Modern tid - Andra världskriget och efterkrigstidens Thailand
Kung Anandas död (9 juni 1946)

Efter kriget beslöts det plötsligt att familjen Mahidol skulle återvända till hemlandet och den 5 december 1945 anlände kung Ananda, Sangwan och prins Bhumibol till Bangkok där de fick ett storslaget mottagande av folket.


(Ananda och Bhumibol)

Det enda som störde harmonin var den ovan omtalade krigsrätten mot Phibun och hans följeslagare. Pridi som varit förmyndarregent drog sig nu tillbaka från denna post och blev rådgivare till regeringen.

Kungen togs emot på flygplatsen Don Mueang av en knästående Pridi. Bakom honom stod Seni Pramoj och landets högsta militärer. Flera av dessa hade varit med om revolutionen 1932. Därefter fortsatte kungen och hans familj med tåg in mot centrala Bangkok. Den 20 kilometer långa tågresan till Chitrlada-stationen สถานีรถไฟจิตรลดา kantades av hurrande och bugande människor.


(Chitrlada-stationen)

Väl framme vid stationen väntade ytterligare en välkomstkommitté under ledning av prins Rangsit. I välkomstkommittén fanns flera prinsar, framstående regeringsämbetsmän, utländska diplomater och ännu en gång Pridi. Därefter fortsatte kungafamiljen i en öppen bil till det kungliga palatset. Deras färdväg kantades återigen av tiotusentals hurrande och bugande människor.

Det storslagna folkliga mottagandet visade hur djupt rotad respekten för monarkin var trots att det gått nästan 13 år utan en kung permanent på plats i Siam.

Samma dag som kungafamiljen kom hem besökte kungen och prins Bhumibol Wat Phra Kaeo och Phra Siam Devadhiraj. Därefter visade bröderna sin aktning för sina förfäder i Ramadynastin i en hall reserverad enbart för de kungliga.

Följande dag, den 6 december genomfördes en slags minikröning av Ananda där brahmanska präster, höga munkar och prinsar medverkade.

Den 7 december tog kung Ananda emot regeringen och kommendanterna för de väpnade styrkorna. Militärerna försåg kungen med utmärkelser och en fältmarskalkuniform och utsåg honom formellt till överstekommenderande för alla de väpnade styrkorna.

Kungafamiljen hade planerat att stanna några veckor för att sedan resa tillbaka till Schweiz där prinsarna skulle fortsätta sina universitetsstudier.

Den 23 december tog Pridi med sig kung Ananda och prins Bhumibol på ett heldagsbesök till ett av Seri Thais läger. Kungen var mycket exalterad över den militära uppvisning som han fick se.

Detta rapporterade den tidigare OSS-agenten Alexander MacDonald อเล็กซานเดอร์ แมคโดนัล (13 februari 1908-14 maj 2000), som hade arbetat med Seri Thai. Det kan vara intressant att veta att MacDonald hade kommit till Bangkok för att starta den engelskspråkiga tidningen Bangkok Post บางกอกโพสต์. Detta gjorde han 1946 tillsammans med Prasit Lulitanond (Prasit Lulitanon) ประสิทธิ์ ลุลิตานนท์ (1910-1997).


(Alexander MacDonald till höger)

Ananda fick sedan provskjuta ett par olika vapen vilket han höll på med i nästan en timme, enligt MacDonald. I slutet av dagen fick bröderna vapen som presenter av Seri Thai och bland dessa fanns också en amerikansk pistol av märket Colt โคลต์ (Colt M1911) till kung Ananda.


(Colt M1911)

Efter den här dagen blev skytte ett fritidsnöje i palatset. Från en balkong på andra våningen i palatsbyggnaden Boromphiman pricksköt kung Ananda och hans bror på mål som satts upp i palatsträdgården. Vissa dagar sköt de hundratals skott och både Ananda och Bhumibol hade en mindre vapenarsenal på sina rum.


(Boromphiman)

Seri Thai hade också skänkt en amerikansk jeep till Ananda som han och Bhumibol körde runt i på palatsområdet och en del kvällar körde de också ut anonymt i Bangkok.

Handley säger att Mountbatten och MacDonald minns Ananda som närmast neurotiskt blyg och känslig, extremt beroende av sin mor för beslut, rädd för att visa sig offentligt och för att visa känslor. Det är högst troligt att han saknade den relativa friheten i Lausanne.

Men det verkar som om Ananda började tro att han kunde bidra till Thailands utveckling. Flera gånger i veckan fick de båda bröderna information av höga tjänstemän och medhjälpare och de blev medvetna om landets problem och politik. De läste lokala och utländska tidningar, som var fyllda med politiska intriger under efterkrigstiden, och som till och med diskuterade monarkins roll.

