Söndagen den 7 april 2019 blev det känt att den karismatiske och mycket välkände polisen, generallöjtnanten och chefen för immigrationsbyrån, Surachate Hakparn (Surachet Hakphan) สุรเชษฐ์ หักพาล (29 oktober 1970-) alias Big Joke บิ๊กโจ๊ก, hade omplacerats till en icke aktiv post inom polisen. Omplaceringen hade beordrats under lördagen av den nationelle polischefen Chakthip Chaijinda. Vilka arbetsuppgifter han skulle få eller någon förklaring till denna abrupta omplacering gavs inte.
Enligt Bangkok Post stod Surachate och biträdande premiärministern och försvarsministern Prawit Wongsuwan varandra nära och Surachate hade ansetts ha haft en lysande framtid framför sig inom poliskåren. Han hade nästan alltid befunnit sig i hetluften då det gällde uppmärksammade fall i allt från brott mot immigrationslagarna, illegala motorcykeltävlingar och databrottsfall där andra enheter än hans egen också var inblandade.
Surachate var född i Songkhla där hans far arbetade som polis. Surachate följde i sin fars fotspår och steg snabbt i graderna och blev chef för en lokal polisstation. Därefter flyttade han till Bangkok för att bli ledare för 191:a insatsstyrkan innan han fick en tjänst inom turistpolisen. Till sist hade han fått den höga befattningen som chef för immigrationsbyrån 2018.
I egenskap av chef för immigrationsbyrån blev han internationellt känd då han stoppade ett utvisningsbeslut mot den unga kvinnan Rahaf Mohammed al-Qunun เราะฮัฟ มุฮัมมัด อัลกุนูน (11 mars 2000-) från Saudiarabien. Hon var på väg till Australien från Kuwait för att begära asyl, men arresterades av thailändsk polis på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok den 5 januari 2019.
(Rahaf Mohammed al-Qunun)
Som anledning till flykten från Saudiarabien uppgav hon att hon var utsatt för misshandel och dödshot från sin familj. Detta för att hon ville lämna islam, vilket är förenat med dödsstraff i Saudiarabien. Hennes fall blev internationellt uppmärksammat efter att hon bett om hjälp i sociala medier. De thailändska myndigheterna gav därefter upp sina planer om att skicka tillbaka henne till Kuwait, varifrån hon med säkerhet skulle ha skickats vidare till Saudiarabien.
Hon beviljades därefter flyktingstatus av FN:s flyktingkommissariat (Kha Luang Yai Phu Liphai Haeng Sahaprachachat) ข้าหลวงใหญ่ผู้ลี้ภัยแห่งสหประชาชาติ och den 11 januari beviljades hon asyl i Kanada och hon anlände till Toronto โทรอนโต dagen efter.
Ett annat uppmärksammat fall var fotbollsspelaren Hakeem al-Araibi ฮาคีม อัล-อาไรบี (7 november 1993-) som arresterades av thailändsk polis och hamnade i en dragkamp mellan Australien, där han var bosatt, och Bahrain där han var född.
(Hakeem al-Araibi)
Hakeem, som tidigare hade spelat i Bahrains fotbollslandslag, hade varit förföljd och blivit misshandlad av säkerhetspolisen i Bahrain på grund av sina politiska aktiviteter. Då han släpptes mot borgen valde han att fly, men dömdes i sin frånvaro till tio års fängelse för att ha vandaliserat en polisstation den 3 november 2012. Rätten valde att bortse från att han vid samma tidpunkt som den påstådda vandaliseringen ägde rum hade spelat en TV-sänd match!
Flykten hade skett från Qatar 2013 i samband med att han spelade landslagsfotboll där. Han flydde först till Iran, sedan till Malaysia och Thailand och till sist hamnade han i Australien sex månader senare där han sökte asyl i maj 2014. Han beviljades flyktingstatus 2017, vilket skulle garantera att han kunde resa på ett säkert sätt. Då Hakeem reste på semester till Thailand i november 2018 blev han arresterad. Detta eftersom han på Bahrains initiativ fanns med på en Interpol-lista över efterlysta personer. Han kvarhölls därefter i Thailand i väntan på utvisning till Bahrain, vilket han naturligtvis motsatte sig.
Det fördes en internationell och inhemsk kampanj som uppmanade myndigheterna att inte utlämna honom och den 11 februari 2019 upphävdes deportationsbeslutet faktiskt på Bahrains begäran. Hakeem reste tillbaka till Australien dagen efter och blev australiensisk medborgare i mars 2019.