Ayutthaya - Samuel White
Samuel återvänder till England 1688

Samuel White kan ha nått fram till England någon gång runt oktober månad 1688. En resa hem till England vid denna tid tog nämligen omkring åtta månader. Väl hemma träffade han åter sina barn, Susan och Mary, som nu var mellan sex och tolv år gamla. Samuel började sedan diskutera sin situation med brodern George, men han kunde känna sig ganska säker och börja njuta av den väldiga förmögenhet han skrapat ihop.

Lyckan blev dock kortvarig för Samuel som plötsligt dog i maj 1689. Kanske var det till sist malarian, som han ådragit sig 1686, som tog kål på honom eller också klarade han inte det årets hårda vinter efter sina många år i tropikerna. Det finns källor som säger att det inleddes en rättsprocess mot Samuel, men att han hann dö innan det kom någon dom. När Samuel dog varierar i källorna. Jag har sett den 7 januari 1689, i april 1689 och maj 1689.

Så slutade livet för denne remarkable engelske äventyrare, som varit i siamesisk tjänst under ett decennium. Kanske fick han leva så länge att han fick höra nyheterna om sin gode vän Constantines öde.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-04-29, 17.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.