Monfolket anses ha varit ett av de tidigaste folken på fastlandet i Sydostasien och de första invånarna i nuvarande Nedre Burma. Jag har tidigare berättat att deras tidiga invandring till Sydostasien kanske började för 5 000 eller 6 000 tusen år sedan. Enligt andra källor startade monfolket sin migration från Yangtzeflodens dalgång i södra Kina för 4 000-5 000 år sedan.
Invandringen söderut följde floderna Mekong, Salween, Sittaung (Maenam Satong) แม่น้ำสะโตง, Irrawaddy, Ping (Maenam Ping) แม่น้ำปิง och Chaophraya (Maenam Chaophraya) แม่น้ำเจ้าพระยา. Lägg märke till att Sittaungfloden stavas Sittang i en del källor.
(Chaophrayafloden med bifloder)
Jag har i den föregående artikeln om khmerfolket berättat att de vandrade in i nuvarande Sydostasien ungefär samtidigt med monfolket. Monfolket valde att slå sig ner längre västerut än khmerfolket.
Monfolket hade redan på 300-talet före vår tideräkning, eller ännu tidigare, bildat småriken eller stadsstater i Nedre Burma och enligt traditionen grundade två monbröder, prinsarna Samala สมละ och Wimala วิมละ, monkungariket Hanthawaddy (Anachak Hongsawadi) อาณาจักรหงสาวดี år 573 på den nuvarande platsen för den moderna staden Pegu (Pha-kho) พะโค. Men denna tidsangivelse för rikets grundande är inte korrekt då riket grundades först i slutet av 1200-talet.
Lägg märke till att Pegus officiella namn numera är Bago. För att undvika missförstånd har jag ändå konsekvent valt att använda det gamla namnet Pegu i min text. Lägg märke till att namnet Pegu först används 1266 i en gammal burmesisk inskription.
Samala kallas också för kung Sakkarathat I (Phra Chao Sakkarathat thi 1) พระเจ้าสักรทัตที่หนึ่ง och Wimala för kung Sakkarathat II (Phra Chao Sakkarathat thi 2) พระเจ้าสักรทัตที่สอง.
Liksom khmererna kom monfolket tidigt i kontakt med indiska handelsmän som under det första århundradet av vår tideräkning hade bildat ”indienpåverkade” småstater på många platser utmed kusterna i Sydostasien. På 300-400-talet strömmade indiska tankar ut från dessa platser och monfolket, liksom khmererna, tog till sig det indiska inflytandet. Monfolket och khmererna blev därmed de första folkslagen i nuvarande Thailand som lät sig påverkas av denna tidiga indiska kultur.
På 800-talet grundades troligtvis det som blev till städerna Thaton (Mueang Thaton) เมืองถะทน och Pegu. Dessa staters hamnar var viktiga i handeln över Indiska oceanen (Maha Samut India) มหาสมุทรอินเดีย och Sydostasiens fastland.
Redan i slutet av 800-talet övertog khmererna monfolkets ställning som den ledande makten i nuvarande nordöstra Thailand. Detta kommer jag berätta mer lite längre fram i detta avsnitt och artikeln ”Khmerrikets fortsättning”.
Det kommer mer om monfolkets vidare historia längre fram i artiklarna ”Suvarnabhumi och Hanthawaddy”, ”Dvaravati”, ”Lavo (Lopburi)”, ”Hariphunchai”, ”Monfolket och burmanerna” och ”Taifolk och Dvaravati”.