.