Det finns rapporter som tyder på att Ananda ville slippa undan sina plikter som kung. Enligt en del betraktare var kungen inspirerad av den irländske författaren George Bernard Shaw (26 juli 1856-2 november 1950) och han nämnde till flera personer tankar om att abdikera och lämna över kronan till Bhumibol.

Därefter verkar det som om han hade planer om att själv kandidera i kommande val, med målet att såsmåningom bli premiärminister. Seni Pramojs bror Kukrit sade senare att Ananda hade frågat honom om hur man genomförde en kampanj för en politisk post.

Anandas huvuduppgift under sin vistelse i hemlandet var att skriva under och därmed godkänna den nya författningen. Men det politiska läget i landet och viktiga sociala åtaganden gjorde att deras vistelse blev betydligt längre än planerat.


(Kung Ananda besöker Chulalongkornuniversitetet tillsammans
med sin bror och mamma den 5 januari 1946)

Den 9 maj 1946 skrev kung Ananda under den nya författningen och därmed verkade monarkins framtid vara säkrad. Den 1 juni öppnade kungen det första helt folkvalda siamesiska parlamentet.

Fredagen den 7 juni lät regeringen meddela att kungen och hans kungliga följe skulle resa till USA torsdagen den 13 juni. Man skulle först flyga till Honolulu โฮโนลูลู, där man skulle övernatta och sedan flyga vidare till San Fransisco ซานฟรานซิสโก på lördagen. Den 19 juni fanns ett inbokat möte med president Harry S.Truman แฮร์รี เอส. ทรูแมน (8 maj 1884-26 december 1972) i Washington.


(Harry S. Truman)

Ananda hade en tid innan uttryckt sin önskan om att återvända till Schweiz för att fortsätta sin utbildning vid universitetet i Lausanne. Men de äldre medlemmarna av den kungliga familjen och mäktiga politiker hade först motsatt sig detta. Men Ananda hade till sist fått igenom sin vilja.

Kungen tänkte stanna 13 dagar i Washington och New York för att sedan fortsätta till London och slutligen till Schweiz. Amerikanska diplomatiska attachéer från Bangkok skulle följa med honom på resan.

Söndagen den 9 juni 1946 skakades nationen av den unge kungens död. Den 20-årige Ananda hittades skjuten i sin säng. En amerikansk pistol kaliber 45 låg vid sidan av kungen och det hela hade inträffat under ytterst mystiska omständigheter. Först på plats, efter att pagerna slagit larm, var kungens mor och prins Bhumibol.

En källa talar om att kungen ett par dagar före sin död inte känt sig bra (magsjuka) och att han stigit upp klockan 04.00 på morgonen den 9 juni för att inta medicin. Efter detta och fram till klockan 09.00, då en tjänare fann honom död, vet man inte exakt vad som hänt.

Omständigheterna kring Anandas död har aldrig blivit klarlagda och det hela blev ännu mera mystiskt då det dröjde så länge innan den siamesiska polisen satte igång sina undersökningar.

Palatsets egen läkare som tillkallats konstaterade bara att kungen hade ett skottsår i huvudet. Då polisen till sist kom till palatset konstaterade de att kungen blivit träffad av en kula i pannan och att projektilen passerat genom huvudet.

Anandas blodsbestänkta kropp hade redan tvättats då regeringsämbetsmän kom till platsen och började sina undersökningar. Men de fick sluta med sin undersökning då prins Rangsit insisterade på att endast bestämda höga mukar i palatset fick röra den döde kungens kropp.

Trots den uppenbara skottskadan bidrog det första officiella regeringsmeddelandet till ytterligare mystik. Här berättades det nämligen att kungen dött av en magsjukdom!

Senare under dagen sade prins Rangsit till landets församlade ledare att man under inga omständigheter kunde gå ut med ett påstående om att kungen begått självmord.

Ryktena började surra och på eftermiddagen blev premiärminister Pridi tvungen att ändra den officiella förklaringen och berätta att kung Ananda inte dött någon naturlig död. I en radiosändning sades det att kungen förmodligen dött genom en olyckshändelse då han lekte med sin pistol.

Detta startade i sin tur rykten om självmord. Men det vägrade de flesta siameser att tro på. Kungen var buddhismens högste beskyddare och kunde inte ha begått den synd som det enligt buddhismen är att ta sitt eget liv. Kungen skulle dessutom ha varit på gott humör strax före sin död. Det var för dem majestätsbrott att antyda självmord och många menade att det måste vara fråga om mord.

