Ayutthaya - Siam isolerar sig från väst
Phetracha tar makten

Nu är det dags att återvända till händelserna i Ayutthaya, där kung Narai ännu inte var död. Narai låg dödssjuk i sitt palats i Lopburi i då Phetracha tog över makten den 17-18 maj 1688. Narai befann sig då i paviljongen eller tronsalen Suttha Sawan (Phra Thi Nang Suttha Sawan) พระที่นั่งสุทธาสวรรค์, där han blev fullständigt isolerad och enligt traditionen togs han om hand av tio lojala tjänare.

Då Narai var medveten om att tjänarna kanske inte skulle få lämna palatset levande kallade han till sig en buddistisk abbot för att ordinera tjänarna som munkar. Munkkåpan skulle garantera deras säkerhet. Dessutom erbjöd Narai tronsalen Suttha Sawan till munkorden för att användas som tempel.

Phetracha hade tagit sig fram i maktens korridorer genom att hans mor, Mom Chao Amphai, hade varit amma till Narai och att han och Narai hade vuxit upp som fosterbröder och var nära vänner. Phetracha hade tidigt visat sina militära ledaregenskaper och skicklighet under militära kampanjer. Simon de la Loubère säger att Phetracha var en kusin till Narai och att en syster till honom var en av Narais hustrur.

På 1680-talet hade han varit ledande ämbetsmannen i oppositionen mot Constantine Phaulkon. Han hade haft större framgång med att hävda sina intressen vid hovet än andra ämbetsmän, utan att utmana den goda relation som rådde mellan Constantine och kungen. Denna balansgång hade en rad andra ämbetsmän inte klarat lika skickligt och deras framtidsutsikter hade spolierats. Jag har tidigare berättat att Phetracha i sin opposition mot Constantine hade sin son Luang Sorasak på sin sida. Han var vid den här tiden officer vid det kungliga gardet.

Den 10 eller 11 juli 1688 dog kung Narai. Möjligtvis hade hans död skyndats på med hjälp av gift. Han rankas som en av de största siamesiska monarkerna och hans regim visar prov på en rad framsteg, trots att han blivit mest känd för sin misslyckade politik mot fransmännen.

Han var den förste siamesiske kungen som fullt ut hade förstått värdet och nödvändigheten av utveckling genom internationella förbindelser. Narais regeringstid sammanföll med den tid då det europeiska intresset för Sydostasien var som störst och han var fast besluten på att dra nytta av detta, samtidigt som han ville säkra sitt rikes självständighet. Han var därmed 200 år före sin tid och det var inte förrän på mitten av 1800-talet som kung Mongkut återigen lyckades skapa internationella förbindelser och internationell handel som gynnade både Siam och de utländska makterna.


Stavningsvarianter;

Suttha Sawan; พระที่นั่งสุทธาสวรรย์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-02-24, 13.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.