Nutid - Militären tar över
Highslide JS
United Thai Nation Party
Prayut Chan-o-cha och partiet United Thai Nation (23 december 2022)

Onsdagen den 31 mars 2021 hade partiet United Thai Nation Party (Phak Ruam Thai Sang Chat) พรรครวมไทยสร้างชาติ registrerats av en av Prayut Chan-o-chas tidigare ministrar Seksakon Atthawong เสกสกล อัตถาวงศ์ (8 april 1964-). Partiet har fått den svenska översättningen ”Enad nation.” Peerapan Saleerathawipak, som hade varit justitieminister i Abhisit Vejjajivas gamla regering, blev partiledare.


(Seksakon Atthawong)

Fredagen den 23 december 2022 meddelade premiärminister Prayut att han bestämt sig för att söka medlemskap i United Thai Nation Party och att han var beredd att kandidera som premiärministerkandidat ännu en period om partimedlemmarna så önskade.

Inför de allmänna valen, som skulle hållas 2023, hade Prayut tidigare fört samtal med den biträdande premiärministern Prawit Wongsuwan, som nu var partiledare för partiet Palang Pracharath. Det hade då förväntats att Prayut skulle få en hög post inom detta parti.

Då Prayut nu tillkännagav att han skulle bli medlem i United Thai Nation Party meddelade Seksakon Atthawong, som var partiledare för partiet Terd Thai (Phak Thoet Thai) พรรคเทิดไท, att han skulle lämna sitt uppdrag för detta parti och återgå till sitt gamla parti United Thai Nation Party.

Parlamentsmedlemmen Chatchawal Kong-udom (Chatchawan Khongudom) ชัชวาลล์ คงอุดม (12 november 1943-), som var partiordförande i partiet Thai Local Power Party, berättade i en intervju att han också var beredd att gå med i United Thai Nation Party.


(Chatchawal Kong-udom)

Måndagen den 26 december 2022, lämnade Chatchawal, tillsammans med Noppadol Kaewsupat (Nopphadon Kaeosuphat) นพดล แก้วสุพัฒน์ som också var en av Thai Local Power Partys parlamentsmedlemmar, in sina avskedsansökningar som parlamentsmedlemmar och medlemmar i Thai Local Power Party. Dagen efter blev det officiellt att Chatchawal, tillsammans med Trairong Suwannakhiri och Chumphon Kanchana ชุมพล กาญจนะ (12 december 1945-) som tidigare hade tillhört Demokratiska partiet, blivit medlemmar i United Thai Nation Party.


(Noppadol Kaewsupat)


(Chumphon Kanchana)

Det kan vara intressant att veta att Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten torsdagen den 16 september 2010 hade dömt Chumphon Kanchana skyldig till att ha falskdeklarerat sina tillgångar.

Chumphon som vid den här tiden var en parlamentsmedlem från Surat Thani fick en dom på två månaders villkorligt fängelse och en bot på 4 000 baht. Som ett resultat av domen blev Chumphon av med sin parlamentsplats och hade också förbjudits att verka politiskt i fem år.

Tidigt under 2023 kom det nyheter om att Prayut förberedde sig för att ansöka om medlemskap i United Thai Nation Party i mitten av januari. Prayut gav en intervju den 3 januari där han bekräftade att han skulle ansöka om medlemskap i partiet, men något bestämt datum för detta hade han inte. Vilken position han skulle få i partiet var också oklart.

Samma dag som Prayut intervjuades lämnade Pitcharat Laohapongchana (Phitcharat Laohaphongchana) พิชชารัตน์ เลาหพงศ์ชนะ, som var parlamentsmedlem för Palang Pracharath Party, in en avskedsansökan som parlamentsmedlem och partimedlem för Palang Pracharath Party för att sedan gå med i United Thai Nation Party.


(Pitcharat Laohapongchana)

Den 25 mars 2023 presenterade United Thai Nation Party samtliga sina 400 kandidater inför valet till representanthuset. Dessutom tillkännagav man att Prayut var partiets premiärministerkandidat och Prayut själv tillkännagav att Peerapan också var aktuell som premiärministerkandidat.


Stavningsvarianter;

Seksakon Atthawong; Seksakol Atthawong.

Terd Thai; Liberal Party, Terd Thai Party.

Chumphon Kanchana; Chumpol Kanchana.

Pitcharat Laohapongchana; Picharat Laohaphongchana.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-17, 13.38
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.