Hela nationen var djupt chockad över kungens död. Stora tysta sörjande folksamlingar hade samlats runt palatset då nyheten om kungens död blev känd.

Pridi insåg att befolkningen inte trodde på den officiella förklaringen om kungens död och tillsatte en kommission för att undersöka dödsfallet. Undersökningskommissionen bestod av landets högsta domare, den offentliga åklagaren, bägge parlamentstalmännen, tre kungliga prinsar, tre höga officerare samt några läkare.

Men då kommissionen inledde sina undersökningar var det blodbestänkta lakanet tvättat, det blodindränkta örngottet saknades och förblev borta och det enda man fann var kulan i madrassen!

Hela den kungliga familjen samt 59 palatsämbetsmän förhördes. De siamesiska och utländska läkarna konstaterade att det inte var fråga om något kamouflerat giftmord. De undersökte skottsåret med mikroskop och använde lik från ett sjukhus i Bangkok för att konstatera på vilket avstånd den dödande kulan hade avfyrats.

I oktober 1946 rapporterade undersökningskommissionen att kungens död inte var någon olyckshändelse. Det kunde röra sig om antingen ett vådaskott, självmord eller mord, men några bevis fanns inte. Utländska kriminalexperter som följde utredningen chockerades av de otroligt amatörmässiga undersökningarna.

En annan fråga som aldrig fått något tillfredsställande svar är varför Pridi inte från början berättade sanningen, eller i varje fall så mycket av den som han kände till? Det har spekulerats om flera förklaringar till detta.

Det talades om en möjlighet att Pridi visste, eller var överbevisad om, att kung Ananda hade begått självmord och därför var tvungen att förhindra att detta kom till offentlig kännedom.

En annan möjlighet var att Pridi visste eller anande att det var frågan om en olyckshändelse inom familjen och att han därför ville hjälpa kungafamiljen att förhindra att denna hemlighet skulle offentliggöras.

Pridi insåg snabbt att kungens död skulle användas politiskt mot hans svaga regering och att Phibun, i spetsen för oppositionen, skulle försöka att utnyttja kungens död för att störta honom.

Oppositionen, och i synnerhet Kukrit och Seni Pramoj, startade mycket riktigt en rykteskampanj som sade att kungen mördats och att det måste vara Pridi Phanomyong som stod bakom mordet. Man framställde Pridi som antirojalistisk och påminde om hur oenig Pridi hade varit med kung Prajadhipok angående Pridis ekonomiska plan från 1933.

Enligt Handley hyrde Kukrit och Seni Pramoj ett dussintal män som skulle sprida ryktet om Pridi. Senis fru berättade för USA:s chargé d’affaires att Pridi låtit lönnmörda kungen och andra högre kungligheter berättade samma sak för den brittiske ambassadören.

Men man glömde förstås att berätta om Pridis tid som förmyndarregent för den nu döde kungen och att hans förhållande till kung Ananda alltid hade varit gott och vänskapligt.

Pridi var ansedd som en anständig och idealistisk politiker och det är svårt att tro att han skulle ha gått så långt som till mord för att nå sina mål. Dessutom hade det inte räckt med att bara mörda kung Ananda för att bli av med monarkin, då det stod ytterligare en rad prinsar beredda att överta tronen.

En annan möjlig anledning till att Pridi skulle ha ljugit var att han var rädd för att, eller visste att, några fanatiska medarbetare till honom hade planlagt kungamordet som ett led i en förestående republikansk kupp. I så fall kunde han inte avslöja dem eftersom medlemmarna i Folkets parti förmodligen hade lovat att inte skada varandra inbördes.

Det finns även flera andra teorier varav en del skulle kunna resultera i ett åtal om majestätsbrott om de skulle omtalas här.

En mera långsökt teori om japansk inblandning i "mordet" har också lagts fram. Denna teori framfördes i boken The Revolutionary King กษัตริย์นักปฏิวัติ av William Stevenson วิลเลี่ยม สตีเวนสัน (1924-2013). Boken är en biografi om kung Bhumbibols liv och är baserad på ett stort antal samtal och intervjuer med kung Bhumibol och den publicerades 1999.


(William Stevenson på promenad med kung Bhumibol)

Den japanske kommendanten Masanobu Tsuji มาซาโนบุ ซึจิ (11 oktober 1901-cirka 1961) som verkade i Thailand under kriget skulle ha mördat Ananda för att Japan skulle återfå sitt inflytande i Siam via Phibun. Experter på Tsuji förkastar teorin och menar att han inte ens befann sig i Siam då kungen mördades.


