Ayutthaya - Samuel White
Samuel utnämns till regent i Mergui 1683

Constantine hade också anställt den tidigare omtalade Richard Burnaby och hans assistent Thomas Ivatt โทมัส อีวัตต์. De två nyckelpositionerna i landet var Mergui och Bangkok och i Mergui ville han få bort muslimerna och installera sina bästa engelsmän. Samuel kallades åter till Ayutthaya hösten 1683. Det hade då gått fyra år sedan han träffade Constantine sist.

Constantine hade nu fått ännu större inflytande och makt i Siam och i november berättade han för Samuel, Richard Burnaby och Thomas Ivatt om sina planer. Med hans hjälp utnämnde kung Narai dem till höga siamesiska ämbetsmän i november 1683. Samuel utnämndes till shahbandar, som i princip var en slags regent, i Mergui.

Denna titel var vanlig för en ämbetsman ansvarig för en hamn. Richard Burnaby blev utnämnd till guvernör över Mergui och de två skulle samarbeta intimt. Thomas Ivatt blev handelsagent för monopolhandeln i Masulipatnam. Dessa utnämningar skulle ta ifrån muslimerna deras nyckelpositioner i Tenasserim. Vicekungen här var en perser vars post gick i arv, men han lämnades i fred och var i jämförelse med Samuel utan reell makt.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-16, 22.26
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.