(Masanobu Tsuji)

Ännu ett rykte menade att någon sinnessjuk person skulle ha smugit sig in i palatset och mördat kungen. Men det är svårt att tänka sig att mördaren skulle ha kunnat undgå upptäckt bland de många hovämbetsmännen som befann sig i närheten av kungens sovgemak.

Enligt en del källor fanns en del som tydde på att flera personer bland hovpersonalen inte hade berättat allt de visste under förhören. Det verkade som om de inte ville eller vågade säga allt.

Oppositionen fortsatte att smutskasta Pridi och hans regering. Man påstod att kungamordet var planlagt av män som kände till palatset och hovlivet väl. De medskyldiga hovämbetsmännen skulle ha mutats för att hålla tyst. Hur skulle det annars vara möjligt för mördaren att efter mordet hinna placera kungen och pistolen på sängen så att det såg ut som självmord?

Männen bakom allt detta måste vara Pridi och hans lakejer, menade oppositionen. Faktum är att Pridis adjutant, marinlöjtnanten Wacharachai Chaisithiwet (Watcharachai Chaisitthiwet) วัชรชัย ชัยสิทธิเวช, försvann spårlöst efter kungens död.


(Wacharachai Chaisitthiwet)

Han hade enligt flera vittnen iakttagits i kungapalatset den tragiska morgonen. Wacharachai hade ofta tränat skytte med kungen. Tyvärr har jag inte hittat någon utförligare information om hans vidare öde.

Men i en intervju med Pridi Banomyong, som publicerades i magasinet Asiaweek เอเชียวีก årsskiftet 1978/1979 förefaller det som om Wacharachai senare återvände till Thailand utan vidare rättsförföljelse. Men någon information om detta stämmer har jag inte lyckats hitta.

Du kan läsa mera utförligt om kung Anandas mystiska död i boken Brief Authority av den senare amerikanske ambassadören i Thailand, Edwin F. Stanton เอ็ดวิน สแตนตัน (22 februari 1901-1968) och i Alexander MacDonalds bok Bangkok Editor.


(Edwin F. Stanton (till vänster))

Men det finns ytterligare en bok som försökt förklara kungens död. Den har titeln The Devil's Discus (Kongchak Pisat) กงจักรปีศาจ och är skriven av Rayne Kruger เรย์นี ครูเกอร์ (29 januari 1922-21 december 2002). Den publicerades för första gången 1964 och blev omedelbart förbjuden i Thailand.

Pridi gjorde nu ett desperat försök med att få stopp på ryktena genom att införa presscensur. Men detta var ett avgörande misstag och stoppade inte på något sätt ryktena utan gav bara oppositionen, Khuang och det Demokraterna i nationalförsamlingen ännu flera angreppsmöjligheter. Man hävdade att presscensuren var ytterligare ett bevis på att Pridi försökte att dölja sanningen för folket.

Resultatet blev att Pridi avgick den 21 augusti 1946, efter hot om en misstroendeförklaring i parlamentet.

Med en viss eftergift till det moderna hade läkare från Chulalongkornsjukhuset (Rongphayaban Chulalongkon) โรงพยาบาลจุฬาลงกรณ์ tillåtis att balsamera kungens kropp.

Liket sveptes sedan i en gyllene skrud och placerades i hopkrupen ställning i en juvelbesatt urna av silver och guld. Bhumibol placerade en krona på sin brors huvud och därefter förseglades urnan.

Urnan bars därefter på en bärstol och placerades högt i Dusit Throne Hall under ett brett gyllene kungligt parasoll. De kommande 100 dagarna skulle kroppen förvaras på detta vis.

Under flera timmar varje dag mässade munkar vid urnan. Sent varje eftermiddag kom Anandas mamma och Bhumibol till urnan där de satt och mediterade en timme eller två samt gav gåvor till munkarna. Detta i den döde kungens namn.

Grupper av ämbetsmän och kungliga besökte också tronsalen. Därefter inträffade något unikt då allmänheten också fick tillträde till tronsalen på söndagar.


Stavningsvarianter;

Chitrlada-stationen; สถานีรถไฟหลวงจิตรลดา.

Alexander MacDonald; อเล็กซานเดอร์ วิลเลี่ยม แมคโดนัล.

Masanobu Tsuji; Tsuji Masanobu ซึจิ มาซาโนบุ.

Wacharachai Chaisithiwet; Sithichai (felaktigt), Vajarachai, Wajarachai, Vacharachai, Vacharachai Chaiyasithiwet, Vacharachai Chaisittiwet.

Edwin F. Stanton; Edwin Forward Stanton, Edwin Stanton.

Chulalongkornsjukhuset; Chulalongkorn Hospital.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-05-13, 17.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.